fbpx
 • Een VN-waarnemer langs de Israëlische grens met Syrië op de Golanhoogvlakte. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  ISIS op twee fronten actief tegen Israël

  Yochanan Visser - 23 februari 2017

  ISIS liet de afgelopen twee weken zien dat het zijn vizier langzaam maar zeker op Israël richt. Op 9 februari werd Eilat aangevallen vanuit de Sinaïwoestijn met een aantal Gradraketten. De aanval veroorzaakte geen schade of slachtoffers maar de paniek in de toeristische stad aan de Rode Zee was groot.

  Waliyat Sinai, het ISIS-filiaal in Egypte, eiste de verantwoordelijkheid voor de aanval in Eilat op en zei in een verklaring dat een aantal van haar strijders zes raketten hadden afgevuurd op de Joodse ‘opslokkers’ in de stad. De Egyptische Jihadistische groep beloofde meer aanvallen op Israël ‘met Allah’s hulp’ en hield woord. Afgelopen maandag werd de Ramat Eshkolregio in Zuid-Israël aangevallen met twee raketten die vanuit de Sinaïwoestijn werden afgeschoten.

  “Deze ontwikkelingen worden door de IDF met toenemende ongerustheid gevolgd.”

  Wilayat Sinai eiste opnieuw de verantwoordelijkheid op voor de aanval die waarschijnlijk een vergelding was voor een IAF-aanval met een op afstand bestuurd vliegtuig (Maslat in het Hebreeuws) op een groep van vijf ISIS-terroristen in het Egyptische dorp Shibana nabij Gaza, die afgelopen zaterdag plaatsvond.

  Nieuwe leider Hamas
  Het ISIS-filiaal in de Sinaïwoestijn krijgt hulp van Hamas in Gaza dat vorige week een nieuwe leider koos die al even extremistisch is als Islamitische Staat. Yahya Sinwar, de voormalige commandant van de Izz ad Din al-Qassam, de militaire vleugel van Hamas, werd door de Algemeiner beschreven als een ‘kwaadaardige moordenaar’ en heeft meer dan twintig jaar in Israëlische gevangenissen gezeten voor het vermoorden van vermeende Palestijnse collaborateurs.

  Hij is nu de leider van Hamas in de Gazastrook en staat bekend om zijn sympathie voor ISIS en zijn samenwerking met Wilayat Sinai dat raketten en ander wapentuig ontvangt vanuit Gaza. Sinwar zorgt er ook voor dat gewonde ISIS-terroristen medische hulp in Gaza krijgen en hij heeft er geen enkele moeite mee om opponenten in Gaza te liquideren. Sinwar wil ook de banden met Iran aanhalen en de kans daarop lijkt groot nu Donald Trump de president van de Verenigde Staten is geworden en de relatie met Israël aan het verstevigen is.

  Dreiging in het noorden
  Deze ontwikkelingen worden door de IDF met toenemende ongerustheid gevolgd en die ongerustheid blijft niet beperkt tot wat er in Zuid-Israël gebeurt. Deze week werden namelijk ook in het grensgebied met Israël op de Syrische Golanhoogvlakte nieuwe ISIS-successen gemeld. Een coalitie van ISIS-filialen met de naam Khaled Ibn al-Walidleger viel posities van de Free Syrian Army (FSA) aan, net over de grens met Israël op de Golanhoogvlakte.

  Het ISIS ‘leger’ beschikte over gepantserde voertuigen en tanks en slaagde erin om in korte tijd zes Syrische dorpen te veroveren. In Tisil, het grootste dorp begon de ISIS-coalitie direct met het executeren van inwoners die met het Assad-regime zouden hebben samengewerkt. De aanval kreeg weinig aandacht in de internationale pers maar dat lijkt onterecht.

  Het grensgebied met Israël op de Golanhoogvlakte is nu een van de belangrijkste frontlinies in Syrië geworden waar niet alleen Islamistische soenitische groepen zoals ISIS en Jabhat Fatah Al-Sham (voorheen Jabhat al-Nusra) strijden om het gebied onder controle te krijgen. Het leger van de Syrische dictator Bashar al-Assad, dat tegenwoordig voornamelijk uit door Iran geronselde sjiitische vrijwilligers bestaat en Hezbollah uit Libanon, probeert van uit de naburige Daraaprovincie het grensgebied met Jordanië en Israël terug te winnen.

  Er zijn al enkele gevechten gerapporteerd met Jabhat Fatah al-Sham op de Golanhoogvlakte en Israël volgt de ontwikkelingen met stijgende verontrusting. De regering in Jeruzalem heeft altijd gezegd dat iedere poging van Hezbollah (en daarmee Iran) om bezit te nemen van het grensgebied op de Golanhoogvlakte een rode lijn vormt voor de Joodse staat. De IDF heeft zich tot nu toe beperkt tot het beantwoorden van sporadische (mortier) aanvallen vanuit Syrië en tot het bombarderen van wapenkonvooien bestemd voor Hezbollah. Wanneer Daraa echter valt zou dat wel eens snel kunnen veranderen.

  Over de auteur