• Israëlnieuws via Whatsapp

 • Steun Israël

  Alija vanuit Lille, Lyon en Marseille

  Rachel Poot - 15 maart 2017

  Het werk van Ebenezer in Frankrijk beperkt zich niet alleen tot Parijs en omgeving, zoals dat misschien zou lijken. Van de 600.000 Joden in heel Frankrijk woont het grootste deel inderdaad in Île-de-France, zo’n 450.000. Het overige gedeelte is verspreid over andere steden in het land.

  “Het werk van Ebenezer in Frankrijk is nog redelijk recent.” legt de Nationaal Directeur van Ebenezer Frankrijk, Xavier Darrieutort, uit. “Gebedsgroepen voor de alija in Frankrijk bestonden al jaren, maar de praktische uitwerking van Ebenezer op moreel en financieel gebied, was er nog niet. Het is pas sinds drie jaar dat christenen in Frankrijk zich steeds meer bewust worden van de Bijbelse profetieën over de terugkeer het Joodse volk naar Israël. Vanaf die tijd zijn er dan ook teams ontstaan in verschillende delen van Frankrijk.”

  De plaatsen waar de eerste teams ontstonden, lagen met name in het noorden. Lille in het noordwesten, Straatsburg en Mulhouse in het noordoosten, maar ook Lyon en haar omgeving bevonden zich daartussen. Inmiddels zijn de teams in deze steden al anderhalf à twee jaar actief. De opening van het bureau in Parijs volgde in februari 2016 en halverwege 2016 opende ook in Marseille een kantoor. Daar bevindt zich de op twee na grootste Joodse gemeenschap van Europa (na Londen en Parijs). In de net geopende bureaus proberen de teams vooral om contact te zoeken met de Joodse gemeenschap, zodat deze van het bestaan van Ebenezer af weet, en andere christelijke organisaties of kerken om de activiteiten van Ebenezer te presenteren en te zien op welke manier zij elkaar kunnen helpen.

  Op de vraag of er in deze steden dezelfde vraag is naar hulp als in Parijs, antwoordt Xavier: “Eigenlijk is er in deze steden op dit moment nog niet echt vraag naar. 90% van de aanvragen die wij krijgen, is afkomstig uit Parijs en omgeving. Het zal afhankelijk zijn van de ontwikkelingen in de samenleving of de vraag daar zal toenemen of niet.”
  De aanstaande presidentsverkiezingen kunnen daar wellicht ook van invloed op gaan worden. Xavier analyseert: “Het ligt er met name aan wie er wint. Mocht dat een kandidaat van een extreme partij zijn, dan zullen er waarschijnlijk meer Joden gaan vertrekken. Mocht dat een kandidaat van een centrum- of rechtse partij zijn, dan zal dat minder invloed hebben.”

  Wat de uitkomst ook gaat zijn, Ebenezer probeert ervoor te zorgen dat, mocht er meer hulp nodig gaan zijn, de teams zo voorbereid zijn dat ze zoveel als ze kunnen hun hulp kunnen aanbieden.

  logo breng de joden thuisSteun onze actie Breng de Joden Thuis voor de terugkeer van Franse Joden.

  Over de auteur