Nieuws

Hamascongres: prima; Pro-Israël solidariteitsmars: nee

20 april 2017

In een ongewoon verwijt drukte de Israeëlische ambassade in Nederland ‘grote zorgen’ uit over een in Rotterdam gehouden bijenkomst georganiseerd door Hamas-supporters. De ambassade maakte deze verklaring vrijdag 14 april bekend, voorafgaand aan de bijeenkomst op zaterdag, omdat deze bijeenkomst een dekmantel voor Hamas was. Er waren een paar honderd mensen aanwezig op de conferentie getiteld “Palestijnen in Europa”.

De autoriteiten hadden een verzoek van pro-Israël activisten geweigerd om op zaterdag een stille tocht door Rotterdam te houden tegen deze Hamas-bijeenkomst, georganiseerd door het Palestinian Return Center (PRC), berichtte Het Parool.

“Het tart alle logica dat mensen wel de vrijheid hebben om overheersing te prediken, terwijl een vreedzame groep als Christenen voor Israël geen toestemming krijgt een stille protestmars te houden.”

Israël heeft in 2010 PRC onwettig verklaard vanwege vermeende banden met Hamas. In een verslag uit 2011 verklaarde de Duitse minister van Binnenlandse zaken dat “Hamas niet openlijk opereert in Europa, maar dat het bijvoorbeeld als forum gebruik maakt van het PRC in Londen.” De Europese Unie zette Hamas op de zwarte lijst en beschouwt het als een terreurorganisatie.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is een PvdA politicus, geboren in Marokko in een moslimfamilie. Hij heeft zich in het verleden sterk uitgesproken tegen antisemitisme. Hij wees echter verzoeken van vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap af om de bijeenkomst te verbieden. Hij zei dat de AIVD de bijeenkomst officieel toestond, hoewel een woordvoerder van de AIVD dit ontkende.

Zeldzaam commentaar

Met het oog op Israëls bezorgdheid over de bijeenkomst noemde de verklaring van de Israëlische ambassade ook de afwijzing van het verzoek van Christenen voor Israël om een protestmars te houden. “Terwijl de stille tocht in Rotterdam op dezelfde tijd niet mocht plaatsvinden – wat het minste is wat men zou kunnen doen tegen hen die haat, extremisme en terreur prediken,” schreef de ambassade.

Kort geleden voorkwam de Nederlandse regering dat leidinggevende Turkse politici campagne zouden voeren in Nederland voor een ‘ja-stem’ in een Turks referendum. Afgelopen zondag vond dit referendum plaats en de uitslag gaf nieuwe machtsbevoegdheid aan de regering (en persoon) van president Recep Tayyip Erdogan.

Hoewel Israël routinematig erkenning van terreurgroepen in het buitenland veroordeelt, geven de ambassades zelden commentaar op regeringsbesluiten in andere landen, en zeker niet in bevriende landen zoals Nederland.
Verschillende Nederlandse politici vochten ook de beslissing aan de conferentie te laten plaatsvinden. “Het tart alle logica dat mensen wel de vrijheid hebben om overheersing te prediken, terwijl een vreedzame groep als Christenen voor Israël geen toestemming krijgt een stille protestmars te houden”, zei Joel Voordewind van de Christen Unie vrijdag in een verklaring.

Abou Jahjah

Onder de sprekers op de PRC-conferentie was Dyab Abou Jahjah, een activist uit België die geboren is in Libanon. Pas geleden is hij ontslagen bij een vooraanstaand dagblad omdat hij naar verluidt opriep tot gewelddadige acties tegen Joden. Hij schreef op twitter: “met alle mogelijke middelen” terwijl hij refereerde aan een aanslag waarbij een Palestijnse terrorist met een truck inreed op een groep soldaten die een populaire toeristische plek in Jeruzalem bezocht.

Jahjah sprak na de 9/11 New Yorkse aanslagen in 2001 over zijn “gevoel van overwinning”. Ook noemde hij de stad Antwerpen met zijn grote Joodse gemeenschap “de internationale hoofdstad van de zionistische lobby.” Tijdens de conferentie herhaalde hij de woorden waardoor hij z’n ontslag kreeg.

“Ik weet dat er gerechtsdienaars in de zaal zijn die erop wachten om dingen te noteren. Laat me jullie vanaf nu vertellen: ik heb geen enkel probleem om het Palestijnse ‘verzet tegen de bezetting’ te steunen met elk mogelijk middel”, zei Jahjah terwijl honderden luisteraars applaudisseerden.

Over de auteur