fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Steun Israël

  Een hedendaagse uittocht uit Oekraïne

  Koen Carlier - 7 april 2017

  de Joodse gemeenschap in Marioepol in het oosten van het land, vlakbij het oorlogsgebied, bedankt Christenen voor Israël voor de voedselpakketten die ze regelmatig mogen ontvangen van ons! In maart hebben we 2.500 voedselpakketten ingepakt en daarvan 500 uitgedeeld in Marioepol. Daarbij zorgt de plaatselijke rabbijn, Mendel Cohen zorgt ook voor hun geestelijk welzijn.

  Veel Joodse vluchtelingen uit Donetsk, verblijven nu voorlopig in Marioepol totdat de oorlog stopt of tot een familie toch beslist om alija te maken. Het is of je leven proberen op te bouwen na de oorlog in het ‘Noorderland’ (lees: terugkeren naar je gebombardeerde of geplunderd flatje) of terugkeren naar ‘een ander huis/thuis’ in het beloofde land en kiezen voor datgene wat duizenden jaren is opgeschreven door de profeten van Israël.

  “Sinds het uitbreken van de oorlog, drie jaar geleden, zijn al meer dan 7000 Joodse vluchtelingen voorgoed vertrokken naar Israël”

  Bijna elke dag sterven soldaten, zowel Oekraïnse als pro-Russische separatisten. Tienduizenden flatjes zijn verwoest, vooral door grad-rakketten. Sinds het uitbreken van de oorlog, drie jaar geleden, zijn al meer dan 7000 Joodse vluchtelingen voorgoed vertrokken naar Israël, waar ze een veilige schuilplaats vonden.

  Zelfs rabbijn Mendel ziet na jaren van twijfelen in dat uiteindelijk de Almachtig zijn Volk thuisbrengt en sinds vorig jaar stelt
  hij dan ook zijn kleine synagoge beschikbaar waar het Joods agentschap alijaseminars kan geven. Nu zijn velen bezig met de voorbereidingen voor Pesach om de uittocht uit Egypte te herdenken. Voor veel Joden zal de uittocht in het Noorderland dit jaar voor hen persoonlijk worden, aangezien velen zich opmaken om voorgoed Oekraïne te verlaten.

  Wekelijks brengt Christenen voor Israël Joden naar de luchthaven voor vertrek naar Israël. In Israël worden zij opgevangen om via diverse programma’s in Israël te integreren.

  De chauffeurs en medewerkers van Christenen voor Israël in Oekraïne helpen daarbij op een praktische manier, bijvoorbeeld door het verlenen van gratis vervoer over lange afstanden en meestal op slechte wegen, vooral na de winter! Vanuit zes luchthavens vertrekken regelmatig vluchten naar Israël waar er dan een aantal plaatsen gereserveerd worden voor de olim (immigranten).

  Na de vrieskou van de winter zitten veel wegen in Oekraïne vol gaten. Lang niet alle wegen worden hersteld.

  U kunt ons daarbij helpen met gebed, een werkbezoek en financiële steun. alvast hartelijk dank bij voorbaat!

  logo breng de joden thuisSteun onze actie Breng de Joden Thuis. Voor 135 euro kunnen we een Jood uit Oekraïne helpen met vervoer naar de nodige instanties om de vereiste papieren om alija te maken.

  Over de auteur