fbpx
 • Marwan Barghouti. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Hongerstaking aartsterrorist Barghouti is politiek middel om vrij te komen

  Yochanan Visser - 20 april 2017

  De Palestijnse Arabieren hebben een nieuwe stunt bedacht om de aandacht van de wereldgemeenschap opnieuw te richten op hun strijd tegen Israël. Op tweede Paasdag gingen ruim 1100 Palestijnse terroristen die gevangen worden gehouden in acht Israëlische gevangenissen in hongerstaking. Onder hen is Margan Barghouti de voormalige leider van de Tanzim-militie en de oprichter van de Al-Aqsa Martelaren Brigades, een aan Fatah gelieerde terreurgroep.

  Het was de eerste keer dat Barghouti opriep tot een algemene hongerstaking onder Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen. In alle voorgaande gevallen bleef hij buiten dergelijke acties of deed alleen in naam mee en bleef gewoon dooreten in zijn cel. Dat was bijvoorbeeld het geval in augustus 2004 toen het Israëlische gevangeniswezen een video vrijgaf die Barghouti toonde terwijl hij een maaltijd verorberde in zijn cel terwijl hij iedereen had verteld dat hij deelnam aan een hongerstaking.

  “Barghouti is kwaad over het feit dat hij niet werd benoemd tot plaatsvervangend voorzitter van de Palestijnse Authoriteit, een positie die de kans zou vergroten dat de internationale gemeenschap druk zou gaan uitoefenen op Israël om hem vrij te laten.”

  Nu lijkt Barghouti, die door veel Palestijnse Arabieren wordt gezien als de ideale opvolger van PA-leider Mahmoud Abbas, echter serieus in zijn voornemen om Israël te dwingen akkoord te gaan met betere leefomstandigheden voor de Palestijnse gevangenen. De Fatahleider die vijf keer levenslang kreeg voor zijn aandeel in de moorden op Israëlische burgers tijdens de Tweede Intifada in het begin van de jaren 2000, riep de circa 3500 Palestijnse gevangen in Israël op om hem te volgen in de nieuwe strijd tegen de Joodse staat.

  De hongerstakers willen dat 500 Palestijnse Arabieren die zonder vorm van proces worden vastgehouden omdat zij een gevaar vormen voor de veiligheid onmiddellijk worden vrijgelaten. Een andere eis is het schrappen van eenzame opsluiting voor terroristen die betrokken waren bij ernstige delicten. Verder willen de Palestijnse gedetineerden betere medische behandeling, meer televisiekanalen in hun cellen en de mogelijkheid om meer telefonisch contact te hebben met hun familieleden buiten de gevangenis. Ook willen zij herinvoering van de mogelijkheid om te studeren voor een academische graad tijdens de detentie.

  De actie begon, niet toevallig, op de jaarlijkse ‘gevangenendag’ die altijd op 17 april wordt gehouden. Barghouti kreeg direct steun van PA-leider Abbas die de wereldgemeenschap in een dramatische toespraak opriep om onmiddellijk in te grijpen om de “levens van de honderden Palestijnse gevangenen te redden”. Abbas zei dat hij Barghouti’s actie steunde omdat Israël “koppig weigert om de humanitaire eisen van de gevangenen in te willigen”.

  Zorgvuldig voorbereid

  In werkelijkheid zit er echter iets anders achter Barghouti’s actie. De Tanzim terrorist had alles zorgvuldig voorbereid en had zelfs de New York Times zover gekregen om een opinieartikel te publiceren op de dag dat de hongerstaking begon. De publicatie van het artikel dat vol stond met grove onwaarheden over Israël en de wijze waarop Barghouti zou zijn behandeld na arrestatie leidde tot een storm van protest onder Israëlische politici van alle politieke stromingen. Bovendien stond er geen woord in het artikel over het feit dat Barghouti voor meervoudige moord vastzit

  De verontwaardiging over de NYT actie was zo groot dat de redactie zich gedwongen zag om een commentaar bij Barghouti’s artikel te plaatsen waarin werd vermeld dat hij een terrorist was die voor moorden in een Israëlische gevangenis zat.

  Barghouti had echter al zijn doel bereikt en dat is om aandacht te krijgen voor het feit dat hij als potentiële opvolger van Abbas nog altijd vastzit in een Israëlische cel en om een duidelijke boodschap te sturen naar het leiderschap van Fatah die zijn volgers buitensloot van de laatste bijeenkomst van het Centrale Comité van de regerende Palestijnse fractie.

  Ook is Barghouti kwaad over het feit dat hij niet werd benoemd tot plaatsvervangend voorzitter van de Palestijnse Authoriteit, een positie die hem uiteindelijk in de stoel van Abbas zou brengen en de kans zou vergroten dat de internationale gemeenschap druk zou gaan uitoefenen op Israël om hem vrij te laten. De voormalige Tanzim leider is erg populair onder de Palestijnse Arabieren en zou bij vrije verkiezingen de beste kans maken om Abbas op te volgen.

  Terrorist

  In Israël is Barghouti echter niet acceptabel als opvolger van Abbas omdat men zeker weet dat de terrorist in de voetsporen zal treden van Yasser Arafat en niet een soort Nelson Mandela is zoals Barghouti en pro-Palestijnse groepen de wereld willen doen geloven. Barghouti is een veroordeelde moordenaar van het ergste soort schreef de gematigd linkse Yes Atid leider Yair Lapir in een blogpost voor The Times of Israël.

  Bayit HeYehudi leider Naftali Bennett stelde het nog duidelijker in een bericht op zijn Facebookpagina dat werd vergezeld door een foto van Yoela Chen een moeder van twee kinderen die werd vermoord door Tanzimterroristen onder Barghouti’s commando. “Marwan Barghouti is niet zomaar een vijand. Hij is een verachtelijke moordenaar die in de gevangenis moet wegrotten tot de dag dat hij sterft,” aldus de huidige Israëlische minister van Onderwijs.

  Gedwongen voeding

  De Palestijnse bevolking maakte ondertussen duidelijk dat het aan de kant van de hongerstakers staat. Duizenden Arabieren gingen op maandag de straat op om te protesteren tegen de voortdurende detentie van hun broeders in de Israëlische gevangenissen. Daarbij kwam het tot botsingen met de IDF in de omgeving van Bethlehem, Shechem (Nablus) en Hebron en elf Palestijnse demonstranten raakten daarbij gewond.

  De Israëlische minister van Publieke Veiligheid heeft het gevangeniswezen in Israël opgedragen om de hongerstakers niet naar Israëlische ziekenhuizen over te brengen mocht dat nodig blijken. De Palestijnse gevangen zullen gedwongen worden gevoed in een militair hospitaal, een maatregel die onlangs wettig werd bevonden door het Israëlische Hooggerechtshof.

  Over de auteur