fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Houdt een Arabische bakkerij Pesach?

  Baruch Gordon - 11 april 2017

  Niet praktiserende Joden uit Tel Aviv stonden gewoonlijk tijdens Pesach in de rij om broodproducten te kopen bij de Abulafia bakkerij in Jaffa. Maar toen gebeurde het volgende…

  Dit is een waargebeurd verhaal dat 47 jaar geleden plaatsvond. Deze schrijver kreeg de bevestiging van de kleindochter van de hoofdpersoon, rabbi Shlomo Zalman om het verhaal op schrift te stellen.

  De plaats van handeling is de Yefelstraat in Yafo (Jaffa) waar eens Joden en Arabieren naast elkaar bedrijven hadden. Rabbi Shlomo Zalman Shtouber had een schoenenfabriek aan de kleurrijke straat in Jaffa, naast de befaamde Abulafia bakkerij waarvan de eigenaar Arabisch was.

  “Deze Arabische bakkerij gaat dicht met Pesach.”

  In Israël is het normaal dat tijdens de Pesachweek elke supermarkt en kruidenierswinkel op de hoek stopt met brood verkopen of producten waarin gist is verwerkt. Dit is overeenkomstig de Joodse wet die gegiste producten verbiedt. Niet godsdienstig praktiserende Joden uit Tel Aviv waren gewoon op Pesach in de rij te staan om gegiste broodproducten te kopen bij de Abulafia bakkerij. De Abulafiafamilie maakte daarom overuren om aan de tijdelijk toenemende vraag te voldoen.

  De gevoelige Joodse ziel van rabbi Shlomo Zalman leed pijn toen hij mede-Joden zich zag afkeren van de Pesachtraditie en zich massaal tegoeddoen aan de gebaksproducten van Abulafia. Hij benaderde de eigenaar van de bakkerij, Sayeed Abulafia, met een aantrekkelijk aanbod.

  “Hoeveel winst maak je in de Pesachweek?”vroeg de rabbi. “Pesach is de week van het jaar waarin we het meest verdienen,” antwoordde Sayeed, terwijl hij het ongelooflijk hoge bedrag noemde dat gelijk stond aan de kostprijs van een appartement in Jaffa.
  Doordrongen van een rotsvast geloof dat hij zou slagen, vertelde de rabbi aan Sayeed dat hij precies datzelfde bedrag voor hem zou organiseren als hij zijn bakkerij tijdens de hele Pesachweek zou sluiten.

  En zo gebeurde het. Sayeed sloot de bakkerij, en gebruikte de tijd om een paar renovaties uit te voeren en genoot van de vakantie. Ondertussen liep hij geen cent van zijn winst mis. Voor de volgende vijf jaar zou rabbi Shlomo Zalman Shtauber telkens een week voor Pesach komen met het geldbedrag en Sayeed stemde er elk jaar in toe om tijdens Pesach opnieuw dicht te zijn.

  In het zesde jaar kwam Sayeed al eerder naar de schoenenfabriek van de rabbi om de overeenkomst te veranderen. “Onze familie heeft zoveel profijt en zegen gehad van Allah vanwege de verdienste met Pesach gesloten te zijn, dat het niet langer nodig is om ons te betalen. We zullen gesloten blijven zonder het geld.”

  Zowel Sayeed als rabbi Shlomo Zalman zijn reeds overleden, maar de kleinzoon van Sayeed die dezelfde naam draagt, is nu de eigenaar van de bakkerij en houdt dezelfde familietraditie in ere. “Deze Arabische bakkerij gaat dicht met Pesach,”zegt de jonge Sayeed.
  Nog niet zo lang geleden bracht Chaim Shtauber, de kleinzoon van rabbi Shlomo Zalman, Sayeed een kopie van de originele overeenkomst tussen hun grootvaders. De foto van de twee kleinkinderen die samen voor de bakkerij staan en de kopie van het originele document vasthouden, kan via deze link bekeken worden.

  Over de auteur