• Medici uit het Israëlische legers vangen gewonde Syrische vluchtelingen op voor eerste behandeling. - Foto: IDF
Nieuws

IDF vangt Syrische oorlogsslachtoffers op

Joanne Nihom - 18 april 2017

Hospik Aviva is een kleine grote heldin. Al anderhalf jaar dient ze in het leger, haar basis is op de Golanhoogvlakte. Daar is ze verantwoordelijk voor de opvang van en hulp aan zieke en gewonde Israëlische soldaten. Mooi werk, maar op zich niet iets om te vermelden. Toch wel. Want ze doet meer. Samen met haar medische unit is ze de eerste opvang van gewonde Syriërs.

Zwaar gewonde vrouwen en kinderen, soms ook jonge mannen, die uit Syrië de grens overkomen voor medische assistentie. “We verlenen de allereerste hulp, vaak levensreddend en vervolgens worden de patiënten per helikopter of ambulance vervoerd naar een ziekenhuis ergens in Israël. Hun oorlogsverwondingen zijn horrorverhalen die je niet zo snel vergeet.”

“Ieder mens is een mens. Ieder ziek mens heeft recht op hulp.”

De ernstige zieke Syriërs komen niet alleen in een land waarmee hun eigen land officieel in oorlog is, maar ze spreken ook de taal niet. “Onze taak is medische hulpverlening, maar net zo belangrijk is het om ze op hun gemak te laten voelen. Mijn ouders komen uit Marokko en thuis spreken we Arabisch. Dat komt nu goed van pas. Ook leren we in het leger Arabisch en er zijn Israëlische Arabische hospiks.”

“Natuurlijk zijn de meeste Syriërs in het begin bang en vertrouwen ze ons niet. Maar dat gaat snel over als ze zien dat we ‘gewone mensen’ zijn die willen helpen.” Voor Aviva is het niet belangrijk waar haar patiënten vandaan komen of wie ze zijn. “Ieder mens is een mens. Ieder ziek mens heeft recht op hulp.”
Kleine grote verhalen …

Over de auteur