Sluiten

Zoeken.

Sjtreimel verdwijnt mogelijk uit Israëlisch straatbeeld

1 april 2017

f120522ns08-1024x576

Chassidisch-orthodoxe Joden dragen een strohoed tijdens het oogsten van tarwe voor het maken van matzes voor Pesach. - Foto: Flash90

De sjtreimel, de traditionele bonthoed die wordt gedragen door chassidisch-orthodoxe Joden, verdwijnt mogelijk uit het Israëlische straatbeeld. Dit nadat een belangrijke rebbe en andere grote rabbijnen uit verschillende gelederen van het chassidisme het gebruik van de hoed hebben afgeraden.

De sjtreimel is een traditioneel hoofddeksel voor getrouwde mannen in de chassidische wereld, die in Oost-Europa ontstond rond de achttiende eeuw. In Israël brengt de bontmuts echter enkele ongemakken met zich mee. De hoeden zijn erg warm. Het hoofddeksel is niet ontworpen voor het warme Israëlische klimaat. Het komt daarom wel voor dat mannen door de warmte worden bevangen en flauwvallen.

Het komt daarom wel voor dat mannen door de warmte worden bevangen en flauwvallen.

Dit gebeurt helaas steeds vaker. Klimaatverandering zorgt voor warmere zomers en dit heeft in de chassidische wereld stemmen doen opgaan tegen het gebruik van de sjtreimel. In elk geval tijdens het zomerseizoen. Afgelopen week bracht rebbe Eemar Tujlowki, een leidende figuur binnen het chassidisme, samen met diverse andere rebbes en rabbijnen, een verklaring uit, waarin het gebruik van de sjtreimel wordt ontraden.

In plaats van de bonthoed, raden de rabbijnen het gebruik van een strohoed aan. Hoewel velen dit zullen associëren met de Amish-gemeenschap in Amerika, was de strohoed al eeuwen in gebruik bij Joodse gemeenschappen in warmere klimaten, zoals in Zuid-Amerika en de Caraïben.

Het verdwijnen van de bonthoed uit het Israëlische straatbeeld heeft meer voordelen. De sjtreimel wordt gemaakt van echt bont. De strohoed is dus diervriendelijker. Bovendien is deze veel goedkoper. Rebbe Tujlowki ging zijn volgelingen voor en droeg bij de presentatie van de verklaring een strohoed.

Dit verhaal was een 1-aprilgrap van de redactie. U hoeft zich dus geen zorgen te maken. De sjtreimel zal niet uit Israël verdwijnen. Er zijn ook geen mensen vanwege de warmte van dit hoofddeksel onwel geworden. Wie het te warm krijgt, zet hem gewoon eventjes af. Onder de sjtreimel dragen chassidische mannen gewoon nog een keppeltje.

Doneren
Abonneren
Agenda