• Met een gevolg van 30 C17-toestellen komt president Donald Trump naar het Midden-Oosten en Israël. - Foto: U.S. Air Force photo/Abner Guzman
Nieuws

Bezoek Trump in schaduw van dreiging Iran

Yochanan Visser - 18 mei 2017

Terwijl een vloot van 30 Amerikaanse C-17 transportvliegtuigen met honderden tonnen apparatuur, waaronder de gepantserde limousine van president Donald Trump, in Israël arriveerde ter voorbereiding het bezoek van de Amerikaanse president op 22 mei a.s., waren de Israëlische media bezig met andere zaken.

Daarbij ging het over een vermeend conflict tussen Israël en de regering Trump over de status van Jeruzalem, en of Trump erin zou slagen om het vredesproces tussen de Palestijnse Arabieren en Israël te laten herleven. Sommige Israëlische journalisten beweerden zelfs dat Trump zijn mening over de uitkomst van toekomstige onderhandelingen tussen de Palestijnse Autoriteit en Israël radicaal had veranderd. Barak Ravid van de linkse krant Ha’aretz bijvoorbeeld verdraaide een opmerking van Trump’s nationale veiligheidsadviseur over zelfbeschikking voor de Palestijnse Arabieren en stelde dat de president nu de zogenaamde tweestatenoplossing voor het Palestijns-Israëlische conflict zou hebben omarmd.

“Het Palestijns-Israëlische conflict zal ongetwijfeld op de agenda van Trump staan tijdens bezoek aan het Midden-Oosten, het is echter niet de belangrijkste reden.”

“Het is twijfelachtig of Trump de complexiteit van het Israëlisch-Palestijnse conflict echt goed heeft bestudeerd, maar in zijn vier maanden dat hij in functie is, is hij tot de conclusie gekomen dat er geen andere oplossing is dan twee staten voor twee volkeren,” beweerde Ravid. De Ha’aretz-verslaggever stelde zelfs dat Trump nu net zo “obsessief en messiaans” was geworden als de voormalige minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Die streefde tot zijn laatste dagen in functie obsessief naar vrede tussen Israël en de Palestijnse Arabieren en gaf de regering Netanyahu voortdurend de schuld van het gebrek aan vooruitgang.

In werkelijkheid heeft Trump echter geen enkele indicatie gegeven dat hij heeft zich heeft bedacht over de uitkomst van de onderhandelingen tussen partijen. De Amerikaanse president heeft steeds gezegd dat hij kan leven met een oplossing waar de partijen het over eens zijn, ook al betekent dat een bi-nationale staat.

Belangrijker problemen

Het Palestijns-Israëlische conflict zal ongetwijfeld op de agenda van Trump staan tijdens bezoek aan het Midden-Oosten, het is echter niet de belangrijkste reden waarom de president besliste om nu al naar de regio te reizen.

Trump zal eerst Saoedi-Arabië bezoeken, waar hij een Amerikaans-Islamitische top in de hoofdstad Riyad zal bijwonen. Onder de uitgenodigde staten bevinden zich Egypte en andere gematigde pragmatische regimes, maar Israël ontbreekt traditiegetrouw. Tijdens de top zal Trump proberen een pro-Amerikaanse coalitie van gematigde Soennitische landen te vormen die samen met de VS, de Koerdische milities en Israël een oplossing moeten vinden voor de belangrijkste problemen die het Midden-Oosten vandaag plagen.

De belangrijkste van die problemen zijn de opkomst van de Iraans-Russische as en de nog steeds groeiende invloed van radicale islam in de regio en daarbuiten. Het Iraanse probleem is eigenlijk de reden waarom Trump eerst naar Saoedi-Arabië gaat, want het koninkrijk is duidelijk het volgende doel in de agressieve imperialistische politiek van de regering in Teheran. De betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Iran zijn de afgelopen maand verder verslechterd nadat de Saoedische minister van Defensie Prins Muhammad bin Salman aangaf dat Iran niet langer immuun was tegen aanvallen op zijn grondgebied indien het haar proxy-legers in de regio blijft gebruiken om landen te destabiliseren.

“We zullen niet wachten tot er strijd in Saudi-Arabië is, maar we zullen eraan werken dat de strijd in Iran plaatsvindt en niet in Saoedi-Arabië,” zei Salman met betrekking tot de dagelijkse aanslagen op het koninkrijk vanuit Jemen door de Iraanse proxy Ansar Allah (de Houthis).

De Iraanse minister van Defensie Hossein Dehghan reageerde prompt en waarschuwde dat Iran Saoedi-Arabië in een paar dagen zou kunnen vernietigen en alleen de moslims heilige plaatsen Mekka en Medina zou sparen. “We bevelen de Saoedi’s aan om geen stomme dingen te doen, maar wanneer ze dat wel doen dan zullen we niets intact laten, behalve (de moslim heilige steden) Mekka en Medina,” vertelde Deghan het Hezbollah tv-station Al-Manar in Libanon.

Bewapening rebellengroepen

Sinds Trump aan de macht is gekomen, voelen de Saoedi’s zich sterker en hebben geprobeerd de strategische relaties met de VS te verbeteren. Prins Mohammad bin Salman bezocht Trump in het Witte Huis op 14 maart en dat werd opgevolgd met een reis naar Riyadh door de Amerikaanse minister van defensie James Mattis. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson was ondertussen bezig om de economische banden tussen Saoedi-Arabië en de VS te versterken.

Vorige week werd bekend dat de VS een wapentransactie van 100 miljard dollar met het olierijke koninkrijk had beklonken en nog onderhandelde over een ander wapencontract ter waarde van 220 miljard dollar voor het komende decennium. De favoriete Saoedische oplossing voor het Iraanse probleem, is nu om onrust in de Islamitische Republiek te stichten door bestaande rebellengroepen, zoals de Iraanse Koerden, te bewapenen.

De Iraanse autoriteiten hebben de afgelopen maanden al een toename van “terreuractiviteiten” gerapporteerd en voorkwamen een grote terreuraanslag door een niet nader genoemde “anti-revolutionaire terreurgroep” door de verdachten te arresteren. De groep had gepland om sabotageacties in het hele land te voeren, aldus een verklaring van het Iraanse ministerie van inlichtingen.
In landen als Syrië, Irak en Jemen zou de ‘Trumpcoalitie’ de soennitische rebellengroepen kunnen gebruiken om de groeiende Iraanse invloed tegen te gaan. Het probleem is echter dat deze groepen vrijwel net zo extremistisch zijn als ISIS en Al-Qaeda.

Opties

Dat lijkt “laarzen op de grond” als de enige haalbare optie over te laten om te voorkomen dat Iran landen zoals Syrië en Irak overneemt.
De Iraniërs testen Trump momenteel door hun gewelddadige acties en de anti-VS-retoriek op te voeren. Iran heeft opgemerkt dat “Trumps (huidige) standpunten niet opwegen tegen zijn (eerdere) uitspraken over het nucleaire akkoord en tegen de Iraanse activiteiten om de regio te destabiliseren”, aldus het Media Research Institute for the Middle East (MEMRI) .

Derhalve blijven er slechts twee opties over om de groeiende Iraanse invloed in het Midden-Oosten tegen te gaan. Eén optie is om met Israël en de soennitische Arabische landen overeenstemming te bereiken over rode lijnen die Iran in Syrië, Irak en Jemen niet mag overschrijden en om opnieuw zware sancties op de Islamitische Republiek los te laten.
De tweede optie is om een ​​ultimatum aan Iran te geven dat vergezeld moet gaan van een geloofwaardige militaire bedreiging in de vorm van een troepenopbouw in gebieden die bedreigd worden door de imperialistische acties van Iran.

Israël heeft bij monde van Inlichtingenminister Yisrael Katz al aangegeven voor de eerste optie te zijn, maar heeft ook laten weten dat de militaire optie op tafel moet blijven. De Joodse staat behoudt zich het recht voor om desnoods alleen de Iraanse bedreiging te elimineren via militaire middelen.

Thema

iranTrump

Over de auteur