fbpx
 • Opperrabbijn Jacobs bij de onthulling van de grafsteen van Ruben Baer in Roermond.
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Een grafsteen voor Ruben

  Ruben Ridderhof - 10 mei 2017

  Op 9 april 1943 werd in het ziekenhuis van Roermond in het Joodse gezin Baer een jongetje geboren. Ruben, noemden ze hem, ‘zie, een zoon’. Vier dagen later echter stierf het jongetje. Zijn lichaam werd begraven op het nieuwe Joodse kerkhof, maar in de oorlogsjaren werd het graf nooit voorzien van een grafsteen. Daar kwam afgelopen week, 74 jaar later verandering in.

  Het begon allemaal met een rondleiding van ouders en kinderen van de Roermondse Synergieschool op de begraafplaats. Toen zij het naamloze kindergraf uit de oorlog zagen, opperden ze het idee om het graf te laten adopteren door de leerlingen van de school. Dit idee werd omarmd en op dinsdag 9 mei werd de grafsteen op het graf van Ruben Baer onthuld.

  “Ik wil zo graag dat jullie mij beloven om altijd niet alleen aan Ruben te blijven denken, maar vooral ook aan de omstandigheden van toen.”

  Foto: Wim Bongaerts

  Opperrabbijn Binyomin Jacobs was aanwezig tijdens deze plechtigheid. In een toespraak zei hij: “Als de pastoor op een begraafplaats lege plekken ziet, is hij blij, want zijn gemeenteleden leven nog. Ik ben intens verdrietig, want zovelen hadden graag gewoon overleden in hun Roermond, maar werden weggerukt uit hun huis, hun Roermond, enkel en alleen omdat zij Joods waren. En dus ben ik dankbaar dat Ruben Baer, in plaats van vermoord te worden in de gaskamer van de hel, hier gewoon kon worden begraven na gewoon een natuurlijke dood te zijn gestorven.”

  “Lieve kinderen,” eindigde rabbijn Jacobs. “Adoptie is niet voor even, niet alleen voor vandaag, maar voor altijd. Ik wil zo graag dat jullie mij beloven om altijd niet alleen aan Ruben te blijven denken, maar vooral ook aan de omstandigheden van toen. Aan zijn ouders die vermoord werden. Misschien had hij broertjes en zusjes, ooms en tantes, opa’s en oma’s. Ik wil dat jullie weten wat mensen elkaar kunnen aandoen.”

  “Ik wil dat jullie, die het grafje van jullie Ruben hebben geadopteerd, nooit zullen toelaten dat antisemitisme de kop opsteekt, dat mensen vervolgd worden omdat ze een ander geloof hebben of een ander ras. Ik wil dat jullie weten dat ook vandaag de dag antisemitisme in Nederland weer rijkelijk aanwezig is. En ik wil dat jullie, omwille van jullie Ruben, altijd, zeker ook als jullie volwassen zijn, tegen antisemitisme en andere vormen van onrecht en rassenhaat zullen vechten! Zullen we dat afspreken?”

  Over de auteur