• President Donald Trump en zijn vrouw Melania ontmoeten Holocaustoverlevende Margot Herschenbaum bij Yad Vashem. - Foto: Flash90
Nieuws

Esthers dagboek voor president Trump

Joanne Nihom - 24 mei 2017

Esther Goldstein werd geboren in 1926. Een vrolijk meisje, met veel vriendinnen en vrienden en een prachtig leven voor zich. Vanaf haar elfde hield ze een dagboek bij. Soms liet ze ook anderen er in schrijven. Een vriendin schreef op een van de laatste pagina’s: “Houd van het leven, wees niet bang voor de dood. Geloof in G’d en een betere toekomst”.

Op 16 september 1942 schreef Esther voor het laatst. Een maand later werd ze vermoord in het getto van Riga, in Letland. Ook haar ouders en haar broer. Haar oudere zus, Margot Herschenbaum (91), was de enige overlevende van het gezin.

Na de oorlog emigreerde Margot naar Amerika waar iemand haar het dagboek van Esther opstuurde. Ze doneerde het aan Yad Vashem. “… Opdat het voor altijd bewaard zou blijven …”

Afgelopen dinsdag bezocht president Trump Yad Vashem. Hij ontving een replica van het dagboek van Esther. Margot was er bij, diep geroerd. “… mijn zus, mijn broer en mijn ouders mogen nooit vergeten worden. Dat is de reden dat ik het dagboek aan Yad Vashem heb geschonken …”

Haar dagboek in het Witte Huis van Amerika: als symbool voor zes miljoen vermoorde Joden.
Haar dagboek in het Witte Huis van Amerika: opdat we nooit vergeten
Haar dagboek in het Witte Huis van Amerika: voor een beter morgen en overmorgen.

Yad Vashem

Yad Vashem, letterlijk: ‘hand en naam’, in Jeruzalem is het officiële monument van Israël voor de herdenking van de Joodse slachtoffers van de Holocaust. ‘Yad Vashem’ komt voor in Jesaja 56:5:“Ik geef hun in Mijn huis en binnen Mijn muren een Gedenkteken en een Naam, … een eeuwige naam”. Het Herinnerings- en Documentatiecentrum bestaat uit een herdenkingsruimte, een historisch museum, een kunstgalerij, een ‘Hal van de Namen’, een archief, een bibliotheek, het ‘Dal van de verwoeste gemeenschappen’ en een park gewijd aan de ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’, niet-Joden die tijdens de vervolging Joden hebben gered en een Yad Vashem onderscheiding hebben gekregen.

Over de auteur