• - Foto: Ifthenisnow.eu
Nieuws

Herdenken en vieren – levend houden

Joanne Nihom - 4 mei 2017

Vandaag is het 4 mei. Het gedenken. Morgen is het 5 mei. Het vieren van onze vrijheid. Door het gedenken en vieren houden we al diegenen die er niet meer zijn levend.

In 1980 kocht Frits Rijksbaron een huis in Amsterdam. Zijn nieuwe huis bleek een van de 21.661 huizen in Amsterdam te zijn die tot het begin van de oorlog door Joden werden bewoond. Velen van hen overleefden de oorlog niet. Rijksbaron verbaasde zich erover dat aan de buitenkant van deze huizen niets herinnerde aan de oorspronkelijke bewoners en hun geschiedenis. Zo ontstond het project ‘Open Joodse huizen’. Ieder jaar rond 4 mei worden, in de oorspronkelijke huizen, de verhalen verteld over het leven van haar vroegere Joodse bewoners vóór en tijdens de oorlog.

Een veel geuite wens van bezoekers van Open Joodse Huizen, was: Leg deze verhalen vast, bewaar ze voor later, zodat ze niet opnieuw verloren gaan! Dit leidde tot de oprichting van de Stichting Joodse Huizen. Met als doel verhalen over de vooroorlogse bewoners van de ruim 36.000 Joodse huizen in Nederland vast te leggen. Afgelopen maand kwam alweer Joodse Huizen deel 3 uit, waarin ik schrijf over Philip Uri Cohen en het huis waar hij woonde in Venlo, Mecklenburgstraat 1. Een mooi en bijzonder verhaal. Zo was Philip zich al vroeg bewust van de noodzaak van een eigen Joodse staat.

“ … We kregen vier kinderen. Dat ging niet heel makkelijk. Harry werd geboren in 1917. Twee jaar later kwam dochter Martha ter wereld. In 1923 werd Herbert Samuel geboren. Hij werd te vroeg geboren en leefde slechts drie dagen. We kregen nog twee jongetjes die ook niet lang leefden, ook die noemden we Herbert Samuel. In 1930 werd weer een Herbert Samuel geboren. Ook te vroeg, maar hij was sterker. Om hem warm te houden, legde Fie hem in een lade van een kast in onze winkel. Met hooi en een warme fles water. De naam Herbert Samuel kwam van een Britse politicus en diplomaat die leefde van 1870 tot 1963. In 1920 werd hij de eerste Hoge Commissaris voor Palestina en was een van de sleutelfiguren in het vormgeven van het land. Hoewel ik niet zionistisch was opgevoed, zag ik toen al het belang van een eigen Joodse staat. Het was symbolisch voor me om onze zoon deze naam te geven …”

Herdenken en vieren … en vertellen. Want hun geschiedenis is de onze.

» Kijk ook op openjoodsehuizen.nl

Over de auteur