fbpx
 • Het vernieuwde veiligheidshek langs de grens met Jordanië in het noorden van Israël. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  ISIS wint invloed in Jordanië

  Yochanan Visser - 11 mei 2017

  Terwijl het Jordaanse leger en eenheden van de strijdkrachten van de VS zondag hun jaarlijkse gezamenlijke oefening ‘Midden-Oosten Leeuw’ begonnen, publiceerde het Middle East Media Research Institute (MEMRI) een alarmerend rapport over een toename in de steun voor Islamitische Staat onder de Jordaanse bevolking.

  Bill Hickman, de plaatsvervangend commandant van het Amerikaanse leger in het Midden-Oosten, vertelde verslaggevers dat de oefening dit jaar, de zevende sinds 2011, “de grootste en meest complexe was tot nu toe. ”
  “De gezamenlijke oefening omvat grensbeveiliging; cyberverdediging; commando- en controle-oefeningen ter bevordering van de coördinatie in reactie op bedreigingen waaronder terreur,” aldus Middle East Eye.

  “Sinds 2011 hebben ongeveer 4000 Jordaniërs zich bij de Jihadistische organisatie in Syrië en Irak aangesloten.”

  Khalid al-Shara, een Jordaanse brigadier-generaal, zei dat de oefening nodig was omdat de dreiging van terreur toeneemt in de regio. Eenheden uit Europa, Azië, Afrika en de Arabische Golfregio zullen deelnemen aan de gezamenlijke oefening die tot 18 mei duurt en die soldaten uit Saoedi-Arabië, Groot-Brittannië, Nederland, Libanon, Kenia en Japan naar Jordanië heeft gebracht.

  Opkomst ISIS
  De omvang van deze gezamenlijke oefening zou gerelateerd kunnen zijn aan de interne situatie in het Hasjemitische Koninkrijk waar de Islamitische Staat in opkomst is en het regime van koning Abdullah II op de lange termijn bedreigt. Volgens Jordaanse journalisten zijn er veel terroristische cellen in Jordanië actief en kunnen ze niet meer worden omschreven als ‘slapende cellen’, zoals tot nu toe gebeurde.
  De verslaggevers zeggen dat de steun voor ISIS onder de Jordaanse bevolking toeneemt en dat het regime de bedreiging van nieuw gevormde ISIS-cellen in het land niet voldoende serieus neemt.

  “De gevaren voor Jordanië van de Takfiri (afvallige) ideologie zijn reëel en zichtbaar. In feite zijn deze (ISIS-cellen) geen ‘slapende cellen’, zoals ze vaak genoemd worden, maar eerder ‘actieve cellen’ die constant plannen uitwerken en trachten te terroriseren. Dit gevaar verspreidt zich en het is bekend “, schreef Jumanah Ghanimat, hoofdredacteur van de krant Al-Ghad. “Betrouwbare opiniepeilingen laten zien dat honderdduizenden mensen in onze maatschappij sympathiek staan tegen over deze ideologie, zelfs onbewust”, voegde hij eraan toe in een verwijzing naar de ideologie van ISIS.

  Abu Rumman is onderzoeker aan het Centrum voor Strategische Studies aan de Universiteit van Jordanië. Hij is gespecialiseerd in islamistische groepen en tevens columnist voor Al-Ghad. Hij is het eens met Ghanimat: “Er is een zorgwekkende verandering waarneembaar in de ISIS-kringen (in Jordanië). Die verandering manifesteert zich in sympathie en ideologische identificatie met ISIS. Die identificatie wordt vervolgens omgezet in actie door groepen en cellen die de agenda van de (jihadistische) organisatie direct dienen … Een deel van deze groep ISIS-aanhangers, die zich oorspronkelijk beperkte tot filosofische, informatieve en ideologische steun, is nu op het praktische niveau terechtgekomen,” schreef Rumman in zijn column.

  Hij beweerde verder dat duizenden jonge Jordaniërs nu openlijk ISIS steunen: “We hebben het over duizenden jongeren. Hoe moeten we daar mee omgaan,” schreef hij, terwijl hij waarschuwde dat de Jordaanse gevangenissen langzaam veranderd worden in “ISIS-centra voor het werven, trainen, onderwijzen en indoctrineren” van nieuwe leden.

  Niet genoeg ondernomen
  Hussein Al-Rawashdeh, een andere Jordaanse journalist die voor Al-Dustour schrijft, refereerde naar een recent rapport van de Amerikaanse Congres-onderzoeksdienst dat het extreem hoge aantal Jordaniërs dat zich bij ISIS in Syrië en Irak heeft aangesloten, besprak. In het rapport stond dat Jordanië de tweede plaats, na Tunesië, inneemt op de lijst van staten met het hoogste aantal burgers in ISIS. Sinds 2011 hebben ongeveer 4000 Jordaniërs zich bij de Jihadistische organisatie in Syrië en Irak aangesloten, aldus MEMRI.

  Al-Rawashdeh is van mening dat Jordanië niet genoeg stappen heeft ondernomen om de opkomst van het islamisme in het Koninkrijk tegen te gaan: “Als 4000 Jordaniërs sinds 2011 zich hebben aangesloten bij ISIS in Syrië en Irak, hoeveel zijn er dan lid geworden van andere organisaties zoals Jabhat Al-Nusra?” vroeg hij terwijl de oude naam van het Al-Qaedafiliaal in Syrië gebruikte.

  “En wat belangrijker is, hoeveel extremisten die zich met deze organisaties identificeren, zijn er in ons land gebleven?” voegde hij eraan toe, voordat hij vaststelde dat Jordanië “milieus heeft die extremisme produceren en exporteren”.
  “Er is niet genoeg gedaan om extremisme te bestrijden en tegenargumenten te gebruiken die de opkomst van de islamistische ideologie hadden kunnen indammen”,aldus de Al-Dustour-columnist.

  Bezorgdheid
  Het MEMRI-rapport lijkt de bezorgdheid van Einat Shlain, de ambassadeur van Israël in Jordanië en Mudar Zahran een prominent lid van de Jordaanse oppositie te bevestigen. Shlain stelde in oktober vorig jaar een rapport op voor de stafchef van de IDF, Gadi Eizenkot, en Israëlische politici. Hierin informeerde hij hen over de opkomst van ISIS in Jordanië.
  De Israëlische diplomaat adviseerde Eizenkot om het Israëlische leger voor te bereiden op een mogelijke interventie in Jordanië, als de zaken voor Abdullah II uit de hand beginnen te lopen.

  Israël deelt een 400 kilometer lange grens met Jordanië en heeft onlangs het elektronische beveiligingshek langs het noordelijke deel van de grens vernieuwd en een volledig nieuwe barrière in de Arava-woestijn ten noorden van Eilat gebouwd.

  Mudar Zahran vertelde onlangs dat het regime in Jordanië uiteindelijk zal vallen vanwege de enorme corruptie en toenemende economische problemen die feitelijk niet op te lossen zijn.

  De in London wonende Zahran denkt dat er een Palestijns meerderheidsregime in Jordanië gevormd moet worden en dat Jordanië de Palestijnse staat zou moeten worden in plaats van de Palestijnse Autoriteit in Judea en Samaria. De PA zou een federatie met Jordanië kunnen aangaan, aldus Zahran.

  Thema

  ISISjordanie

  Over de auteur