Nieuws

Ambassade VS voorlopig niet naar Jeruzalem

Yochanan Visser - 6 juni 2017

Vorige week donderdag brak de Amerikaanse president Donald Trump een campagnebelofte en ging hij in tegen het verkiezingsprogramma van de Republikeinse Partij, toen hij een vrijwaring (waiver) ondertekende die opnieuw de implementatie van de Jerusalem-ambassadewet uit 1995 uitstelde.

Volgens deze wet was de Clinton-regering verplicht om de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar de Israëlische hoofdstad Jeruzalem te verhuizen voor het eind van 1999. Clinton’s opvolgers in het Witte Huis hebben deze vrijwaringen van telkens zes maanden gebruikt om de uitvoering van de wet uit te stellen door gebruik te maken van hun uitvoerende macht over diplomatieke betrekkingen.

“Trump verprutste een unieke kans om de strategieën die de afgelopen 70 jaar niet hebben gewerkt over boord te zetten.”

Tijdens zijn campagne zei Trump dat hij de Amerikaanse ambassade zou verhuizen naar “de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk, Jeruzalem” (AIPAC Conferentie Maart 2016). Na zijn verkiezing leek Trump echter terug te komen op zijn belofte. Bijvoorbeeld, in een interview met Christian Broadcasting Network zei de president dat hij nog steeds de zaak bestudeerde en verklaarde dat de maatregel ‘twee kanten’ had.

“Meestal doe ik wat goed is. Maar deze zaak heeft twee zijden. Het is niet makkelijk”, zei de president destijds. Hoewel het Witte Huis duidelijk maakte dat “niemand deze stap zou moeten uitleggen als het intrekken van de presidents sterke steun voor Israël en voor de VS – Israël-alliantie”, stelde de beslissing toch veel Israëli’s teleur.

Niet of, maar wanneer

Zij dachten dat Trump de moed zou hebben om op te staan ​​tegen de moslimwereld en een revolutie teweeg zou brengen in het Amerikaans beleid inzake het 70-jarige conflict tussen Israël en de Arabieren. Dus zij konden niet gerustgesteld worden door Witte Huis-woordvoerder Spicer die zei: “de vraag is niet of de verhuizing gebeurt, maar alleen wanneer”.

Premier Benyamin Netanyahu koos zijn woorden zorgvuldig toen hij reageerde op Trumps beslissing en zei dat hij, ondanks zijn teleurstelling, president Trumps ” vriendschap voor Israël en zijn toezegging om de ambassade in de toekomst te verhuizen, waardeerde”. De Israëlische premier maakte ook duidelijk waarom hij denkt dat Trump zijn eerste fout heeft gemaakt in de poging om het conflict met de Palestijnse Arabieren op te lossen.

“Het openhouden van ambassades buiten de hoofdstad brengt vrede verder weg omdat het mee helpt om de Palestijnse fantasie in stand te houden dat het Joodse volk en de Joodse staat geen band hebben met Jeruzalem,” zei Netanyahu in een persverklaring. “Israël’s consistente standpunt is dat de Amerikaanse ambassade, zoals de ambassades van alle landen met wie wij diplomatieke betrekkingen hebben, in Jeruzalem, onze eeuwige hoofdstad, moeten zijn,” voegde hij eraan toe.

Verraden

Nadat het nieuws over Trumps beslissing naar buiten kwam, vertelden Israëlische diplomaten de Jerusalem Post dat de president in de eerste plaats zijn kiezers had verraden. “Het was een klassieke campagnebelofte en een belofte die Trump aan zijn kiezers gaf, niet aan Israël,” zeiden de diplomaten. Zij voegden eraan toe dat Israël had gekozen voor stille diplomatie in plaats van een grote openbare campagne omdat het verhuizen van de ambassade in Tel Aviv een Amerikaanse binnenlandse kwestie was geworden.

Hamas reageerde ook op de beslissing van Trump en zei dat de locatie van de Amerikaanse ambassade “irrelevant is”. Een woordvoerder van de Palestijnse terreurorganisatie zei dat het “hoofdprobleem” de Israëlische bezetting van al-Quds (Jeruzalem) en “de verjoodsing van de stad” was.

De beslissing van de president zal zonder twijfel ook de evangelische christenen teleurstellen. Veel evangelische gemeenschappen over de hele wereld bereiden zich voor op het feest van het ‘jubeljaar’ die de wonderbaarlijke overwinning van het Israëlische leger over de gecombineerde Arabische legers in de Zesdaagse Oorlog van 1967 nu 50 jaar geleden zal herdenken. Die oorlog leidde tot de terugkeer van Joden naar hun Bijbelse hartland Judea en Samaria en tot de hereniging van Jeruzalem “de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk”, zoals Trump in maart 2016 zei.

Vredesproces

Trumps beslissing om de verhuizing van de Amerikaanse ambassade in Israël te vertragen, is direct gerelateerd aan zijn plan om het ingeslapen vredesproces tussen de Palestijnse Arabieren en Israël te doen herleven. Het Witte Huis maakte dat ook duidelijk na de aankondiging over de vrijwaring.

Trumps bijzondere afgezant voor het Midden-Oosten Jason Greenblatt is momenteel in de regio om een ​​regionale conferentie over het Palestijnse Israëlische conflict te organiseren. Arabische leiders hadden gedreigd dat er geweld zou uitbreken wanneer de VS de geplande verhuizing van de Amerikaanse ambassade in Israël zou doorzetten en waarschuwde dat de operatie het ‘vredesproces’ in gevaar zou brengen.

Sommige rechtse politici en commentatoren in Israël zien het presidentiele besluit om de vrijwaring te ondertekenen en de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade opnieuw te vertragen als een ernstige fout die de Arabische opstelling zal verharden en de positie van Israël in de komende onderhandelingen met de Palestijnse Autoriteit zal verzwakken.

Trump verprutste een unieke kans om de strategieën die de afgelopen 70 jaar niet hebben gewerkt over boord te zetten zoals hij beloofde tijdens zijn bezoek aan Riyad, aldus deze commentatoren.
Jerusalem Post-columnist Caroline Glick beweerde zelfs dat Trump op “een substantieel strategisch niveau het beleid van Obama ten opzichte van Israël en de Palestijnen handhaaft.”

Plan voor de gebieden

Trumps critici in Israël zeggen nu dat een deel van het probleem is dat premier Netanyahu er maar niet in slaagt om een ​​Israëlisch plan voor de status van de in 1967 veroverde gebieden te formuleren. Zij roepen de Israëlische premier op om een creatief ​​alternatief voor de zogenaamde tweestatenoplossing te presenteren, anders zal Trump dezelfde fouten maken als zijn voorgangers. Trump zei immers in Riyad dat hij beslissingen zal nemen op basis van de situatie op de grond (in de echte wereld) en niet op basis van onbuigzame ideologie.

“We zullen leren door de lessen van ervaring, niet door de beperkingen van rigide denken,” zei de president tijdens zijn bezoek aan Saoedi-Arabië. Er zou dus ruimte moeten zijn voor een “out of the box” oplossing.

Netanyahu weigert tot nog toe te reageren op zijn critici en vertelde zijn kabinet na de aankondiging van een nieuw pakket van economische goodwillmaatregelen voor de Palestijnse Arabieren, dat hij geen diplomatieke “carte blanche” heeft van Trump over de Palestijnse kwestie.

Over de auteur