• Een zomerkamp van het Joods Agentschap in Oekraïne. - Foto: Joods Agentschap
Steun Israël

Genieten van de zomer in Oekraïne

Marijke Terlouw - 16 juni 2017

Vakantie vieren is in Oekraïne iets anders dan in Nederland. Wij boeken een reis, een huisje, of pakken de tent en vertrekken met het gezin naar een vaak zonnige vakantiebestemming, misschien wel buiten Nederland. In Oekraïne vier je vaak vakantie door naar een kamp te gaan. Als de scholen hun deuren sluiten, openen kampterreinen hun hutjes en huisjes voor een mooi kinderkampprogramma.

Ook de plaatselijke Joodse gemeenschappen in Oekraïne zetten hun beste beentje voor om kinderen de mogelijkheid te geven naar een kamp te gaan. Zo’n kamp is een fantastische tijd voor de kinderen. Ze doen spelletjes, maken speurtochten en organiseren avonden met optredens voor elkaar.

Maar er is ook een serieuzere kant. Door het hele programma heen is duidelijk dat dit kamp voor Joodse kinderen is. Dat zie je terug in de onderwerpen. Israël is er daar een van. Op ontspannen wijze leren de kinderen van alles over het land Israël, over het ontstaan ervan, en dat je er naar toe kan om er te wonen als je volwassen bent, of als je ouders dat nu al willen.

En dan is er ook nog een kant van zomerkampen die de Joodse gemeenschappen wat minder snel zullen aanstippen. De kinderen komen vaak uit arme gezinnen. En in het oosten van Oekraïne komt daar ook stress van de aanhoudende oorlog bij. De Joodse gemeenschappen willen daarom gezonde en voedzame maaltijden op tafel zetten tijdens deze zomerkampen.

Kosten: 3 euro voor drie maaltijden per dag.

Dat helpt echt. En daarom helpen wij daarbij. Zo kunnen duizend kinderen in Zaporozhe, Bela Cherkov, Marioepol, Odessa en Zhytomir een heerlijke zomer tegemoet zien, en daarna aangesterkt een nieuw schooljaar beginnen, en wellicht alvast een beetje dromen van een toekomst in Israël.

Helpt u mee? Doneer dan online!

Over de auteur