• Hadas Malka - foto: met dank
Nieuws

Hadas

Joanne Nihom - 19 juni 2017

Afgelopen vrijdag raakte bij een aanslag in Jeruzalem bij de Damascuspoort de drieëntwintigjarige Hadas Malka zwaargewond. Ze overleed korte tijd later in het ziekenhuis.

Hadas voltooide vijftien maanden geleden haar verplichte diensttijd en verlengde die om officier te worden. Boven het bericht in de kranten en op internet prijkt een foto van een lachende, mooie Hadas. Ze stierf terwijl ze het land verdedigde.

Even, heel even, twijfelde ik of een blog over dit bericht wel kon. Is de dood van één meisje deze aandacht waard? Er gebeurt zo veel in de wereld. Dagelijks sterven honderden onschuldige mensen. Maar ja. Ik vind dat het moet. De enige manier om de dood van Hadas een beetje te kunnen verantwoorden en te begrijpen, is om haar door te laten leven. In onze gedachten en verhalen. Samen met al die anderen die hetzelfde lot als Hadas ondergingen.

Hadas’ laatste selfie, kort voordat ze werd vermoord.

Op internet zoek ik naar verhalen over haar. Ik wil haar beter leren kennen. Hier en daar worden vrienden van haar geciteerd: “… Ze was stoer, toegewijd. Niet bang. Ze geloofde stellig dat haar nooit iets zou overkomen, terwijl ze op risicovolle plekken was gestationeerd. Regelmatig stuurde ze ons selfies. Om te laten zien dat alles oké was … dit was haar laatste selfie, een paar seconden voordat ze werd vermoord …”

Hoe vaak heb ik de afgelopen jaren al geschreven: ‘… gisteren een onbekende naam, vandaag ongewild bekend …’ Gisteren had ik nog nooit van Hadas gehoord, vandaag krijg ik haar niet uit mijn hoofd.

Over de auteur