Nieuws

PA misleidt Amerika over salaris terroristen

Yochanan Visser - 15 juni 2017

De Palestijnse Autoriteit probeert opnieuw de internationale gemeenschap te misleiden over een eerste vereiste voor het sluiten van een ​​vredesovereenkomst met Israël.

Nadat het PA-leider Mahmoud Abbas aanvankelijk was gelukt om de Amerikaanse president Donald Trump om de tuin te leiden over de ‘vredesopvoeding’ van de jeugd in de Palestijnse samenleving tijdens zijn bezoek aan Washington in april, blijkt de PA nu de regering Trump te hebben misleid over de kwestie van de maandelijkse uitkeringen voor gevangen Palestijnse terroristen.

‘Beleid veranderd’

Op dinsdag, vertelde de Amerikaanse minister voor Buitenlandse Zaken Rex Tillerson de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen in de VS dat de Palestijnse Autoriteit zijn beleid heeft veranderd om veroordeelde terroristen te betalen, en dat de PA nu wil stoppen met de ondersteuning van de terroristen en hun families.

“Tot nu toe heb ik niet gezien dat de betalingen aan de families van terroristen zijn stopgezet, of dat er een voornemen is om ze te stoppen”

De PA maatregel zou het gevolg zijn geweest van de druk die de regering Trump op het Palestijnse leiderschap had uitgeoefend, zei Tillerson. Toen Senator Jim Risch hem een vraag stelde over de voortzetting van de betalingen, antwoordde Tillerson dat het probleem besproken was met president Abbas toen hij Washington bezocht.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken voegde eraan toe dat hij zelf ook de voortzetting van de betalingen aan veroordeelde terroristen met Abbas had besproken. “Ik zei tegen hem dat hij absoluut moest stoppen met de betalingen aan familieleden van ‘martelaren ‘, vertelde Tillerson de Senaatscommissie.

“Ik zei (Abbas) dat het één ding is om weeskinderen en kinderen te helpen. Echter wanneer u betaalt voor de handelingen die dat leed veroorzaken, moet dat stoppen,” aldus Tillerson.

De Amerikaanse topdiplomaat beweerde vervolgens dat de PA het beleid inzake de kwestie daarna had aangepast: “Zij (de PA) hebben het beleid veranderd en hun bedoeling is de betalingen aan de families van degenen die moord op hun geweten hebben of geweld tegen anderen hebben gepleegd, te stoppen. We hebben heel duidelijk gezegd dat dit voor ons gewoon niet acceptabel is”, aldus Tillerson.

Misvatting

De Amerikaanse minister zit er echter helemaal naast volgens Israël. Een hooggeplaatste Israëlische ambtenaar en minister van defensie Avigdor Liberman ontkenden op woensdag dat het Palestijnse leiderschap haar beleid hierover heeft veranderd.

Liberman vertelde KAN radio in Israel dat de Israëlische regering de zaak nauwlettend in de gaten houdt. “Tot nu toe heb ik niet gezien dat de betalingen aan de families van terroristen zijn stopgezet, of dat er een voornemen is om ze te stoppen”, aldus de Israëlische minister.

De niet-nader genoemde Israëlische ambtenaar vertelde de Jerusalem Post: “Israël weet dat er geen verandering is in het Palestijnse beleid en dat de betalingen aan families van terroristen gewoon blijven doorgaan. Door de voortzetting van deze betalingen blijft de Palestijnse Autoriteit terreur aanmoedigen, uitlokken en prijzen, “aldus de official.

Recente publicaties van Palestijnse Media Watch (PMW) bevestigen in feite wat Liberman en de Israëlische ambtenaar zeiden.
Al-Hayat Al-Jadida, de officiële spreekbuis van de PA, schreef dinsdag bijvoorbeeld – dezelfde dag dat Tillerson zijn opmerkingen maakte – dat Dr. Ahmed Majdalani, lid van het PLO-uitvoerend comité, had gezegd dat “het Palestijnse leiderschap niet gebonden is aan de ‘wetten van de bezetting’ en trouw zal blijven aan het bloed van de martelaren en het lijden van de gevangenen.”

Belastingaftrek

Majdalani’s opmerking over de ‘wetten van de bezetting’ had betrekking op een nieuw Israëlisch wetsontwerp dat, wanneer het wordt goedgekeurd door de Knesset, de Israëlische regering in staat stelt het geld dat de PA betaalt aan de terroristen in Israëlische gevangenissen af ​​te trekken van belastingen die Israël voor de Palestijnse Autoriteit inzamelt en maandelijks aan Ramallah afdraagt .

“De nieuwe wet is een oorlogsverklaring”, aldus Issa Karake, de directeur van de PLO-commissie voor Gevangenen en Vrijgelaten Gevangenen, die verantwoordelijk is voor de betaling van de maandelijkse uitkeringen.

Karake’s kantoor werd verantwoordlijk voor de financiering van de gevangen terroristen en hun families nadat de PA de kwestie aan de PLO uitbesteedde na eerdere (Europese) druk om de betalingen te stoppen. Door middel van deze constructie kon de PA beweren dat men gestopt was met de betalingen.

Op zondag zei Karake dat de PA zich niet zou laten dwingen om de betaling van de uitkeringen te beëindigen en stelde voor dat de PA bepaalde Arabische staten zou verzoeken om compensatie voor de door Israël ingehouden gelden.
Hij benadrukte dat het Palestijnse leiderschap niet zal zwichten als gevolg van de buitenlandse druk, aldus de organisatie Palestinian Media Watch (PMW) in Israël.

Wijziging

De enige wijziging die zich tot nu toe in het PA-beleid ten aanzien van de gevangen terroristen heeft voorgedaan, is de beëindiging van betalingen aan 277 vrijgelaten Hamas-terroristen die naar Gaza werden gedeporteerd volgens de Arabische krant Al Hayat in Londen.

Volgens Palestijnse media werd de maatregel genomen na druk van de regering Trump en was het een van de stappen die de PA nam om Hamas te dwingen om het bestuur van de Gazastrook weer over te dragen aan de Palestijnse Autoriteit in Ramallah.

In een interview met deze correspondent bevestigde Itamar Marcus, de directeur van PMW, dat Karake’s laatste opmerking over het niet zwichten voor buitenlandse druk een reactie was op Tillerson’s opmerkingen.

De PMW-directeur onthulde ook dat PA leider Abbas op 29 april, ruim drie weken na zijn bezoek aan Washington, Karake had verzekerd dat hij zou blijven weigeren om toe te geven aan de eis om de uitkeringen aan de families van gevangen terroristen en de ‘Shahidim’ (martelaren) stop te zetten. Abbas benadrukte tegenover Karake ook zijn “absolute steun voor de betalingen”.

Over de auteur