fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Steun Israël

  Alija vanuit Parijs: een samenvatting

  Rachel Poot - 31 juli 2017

  Mijn tijd in Parijs zit erop. Het afgelopen half jaar heb ik kunnen zien hoe de Joodse families in Parijs zich voelen, hoe de alija vanuit Frankrijk zich ontwikkelt en waarom de families precies willen vertrekken.

  Ik moet erbij zeggen dat het vooral Sefardische families zijn geweest die ik heb gesproken, Joden die overwegend uit zuidelijke landen komen. Asjkenazische families, Joden uit overwegen Noord-Europese landen, die vaak veel langer geïntegreerd zijn in de Franse samenleving, voelen misschien niet precies hetzelfde als waar de Sefardische families tegenaan lopen en maken misschien om andere redenen hun alija. Feit is wel dat van beide groepen mensen uit Frankrijk weggaan.

  “Wat ik veel bij de families hoorde en wat u in de blogs veel hebt kunnen lezen, is dat ze vooral vanwege angst en de toekomst van hun kinderen vertrekken.”

  Wat ik veel bij de families hoorde en wat u in de blogs veel hebt kunnen lezen, is dat ze vooral vanwege angst en de toekomst van hun kinderen vertrekken. Ze worden verbaal en fysiek bedreigd, in sommige periodes meer dan andere, waarbij onder andere de moord op de rabbijn van Toulouse in 2012 en de aanslag op de Hyper Cacher, de Joodse supermarkt, in 2015 een publiek voorbeeld was. Deze evenementen hebben op de Joodse gemeenschap een grote impact gehad, en vanaf die tijd is ook de alija gaan pieken. Joden voelen zich steeds minder veilig.

  Ik heb in Parijs met eigen ogen gezien dat antisemitisme weer actueel is, het zelfs publiekelijk vorm aanneemt en ook gedoogd schijnt te worden. Anti-Israëlargumenten liggen aan dat laatste vaak ten grondslag.
  Nu ik met eigen ogen heb gezien dat dit in Frankrijk, een West-Europees land, gebeurt, vraag ik me dan ook af hoe dit zich in Europa verder gaat ontwikkelen. Hoe bizar is het dat nog maar 70 jaar na de Holocaust dezelfde verschijnselen weer beginnen aan te trekken. En dat mensen daar zo weinig van op de hoogte zijn, of hun kop in het zand steken. Hebben we ons lesje dan niet geleerd?

  De volgende, voorlopig afsluitende, blog over de alija uit Parijs zal ik besteden aan een aantal Franse families die inmiddels hun alija hebben gemaakt. Ik zal kijken hoe het hen vergaat in Israël, welke moeilijkheden ze tegenkomen, maar ook wat juist de mooie dingen zijn die ze beleven.

  logo breng de joden thuisSteun onze actie Breng de Joden Thuis.

  Over de auteur