Sluiten

Zoeken.

Druzendorp

28 juli 2017

Druzendorp

Een druzenvrouw bereidt een traditionele maaltijd. - Foto - Itamar Grinberg

Misschien een wat aparte tip, maar als u deze zomer in het noorden van Israël bent, bezoek dan Merkaz Hamazon, de supermarkt in het druzendorp Yarka. Gewoon er naar vragen als je het dorp binnenrijdt, iedereen kent het.

Het is er te bijzonder. Allereerst shopt er een mix van mensen. Joods, Arabisch en Druzen. Liberaal en orthodox. Ook het personeel heeft een gemengde achtergrond. Verder is er werkelijk alles, maar dan ook echt alles te krijgen. Zelfs Nederlandse kaas. De variëteit aan vers fruit en verse groenten is gigantisch, evenals de kruiden en olijven.

Verder veel porselein en cadeauartikelen. Op het eerste gezicht lijkt dat wat kitscherig, maar zoals een vriendin ooit tegen me zei: “Als je het bij je thuis neer zet, ziet het er heel anders uit.”

Rijd na afloop ook door het druzendorp en ga er ergens wat eten. Super lekker en gezond.

Druzen zijn een minderheidsgroepering in Israël. Ze dienen in het Israëlische leger, mannen en vrouwen zijn gelijk, maar hun religie is geheim: praten over hun religie doen Druzen zelden. Dat komt omdat ze zich altijd moesten verdedigen tegen vervolging door moslims en christenen die hen als ongelovigen beschouwden.

Traditionele Druzenvrouwen hebben hun hoofd bedekt met een transparante, losse witte sluier (een ‘Mandiel’), ook thuis, want G’d is overal. De mannelijke Druus herken je aan een snor, een kaalgeschoren hoofd, een zwarte wijde broek en hij draagt een witte tulband. Echte ingewijden in het geloof zijn herkenbaar aan hun rode hoofddeksel.

Alleen mannen en vrouwen die de geheime code van het geloof hebben behoren tot de zogenaamde religieuze raad, Ajaweed, en kunnen het gebedshuis, de Hilwe, bezoeken. Daar wordt gebeden en gestudeerd. De Ajaweed houdt er een sobere levensstijl op na en is wars van alles wat met materialisme te maken heeft.

De gebedshuizen zijn bescheiden, geen grote gebouwen zoals kerken en moskeeën. Bekeerlingen worden niet geaccepteerd en er wordt niet aan zending gedaan.

Roken, alcohol gebruiken en het eten van varkensvlees is verboden. De traditie van de Druzen gaat er van uit dat bij het ontstaan van de leer een ieder die Druus wilde worden hiervoor heeft getekend. Die papieren bevinden zich op een geheime plek. Druzen geloven in reïncarnatie en dat de ziel eeuwig is. Volgens die denkwijze leven de ondertekenaars van toen nog steeds, alleen in andere lichamen.

Doneren
Abonneren
Agenda