fbpx
 • Uitzicht op de Tempelberg vanuit de Dominus Flevit-kerk in Jeruzalem. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Waar gaat het huidige conflict rond de Tempelberg om?

  Yochanan Visser - 24 juli 2017

  Al dagenlang wordt Jeruzalem geteisterd door Arabisch geweld nadat de Israëlische regering besloot de veiligheidsmaatregelen op de Tempelberg in Jeruzalem te verhogen.

  Deze maatregelen werden getroffen nadat op 14 juli twee Israëlische politieagenten die de ingang van het Tempelplein bewaakten door drie Israëlische Arabieren werden vermoord.

  De drie kregen waarschijnlijk hulp van de Waqf, de Jordaanse islamitische organisatie die verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken op de Tempelberg.

  Eén van de meest omstreden maatregelen die de Israëlische regering nam was het installeren van metaaldetectoren bij de verschillende ingangen tot het plein waarop nu de al-Aqsamoskee staat.

  De Palestijnse politieke groeperingen en Arabische landen waaronder Jordanië eisen dat Israël de metaaldetectoren onmiddellijk verwijdert. De Waqf weigerde verder mee te werken aan de nieuwe veiligheidscontroles en stelde een boycot in voor moslims die willen bidden op de Tempelberg.

  Dag van woede

  Afgelopen woensdag organiseerde Fatah, de politieke beweging van PA-leider Mahmoud Abbas, een ‘dag van woede’ nadat Israël weigerde metaaldetectoren te verwijderen die de smokkel van wapens op de Tempelberg moet voorkomen.

  Fatah-officials veroordeelden voorts de installatie van de detectoren als “terroristische procedures” en een “agressieve georganiseerde aanval” op de islamitische heilige plaatsen in de oude stad van Jeruzalem.

  Afgelopen woensdag organiseerde Fatah, de politieke beweging van PA-leider Mahmoud Abbas, een ‘dag van woede’ nadat Israël weigerde metaaldetectoren te verwijderen die de smokkel van wapens op de Tempelberg moet voorkomen.

  Als gevolg van de Fatah-actie braken massale gewelddadige rellen uit in de Arabische wijken in Oost-Jeruzalem, waar protestanten rotsblokken en vuurbommen gooiden naar de Israëlische politie. Het geweld verspreidde zich later naar de gebieden die onder controle staan van de PA.

  Graf van Rachel

  In Bethlehem bijvoorbeeld, vielen honderden Palestijnse Arabieren IDF-soldaten aan bij het graf van Rachel – de vrouw van de Joodse aartsvader Jacob, die langs de weg van Jeruzalem naar Hebron stierf tijdens de geboorte van haar zoon Benjamin die later het gebied rond Jeruzalem erfde.

  De Palestijnen kozen bewust het graf van Rachel voor de rellen omdat ze beweren dat de plaats heilig is voor moslims en geen religieuze waarde heeft voor het Joodse volk.

  De Palestijnse Arabieren begonnen het graf van Rachel in 1996 als een islamitisch heiligdom te claimen, direct na de oprichting van de Palestijnse Autoriteit en de ondertekening van de akkoorden van Oslo. Tot die tijd noemden de moslims Rachel’s graf “Rachel’s Koepel”, maar na 1996 werd de plaats omgedoopt tot de moskee van Bilal ibn Rabah, een zwarte slaaf die in de huishouding van de profeet Mohammed diende. Zijn taak was om de volgelingen van de profeet op te roepen om vijf keer per dag te bidden.

  Strijd over Joodse soevereiniteit

  Eenzelfde strijd voor de macht en controle over een heiligdom voor de monotheïstische gelovigen in Israël vindt nu plaats in de Tempelberg. Hoewel de Waqf beweert dat het conflict over de metaaldetectoren gaat is het in werkelijkheid een strijd over de Joodse soevereiniteit in Jeruzalem.

  Het argument dat de metaaldetectoren onaanvaardbaar zijn houdt geen stand. De veiligheidsinstanties die in Saoedi-Arabië de ingangen van de islamitische heilige plaatsen in Mekka en Medina bewaken gebruiken namelijk hetzelfde type detectoren en ook 700 camera’s tot hun beschikking hebben om terreur te voorkomen.

  Dus toen afgelopen zaterdag de Saoedische koning Salman via de Amerikaanse regering een bericht naar Israël stuurde waarin hij vroeg om de Tempelberg opnieuw te openen na de terroristische aanslag afgelopen vrijdag, eiste hij niet dat de detectoren zouden worden verwijderd.

  Bovendien: bij de ingangen naar de Klaagmuur zijn metaaldetectoren al decennia een onderdeel van de veiligheidsmaatregelen.

  Het huidige conflict gaat dus niet over een maatregel die Israël voor moslims instelde en die niet van toepassing is op joden en andere gelovigen.

  Het huidige conflict gaat dus niet over een maatregel die Israël voor moslims instelde en die niet van toepassing is op joden en andere gelovigen.

  Waar gaat het dan wel om?

  Professor Richard Landes gaf het antwoord in een recent artikel over eer en schande in de Arabische wereld.

  Tweederangsburgers

  De Joden hadden altijd de tweederangs dhimmistatus in de Dar al-Islam (het huis van de islam), maar nu niet meer. Meer dan duizend jaar werd de Arabische eer hoog gehouden door de overheersing en vernedering van hun dhimmis, aldus Landes.

  Maar toen kwam de zionistische beweging in het begin van de vorige eeuw en de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 die eindigde in een vernederende nederlaag voor de gecombineerde Arabische legers en die samenging met de oprichting van de staat Israël.

  “Een autonome Joodse politieke entiteit is een godslastering tegen de islam en een belediging voor Arabische viriliteit”, schreef Landes en voegde eraan toe dat de Arabieren liever zouden sterven dan levend vernederd te worden.

  Dit principe verklaart ook de Palestijnse zelfmoordaanslagen die lang voor de Tweede Intifada begonnen en het verklaart ook de huidige crisis rond de metaaldetectoren en beveiligingscamera’s die Israël eindelijk de middelen zouden geven om, tot op zekere hoogte, soevereiniteit over de Tempelberg uit te oefenen .

  De eerzuchtige Palestijnse Arabische moslims kunnen niet het vooruitzicht aanvaarden dat ze door metaaldetectoren moeten gaan die worden bediend door Joods en Druzisch veiligheidspersoneel bij de ingangen van de op twee-na-heiligste plaats in de islam.

  Ondertussen neemt het Arabische geweld in omvang toe en op vrijdag dreigde de zaak geheel uit de hand te lopen toen duizenden Arabische moslims optrokken naar de Tempelberg en werden opgewacht door een enorme Israëlische troepenmacht. Arabische Knessetleden probeerden olie op het vuur te gooien door de aanwezige demonstranten aan te sporen om door politie barricades te breken. Daarna braken opnieuw gewelddadige rellen uit die nog steeds voortduren.

  De Israëlische regering blijft echter bij haar besluit om metaaldetectoren te gebruiken op de Tempelberg.

  Over de auteur