• Een werknemer in een bloemenkas. - Foto: Flash90
Nieuws

Hoe de energiecrisis in Gaza escaleerde

Yochanan Visser - 17 juli 2017

De crisis in Gaza nam afgelopen week verder in omvang toe. Op donderdag meldden Israëlische media dat de meeste van de ongeveer twee miljoen inwoners van de Gazastrook momenteel stroomonderbrekingen van meer dan 24 uur ondervinden tijdens een serie hittegolven waarbij recordtemperaturen werden geregistreerd.

De energiedistributiemaatschappij in Gaza zegt dat het de enige werkende energie centrale in Gaza moest sluiten nadat de brandstof was opgeraakt. Twee weken geleden besloot Egypte in te grijpen in de energiecrisis en stuurde vier miljoen liter diesel om de turbines van de krachtcentrale in Gaza te laten opstarten.

De dieselleveranties uit Egypte stopten echter na de dodelijke terroristische aanslag op Egyptische soldaten door IS in de grensstad Rafah vorige week. Volgens het Israëlische leger waren vier van de terroristen die de aanslag pleegden, en die 26 Egyptische soldaten doodden, inwoners van Gaza.

De verergering van de crisis in Gaza begon in april toen de Palestijnse Autoriteit haar bijdrage aan de energierekeningen van de Israëlische Elektriciteitsmaatschappij (IEC) met 40 procent reduceerde en later van Israël eiste dat het de stroomvoorziening naar Gaza evenredig zou verminderen.

Israël was altijd de belangrijkste elektriciteitsleverancier van de Gazastrook en leverde 125 Megawatt (MW) van de ongeveer 400 MW per dag die nodig is. De rest werd geleverd door de plaatselijke elektriciteitscentrale en door Egypte, dat de leveranties moest stoppen vanwege grote schade aan de infrastructuur die werd veroorzaakt door de IS-terreur.

Gaza ontvangt nu slechts 75 MW per dag uit Israël, volgens de gegevens van de IEC.

De stroomonderbrekingen hebben een verwoestend effect op het milieu – niet alleen in Gaza maar ook in zuidelijk Israël, waar de stranden in de kuststad Ashqelon werden gesloten nadat Hamas onbehandeld rioolwater begon te pompen in de Middellandse Zee.

Nickolay Mladenov, de speciale VN-coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten, waarschuwde donderdag dat de verergerende energiecrisis “een vernietigend effect op de lokale bevolking heeft en uiteindelijk ook de Israëli’s zal beïnvloeden”.

De VN-gezant blameerde Israël niet direct voor de crisis, maar maakte duidelijk dat de Joodse staat meer zou moeten doen om de condities in de Gazastrook te verbeteren: “De gevolgen van de crisis zijn verwoestend. En dit alles zal aan het eind van de dag terugkomen op Israël’s stoep”, beweerde Mladenov.

De VN-gezant voor het vredesproces in het Midden-Oosten repte met geen woord over het feit dat de Palestijnse Autoriteit volledig verantwoordelijk is voor de huidige crisis in de Gazastrook. De regering in Ramallah probeert al geruime tijd de druk op Hamas om de controle over de Gazastrook over te dragen aan de Palestijnse Autoriteit op te voeren. Om die reden heeft de PA niet alleen de bijdrage aan de energierekeningen verminderd, maar ook de salarissen voor de 70.000 PA medewerkers in de kustenclave gekort.

De jongste maatregel die de PA van plan is uit te voeren in dit kader, zal minstens 80.000 families in Gaza treffen. Een adviseur van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas vertelde de Israëlische krant Ha’aretz deze week dat de PA van plan is om uitkeringen voor 60.000 gezinnen die banden hebben met Hamas stop te zetten en de uitkeringen aan 20.000 andere families te korten.

“Zestigduizend van die families hebben banden met Hamas. Hun economische situatie is relatief goed, en ze hebben geen uitkeringen nodig, en de overige gezinnen hebben ander inkomen”, vertelde de official aan Ha’aretz.

De maatregel komt bovenop het gedwongen pensioenen van alle werknemers in de gezondheids- en onderwijssector van Gaza, die nog steeds op de loonlijst van de PA staan. Verder zullen de uitkeringen aan 6.000 PA-bureaucraten die zonder werk zijn sinds Hamas in 2007 de Gazastrook overnam, ook worden stopgezet. De PA verminderde ook het aantal vergunningen voor patiënten uit Gaza die in Israël medische behandeling nodig hebben, aldus Ha’aretz.

Een andere PA-beambte bevestigde het Ha’aretz-artikel en vertelde de Arabische krant Al-Hayat dat “wanneer Hamas zichzelf ziet als de verantwoordelijke en de soevereine macht in Gaza, dan moet het, ook verantwoordelijk zijn voor alle uitgaven en niet de PA.”

Het laatste nieuws uit de Gazastrook is dat tientallen duizenden families internetverbindingen en telefoonlijnen hebben verloren als gevolg van grote technische problemen met de generatoren van het Palestijnse telecombedrijf Paltel. “De problemen zijn het gevolg van het toenemende gebruik van de generatoren om stroomuitval te ondervangen,” aldus Khalil Abu-Salim, de directeur van Paltel in Gaza.

Abu-Salim gaf Israël de schuld van de problemen met de generatoren en zei dat Paltel 40 nieuwe generatoren in Israël had besteld sinds het begin van de energiecrisis, maar dat er slechts één was afgeleverd.

De Paltel-directeur in Gaza waarschuwde dat de problemen zich zouden kunnen uitbreiden en tot een totale ineenstorting van de communicatiediensten in de Gazastrook zou kunnen leiden.

Over de auteur