Nieuws

Probeer eens iets anders

Joanne Nihom - 17 juli 2017
Het is zomer! Bent u deze zomer in Israël? In een serie blogs van Joanne Nihom leest u van alles over wat er deze zomer in Israël valt te beleven. » lees alle blogs over ‘deze zomer in Israël’

Je kunt op vakantie op ‘safe’ spelen wat eten en drinken betreft, maar het is natuurlijk veel leuker om van de plaatselijke lekkernijen te genieten. Zoals Turkse koffie.

Ook café sjachor, zwarte koffie, of café bots, ‘koffie van modder’, genoemd. Het wordt bereid in een speciaal koffiekannetje en is koffie vermengd met kardemom. Turkse koffie wordt, in een zelfde verhouding met gewone koffie, kort gebrand en fijn gemalen. De koffie wordt samen met suiker in een pannetje gedaan. Hier wordt water aan toegevoegd en het geheel wordt langzaam aan de kook gebracht.

Nadat de koffie een tijdje heeft gekookt, wordt deze met de koffieprut en al in een klein kopje geschonken. Het is de bedoeling dat de koffie niet helemaal opgedronken wordt. Het koffiedik mag u in het kopje laten. Het is vrijwel overal te verkrijgen, maar de allerlekkerste is toch wel in de Arabische dorpen. In restaurants of gewoon als je een winkel binnenloopt en het je wordt aangeboden.

Of koop eens een pita met witte warme kaas of met za’atar, een soort oregano die smaakt naar tijm en oregano tegelijk. De gedroogde za’atar wordt fijngemalen en vermengd met olijfolie en sesamzaad. In veel Arabische – en Druzen dorpen worden de pita’s gemaakt waar je bij staat.

Het is nu het seizoen van de watermeloen. Te lekker, vers van het land, beter kan niet. Ze zijn overal verkrijgbaar. Niet voorbijlopen, kopen! Het is ook het seizoen van de lychees. In het noorden, net voorbij kibboets Matsuba (vlak bij Nahariya) kan je ze voor een habbekrats plukken. Leuk om met de kinderen te doen.

En nog een leuke. U ligt op het strand en krijgt plots enorme trek in lekkere watermeloen. Dan is er sinds een kort een app ‘Misholohof’ waar u allerlei lekkernij kunt bestellen. Binnen 30 minuten heeft u uw bestelling naast uw strandstoel staan. Wat een luxe.

Over de auteur