fbpx
 • Een moslimgeestelijke op de Tempelberg in Jeruzalem. Op de achtergrond de Rotskoepel. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Metaaldetectiepoorten leiden tot spanning in Jeruzalem

  21 juli 2017

  Vrijdagochtend 14 juli komen drie broers schietend het Tempelplein oprennen. Ze doden twee Israëlische politieagenten en verwonden een derde. Als ze terug het Tempelplein oprennen worden ze achtervolgd door de politie en gedood.

  Als ik drie uur later de oude stad wil bezoeken word ik door zwaarbewapende agenten tegengehouden. Een uur later mag ik met mijn gezin en een internationale jongerengroep van Christenen voor Israël de stad in. Het Tempelplein blijft de rest van de dag gesloten, het vrijdaggebed van de moslims wordt afgelast. Een zeldzame gebeurtenis. De laatste keer dat het Tempelplein werd afgesloten was in 1969.

  Vreemd stil

  Het is vreemd stil in de Oude Stad: weinig Joden staan te bidden bij de Klaagmuur en in de anders zo volle Arabische sjoek blijven de klanten weg. In de loop van de dag komen details over de aanslag naar buiten. De aanslagplegers komen uit de Israëlisch-Arabische plaats Umm al-Fahm. De twee agenten, bezweken aan hun verwondingen, zijn Druzen uit het noorden van Israël. Druzen zijn een Arabische religieuze minderheidsgroepering die loyaal is aan de staat Israël.

  Het is vreemd stil in de Oude Stad: weinig Joden staan te bidden bij de Klaagmuur en in de anders zo volle Arabische sjoek blijven de klanten weg.

  De aanslag is gepleegd rond één van de meest gevoelige religieuze plekken in Jeruzalem: de Tempelberg. Het is de plek waar de eerste en tweede tempel van het Joodse volk hebben gestaan. Sinds de zevende eeuw staan er de islamitische rotskoepel en de Al Aqsamoskee. Het plein viel precies vijftig jaar geleden, tijdens de Zesdaagse Oorlog, in handen van Israël. De toenmalig minister van Defensie Moshe Dayan, besloot tot een ingewikkelde beheerconstructie van de Tempelberg. Het bestuur van de Tempelberg kwam in handen van een islamitische religieuze autoriteit (de Waqf) onder leiding van Jordanië. De Waqf heeft een eigen – ongewapende – veiligheidsdienst. Alleen als het mis gaat hebben de Israëlische veiligheidsdiensten het recht om het plein te betreden.

  Metaaldetectiepoortjes

  In reactie op de aanslag heeft Israël metaaldetectiepoortjes geplaatst bij de ingang van het Tempelplein om te voorkomen dat wapens het Tempelplein op gesmokkeld kunnen worden. Poortjes die overigens ook bij de toegang tot de Klaagmuur en in Mekka worden gebruikt. De plaatsing van deze poortjes leidde de afgelopen dagen tot veel ophef en is volgens de Waqf een verandering van de status quo. Israël benadrukt daarentegen dat het geen enkele intentie heeft om de afspraken over het bestuur en beheer van de Tempelberg te veranderen. Netanyahu bracht die boodschap aan de Saoedi‘s en Israëls president Rivlin belde persoonlijk met de Turkse president Erdogan om dat te benadrukken.

  Netanyahu bracht die boodschap aan de Saoedi‘s en Israëls president Rivlin belde persoonlijk met de Turkse president Erdogan om dat te benadrukken.

  ‘Joodse aanval op de Tempelberg’

  Een simpele, en op elk vliegveld geaccepteerde vorm van beveiliging, wordt door sommige Palestijnen en Arabische landen gezien als een Joodse aanval op de Tempelberg. Lokale leiders in Jeruzalem riepen hun aanhangers op de Tempelberg te boycotten. De Waqf deed er een schepje bovenop door te stellen dat een gebed na het passeren van een metaaldetector niet geldig is. De Palestijnse Autoriteit, die eerst weinig van zich liet horen, merkt dat andere Palestijnse groepen initiatief nemen en riep afgelopen woensdag tot de ‘dag van boosheid’ uit. In Oost-Jeruzalem waren er de afgelopen dagen her en der relletjes. Ook klinken er oproepen om de Al Aqsamoskee te redden. Oproepen die gebruikt werden bij de Tweede Intifada en die bij Israëli’s de Palestijnse zelfmoordaanslagen in herinnering brengen.

  Palestijnse zaak

  De situatie lijkt aangegrepen te worden om de Palestijnse zaak weer op de voorgrond te krijgen. Met de burgeroorlog in Syrië en de strijd tegen IS heeft een ander deel van het Midden-Oosten de aandacht van de wereld en is de aandacht voor de Palestijnse zaak van de voorpagina’s verdwenen. De isolatie van Qatar, een van de grote geldschieters van Palestijnse groeperingen, en een Amerikaanse president die meer op de hand van Israël is, doet de Palestijnen geen goed.

  De isolatie van Qatar, een van de grote geldschieters van Palestijnse groeperingen, en een Amerikaanse president die meer op de hand van Israël is, doet de Palestijnen geen goed.

  Moslims in Jeruzalem en op de Westoever worden opgeroepen om vrijdag en masse naar de Tempelberg te komen. Abbas heeft zijn reis naar China afgebroken en keert terug voor spoedoverleg. De Arabische winkeliers in de Oude Stad vertrouwen me toe dat dit heel slecht is voor hun business. De toeristen blijven weg en het brengt vrede geen stap dichterbij. Ondertussen is de afgelopen dagen het aantal Israëlische militairen in de stad zichtbaar toegenomen en ook in de Westoever worden meer troepen ingezet. Alsof het Midden-Oosten nog niet genoeg geweld heeft met de strijd in Syrië en Irak, lijkt de onrust in Jeruzalem voorlopig nog niet voorbij.

   

  Thema

  tempelberg

  Over de auteur