Nieuws

Onbemand winkelen in Klil

Joanne Nihom - 14 juli 2017
Het is zomer! Bent u deze zomer in Israël? In een serie blogs van Joanne Nihom leest u van alles over wat er deze zomer in Israël valt te beleven. » lees alle blogs over ‘deze zomer in Israël’

Klil is mijn paradepaardje. Het is een van mijn favoriete plekken in Israël. Ik schrijf er vaak over, stuur iedere toerist die ik tegenkom ernaartoe en in deze zomereditie van leuke plekken en dingen te doen, kan ik Klil dan ook niet weglaten.

Klil is een uitgestrekt hippieachtig dorp met een ecologisch denkende en levende bevolking. Het ligt in het noorden van het land, in de buurt van Nahariya. Veel groen, veel olijfbomen, leuke B&B’s, kookworkshops en van alles en nog wat.

“Ze bleken er niet te zijn. Of we het geld ergens wilden neerleggen.”

Afgelopen week nam ik er een Amerikaanse vriendin mee naar toe en we stopten bij Studio Jara, een workshop en winkel voor keramiek en glas. De kunstwerken staan zowel binnen als buiten uitgestald. Bij aankomst was er niemand te bekennen. De sleutel van de studio zat in het sleutelgat. Buiten, uitgestald op lange tafels, zagen we twee bijzondere kommen die we graag wilden kopen, maar nergens stonden prijzen op.

Boven de deur van de studio hangt een bord met de telefoonnummers van Alon en Batya Gil, de eigenaars en kunstenaars. Ik belde het nummer van Alon. Ze bleken niet in Klil te zijn. Ik omschreef wat we wilden kopen en Alon gaf de prijs door. Of we het geld ergens wilden neerleggen. Dat deden we. Ik vond ook nog ergens in de studio bubbeltjespapier en cadeauzakjes en pakte beide kommen netjes in.

Even gingen we op zoek naar een veilige plek om het geld neer te leggen. Maar we moesten om onszelf lachen: we hadden de hele studio kunnen leeghalen. We legden het geld neer op een plank ergens in de studio. Uren later kreeg ik een bericht per telefoon om ons te bedanken voor de verkoop, ze hadden het geld gevonden. Alon en Batya hebben nog een gezond vertrouwen in de mensheid. Hoe bijzonder. Typerend voor Klil waar dit zomaar allemaal nog kan.

Over de auteur