fbpx
 • Rosh Hanikra. - Foto: Itamar Grinberg / Israëlisch bureau voor Toerisme
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Rosh Hanikra

  Joanne Nihom - 24 juli 2017
  Het is zomer! Bent u deze zomer in Israël? In een serie blogs van Joanne Nihom leest u van alles over wat er deze zomer in Israël valt te beleven. » lees alle blogs over ‘deze zomer in Israël’

  In het noorden van Israël, zo’n tien kilometer van Akko, tegen de grens van Libanon, bevinden zich de grotten van Rosh Hanikra. De moeite waard om te bezoeken. Allereerst voor het uitzicht over de azuurblauwe zee en de mooie witte stranden. Maar ook, en vooral, om de grotten.

  Met een kabelbaan ga je naar beneden de grotten in. Via een aangegeven route loopt u er door heen. Al vele malen ben ik er geweest, iedere keer fascineert het me weer. Het geluid van de golven, de mysterie die er vanuit gaat. Alsof de rotsen een verhaal vertellen. Ook de kleuren van het water en de grotten, steeds weer anders. Vaak is het stuk waar je loopt nat door de golven, dus wees voorzichtig.

  Eenmaal weer buiten markeert een afgesloten tunnel de plek waar eens de oude spoorweg liep die Israël met Libanon verbond. De trein die over dit spoor reed had zijn beginpunt in de Egyptische stad Caïro en reed vervolgens via Tel Aviv en Haifa naar de Libanese stad Beiroet. Hier sloot deze trein aan op de beroemde Oriënt Express. De grotten danken hun bestaan aan de eroderende kracht van de aanstormende golven. De witte kalkrotsen – krijtrotsen – die de grens met het water vormen worden de ‘Trappen van Tyrus’ (Sul am Tsor) genoemd.

  Een 10 minuten durende licht-en-geluid show informeert u over de geschiedenis van de grotten van Rosh Hanikra. ’s Zomers iedere dag geopend van 8.30 tot 18.00 uur.

  Over de auteur