• Een VN-waarnemer langs de Israëlische grens met Syrië op de Golanhoogvlakte. - Foto: Flash90
Nieuws

‘Situatie in Syrië steeds dreigender voor Israël’

Yochanan Visser - 28 juli 2017

De Amerikaanse regering maakte deze week duidelijk dat men Iran en Hezbollah voor een groot deel verantwoordelijk houdt voor de humanitaire ramp die zich in de laatste zes jaar in Syrië heeft voltrokken.

President Donald Trump zei na afloop van een ontmoeting met de Libanese premier Sa’ad Hariri in het Witte Huis in Washington dat Hezbollah verantwoordelijk is voor de gecompliceerde situatie in Libanon, waar de organisatie niet alleen de binnenlandse politiek domineert maar ook het Libanese leger heeft overgenomen.

Ook beweerde de Amerikaanse president dat Hezbollah en Iran verantwoordelijk zijn voor de gevaarlijke situatie in Syrië waar Iran nu bezig is het vacuüm te vullen dat  wordt achtergelaten door Islamitische Staat en andere islamistische rebellengroepen.

Trump waarschuwde dat Hezbollah nu tot de tanden bewapend is en haar rakettenarsenaal steeds verder uitbreidt en suggereerde dat een nieuwe oorlog met Israël daarom slechts een kwestie van tijd was.

Terwijl de Amerikaanse president deze uitspraken deed nam de Israëlische premier Benjamin Netanyahu poolshoogte van de situatie langs de Syrische grens op de Golan Hoogvlakte.

Netanyahu werd begeleid door de stafchef van het Israëlische leger Gabi Eisenkott, de Israëlische minister van defensie Avigdor Liberman en andere hoge IDF-functionarissen.

De Israëlische leider zei dat de situatie in Syrië snel aan het veranderen is en dat Iran het vacuüm vult dat wordt achtergelaten door Islamitische Staat. Hij maakte ook duidelijk dat deze veranderingen een serieuze strategische bedreiging vormen voor Israël.

De Israëlische premier heeft gelijk en de situatie is ernstiger dan hij deed voorkomen tijdens zijn bezoek aan de Golan en tijdens recente toespraken.

De aandacht gaat momenteel vooral uit naar de effecten van een nieuwe wapenstilstandsovereenkomst in het zuiden van Syrië, die tot stand kwam na intensief diplomatiek overleg tussen Russische en Amerikaanse diplomaten en militaire functionarissen.

Deze overeenkomst, die door Russische militairen wordt gecontroleerd,  leidde tot een aanmerkelijke afname van vijandelijkheden in de Daraa-provincie langs de Jordaanse grens en het gebied rond Kuneitra of de Golan Hoogvlakte.

Het  grootste deel van dit gebied is nu nog in handen van het voormalige Al Qaida filiaal Jabhat Fateh al-Sham en de Yarmoek Brigade van Islamitische Staat.

De Israëlische regering heeft herhaaldelijk haar bezorgdheid uitgesproken over het staakt-het-vuren en de creatie van zogenaamde de-escalatiezones langs de grens met Jordanië en Israël, omdat Iran deze situatie gebruikt om versterkingen aan te voeren die uiteindelijk de rebellen uit het grensgebied moeten verdrijven.

Er zijn echter andere ontwikkelingen in Syrië die grotendeels onderbelicht blijven en die duidelijk maken dat Iran de huidige situatie in Syrië, waar de pro-Assad coalitie overwinning na overwinning boekt, exploiteert en gestadig doorwerkt aan het bereiken van haar hoofddoel. Dat doel is om een landbrug te creëren die van de Iraanse grens in noordoost Irak via de Syrische woestijn naar de Middellandse Zee en de Golan Hoogvlakte loopt.

Via deze landbrug is Iran in staat om gemakkelijk en snel wapens te leveren aan haar voorposten in Syrië en Libanon en naar een nieuw te bouwen haven in de provincie Latakia aan de Middellandse Zee in Noordwest-Syrië.

Om dit doel te bereiken is de Islamitische Republiek al geruime tijd bezig om het westen van Syrië om te vormen tot een Iraanse vazalstaat en om de Soennitische bevolking uit de bevolkingscentra in het westen van het land te verdrijven via wapenstilstandsovereenkomsten met de belegerde soennitische rebellen in het gebied.

Recentelijk is Hezbollah begonnen om deze rebellen te verdrijven uit het Qalamoun-gebergte langs de Libanese grens en uit het gebied rond de Libanese grensstad Arsal. Daarmee komt de weg vrij voor onbelemmerd verkeer tussen Syrië en Libanon en het offensief is onderdeel van de creatie van de landbrug tussen Iran en de Middellandse Zee.

In het oosten van Syrië vindt ondertussen iets dergelijks plaats in het gebied rondom de woestijnstad Deir ez-Zur die momenteel nog in handen is van Islamitische staat en rond Raqqa, de hoofdstad van het snel krimpende IS-kalifaat.

Het door sjiitische huurlingen gedomineerde Syrische leger probeert opnieuw om Deir ez-Zur in te nemen en de kans dat het nu wel lukt stijgt met de dag.

Rond Raqqa is verder momenteel een race gaande tussen de  door Rusland en Iran gesteunde pro-Assad coalitie en de door Amerika bewapende Syrian Democratic Forces, die voornamelijk uit de Koerdische YPG-militie bestaat.

De door Iran gesteunde regeringstroepen zijn er verder in geslaagd om de door de Verenigde Staten gesteunde rebellen in de buurt van de al-Tanf grensovergang op de oostelijk Syrische grens te isoleren om zodoende controle te krijgen over de grens met Irak.

Aan de andere kant van de grens hebben door Iran gesteunde milities zoals de al- Hashd al-Shaabi het zelfde gedaan en dus is de land corridor vanaf de Iraanse grens in de Nineveh provincie in noord-oost Irak naar de Syrische grens daar al een feit.

Israël en de Verenigde Staten concentreren zich echter voornamelijk op wat er gebeurt langs de Israëlische grens op de Golan Hoogvlakte waar Israel geen aanwezigheid duldt van Iraanse proxy legers zoals Hezbollah en de Sjiitische coalitie van de Irakese Nujabi-militie en de Zaynebiyoun-militie uit Pakistan die in maart de ‘Golan Bevrijdings Brigade’ vormden.

Deze benadering zou wel eens catastrofale gevolgen kunnen hebben omdat wanneer Iran er inderdaad in slaagt om Syrië om te vormen in een vazalstaat a la Libanon, Israël zich geconfronteerd zal zien met een strategische dreiging die het niet heeft gekend sinds de Jom Kippoer oorlog van 1973.

Op dit moment is Iran al bezig om non-conventionele wapens te ontwikkelen op Syrisch grondgebied en het zelfde gebeurt in Libanon waar de Iraanse Revolutionaire Garde ondergrondse fabrieken heeft gebouwd waar langeafstandsraketten en andere moderne wapens worden ontwikkeld.

Het doel van deze activiteiten heeft Iran en ook Hezbollah-leider Hassan Nasrallah herhaaldelijk duidelijk omschreven: de liquidatie van Israël.

Thema

iransyrie

Over de auteur