• Uitzicht op Ma'ale Adumim. - Foto: Flash90
Nieuws

Tijd om grenzen op te rekken richting een ‘groter Jeruzalem’

27 juli 2017

‘Afgezien van het bezit van de Levieten en het bezit van de stad, dat ligt te midden van dat wat van de vorst is, zal het gebied tussen de grens van Juda en de grens van benjamin voor de vorst zijn.’  Ezechiël 48:22

Minister van Transport, Yisrael Katz, zei afgelopen week dat knessetlid Yoav Kisch van de Likoedpartij een wetsvoorstel zou indienen bij de ministeriele Commissie voor Wetgeving. Met het doel een ‘groter hoofdstedelijk Jeruzalem’ in het leven te roepen dat Ma’aleh Adumim omvat, Efrat, Gush Etzsion, Givat Ze’ev en de ultraorthodoxe stad Beitar Illit.

Katz weigert om te zeggen of premier Binyamin Netanyahu het plan steunt, en of hij überhaupt met de premier hierover al gesproken heeft. Het kantoor van de premier gaf geen commentaar.

“Door dorpen (nederzettingen) toe te voegen aan het gebied van Jeruzalem zodat het groter wordt, willen we een duidelijke boodschap afgeven aan hen die de connectie van het Joodse volk met Jeruzalem in twijfel proberen te trekken, en de relevantie van Jeruzalem voor het Joodse volk,” zei Katz. “Zoals ik het zie, is dit de eerste stap in het toepassen van Israëlische soevereiniteit over Israëlische gemeenschappen in het grotere Jeruzalem van de toekomst. Ik zal er alles aan doen om dit wetsvoorstel zonder enig compromis erdoor te krijgen, en ik verwacht dat alle partijen die zich zionistisch noemen, het voorstel ondersteunen.”

Katz gaf aan dat het scheppen van een ‘groter hoofdstedelijk Jeruzalem’ de stad ook gereedschap in handen zou geven om urgente zaken in de stad zoals openbaar vervoer, industrie, werkgelegenheid en toerisme ten goede voor alle inwoners te laten komen.

Afgelopen januari kwam Katz voor het eerst met het plan naar voren. Hij zei dat Israëls permanente positie in de stad versterkt zou worden door ongeveer 150.000 Israëlische Joden aan de bevolking van de stad toe te voegen terwijl eenzelfde aantal Palestijnen die in en rond de stad buiten de veiligheidsgrens wonen niet erbij getrokken werden.

Katz en Kisch zeiden in een persverklaring dat het plan zowel humanitaire zaken voor de Arabische inwoners van Jeruzalem aan de orde zou stellen als hun status beschermen als inwoners van ‘groter Jeruzalem’ en de mogelijkheid zou verbeteren om wijken met een meerderheid van Arabieren goed te besturen. Het plan roept niet op het recht van Arabische Jeruzalemmers te stemmen in gemeentelijke verkiezingen, te veranderen.

Thema

jeruzalem

Over de auteur