• Een Franse vader kust de grond bij aankomst in Israël. - Foto: Joods Agentschap
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Steun Israël

  Een bijzondere ‘bruiloft’ in Israël

  Ruben Ridderhof - 25 augustus 2017

  We kennen de beelden van Auschwitz uit geschiedenislessen of films. Transporten die aankomen in Auschwitz. Het geblaf van de honden en het geschreeuw van de SS’ers, deuren die opengaan, de angstige gezichten van de mensen in de wagons. Dat beeld kwam bij mij in gedachten, toen ik zag hoe de deuren van de bussen opengingen. Kreten van blijdschap, mensen die zongen. Wat een verschil maakt Israël!

  Ik stond te kijken toen de eerste bus van de Aliyah-vlucht vanuit Frankrijk de reizigers vanuit het vliegtuig naar de ontvangsthal op Ben Gurion Airport bracht, waar de welkomstceremonie werd gehouden. Ik voelde mijn wangen nat worden van tranen. Honderden Israëli’s waren bij elkaar gekomen om een onduidelijke reden – ze waren geen vrienden of verwanten van de olim die een reden zouden hebben om daar te zijn – het waren gewoon mensen die de nieuwste inwoners van Israël een warm welkom wilden geven.

  Een muziekgroep die ‘Heveinu Shalom Aleichem’ en ‘Gesher Tsar Meod’ speelde. Het dansen, de omhelzingen, het stille gebaar van het aanbieden van een flesje water aan de vermoeide reizigers, camera’s die hoog opgeheven waren voor een foto, en de olim die enthousiaste selfies maakten.

  De opperrabbijn van Jeruzalem, rabbi Shlomo Amar, sprak een zegen uit: “Gezegend bent U Heer, onze God die ons dit moment van vreugde bracht”. Ik zat naast een echtpaar. Zijn arm reikte naar zijn vrouw en hij trok haar naar zich toe, zoals stellen dat doen als ze een moment van vreugde ervaren – ze waren getuigen van de vervulling van hun droom.

  Rabbijn Amar sprak over de vastentijd voor het herdenken van de vernietiging van de Tempel. Hij vertelde hoe onze traditie ons leert dat in de tijd van verlossing, wanneer de Messias komt, deze tijd van rouw tot een tijd van vreugde zal worden. Hij vertelde hoe – op dit moment – aan het begin van deze tijd van rouw, dit ongelooflijke moment van vreugde een vooruitwijzing mag zijn naar de Verlossing.

  Het verschil met andere landen verbaasde me. Dit land verwelkomt nieuwkomers met open armen. Amerika, daarentegen heeft altijd immigranten met wantrouwen ontvangen. In plaats van grimmige debatten over immigratiepolitiek bevond ik me hier als het ware bij een bruiloftsfeest. Ik zag Natan Sharansky (de voorzitter van het Joods Agentschap) dansen met de Minister van Aliyah, Sofa Landver. Ik vroeg me af wat dit moment voor hen betekent, zo vele jaren nadat zij zelf hun droom vervulden vanuit het vijandige Sovjet-regime, door te ‘trouwen’ met het land Israël.

  Ik wens ook jullie van harte ‘Mazzeltov’! Jullie hebben geholpen bij deze ‘bruiloft’! Het volk Israël leeft! Am Yisrael Chai!

  logo breng de joden thuisSteun onze actie Breng de Joden Thuis. Voor 400 euro kunnen we een Jood uit Frankrijk helpen om alija te maken.

  Over de auteur