• Met grote graafmachines aan een kraan wordt een sleuf uitgegraven waarin de ondergrondse muur zal worden gestort. - Foto: Flash90
Nieuws

Een definitief antwoord op Hamas’ terreurtunnels

Yochanan Visser - 11 augustus 2017

Israël bouwt een enorme, ruim 700 miljoen euro kostende, ondergrondse barrière langs de grens met de Gazastrook om te voorkomen dat de islamistische terroristische groep Hamas haar netwerk van terreurtunnels onder de Israëlische grens uitbreidt.

Het project omvat de bouw van een enorme ondergrondse muur, compleet met sensoren die tientallen meters diep in de grond reikt. De barrière boven de grond zal een hoogte van 6 meter bereiken, volgens het Israëlische leger. (IDF).

De commandant van het zuidelijke commando van de IDF, Maj. Gen. Eyal Zamir, vertelde verslaggevers dat het Israëlische leger er rekening mee houdt dat de bouw van de barrière zal leiden tot een nieuwe confrontatie met Hamas. De terreurorganisatie zal de bouw van de muur willen voorkomen omdat de barrière een waterdicht antwoord zal zijn op het enige Hamaswapen dat Israël echt vreest.

“Ik denk dat de andere kant (Hamas) de situatie moet herzien in het licht van de constructie van de barrière. Als Hamas ervoor kiest om oorlog over de bouw van de barrière te ontketenen, is dat een geldige reden (voor de IDF) om die oorlog aan te gaan – maar de barrière zal worden gebouwd”, zei Zamir vastbesloten.

“De terreurorganisatie zal de bouw van de muur willen voorkomen omdat de barrière een waterdicht antwoord zal zijn op het enige Hamaswapen dat Israël echt vreest.”

Om het project in recordtijd te realiseren, werken 1000 arbeiders – velen van hen buitenlanders en asielzoekende Afrikaanse vluchtelingen – 24 uur per dag in diensten van acht uur op ongeveer 40 locaties langs de grens. De IDF verwacht dat de bouw van de barrière niet alleen de constructie van nieuwe terreurtunnels zal verhinderen, maar ook de bestaande tunnels die Hamas bouwde sinds de zomeroorlog van 2014, uit de weg zal ruimen.

Zoals bekend vernietigde de IDF alle aan haar bekende terreurtunnels onder de grens met Gaza tijdens die oorlog. Om dit doel te realiseren, gebruikt het Israëlische leger een reusachtige pneumatische boormachine die alle hindernissen op zijn weg verbrijzelt, terwijl het geboorde gebied gevuld zal worden met bentoniet, een mineraal dat na aanraking met water in een lijmachtige substantie veranderd. Op deze wijze kan de IDF een nieuwe tunnel detecteren omdat de lijm zich verspreidt in gaten die nieuwe terreurtunnels zouden kunnen zijn.

Apart van de ondergrondse muur langs de grens van Israël met Gaza bouwt de IDF ook een onderwater barrière die zich uitstrekt tot een paar kilometer in de Middellandse Zee. Op deze wijze zal de kuststad Ashkelon in zuidelijk Israël gevrijwaard moeten worden van terreuraanslagen via de tunnels.

Nieuwe tunnels

Zamir liet verslaggevers fotobewijs zien van nieuwe tunnels die door Hamas zijn gegraven. Hiervoor maakte de terreurorganisatie misbruik van buitenlandse hulpgelden die waren bedoeld voor de wederopbouw van Gaza na de verwoestende oorlog in 2014. De IDF beschikt ook over bewijs dat Hamas al twaalf nieuwe tunnels heeft gebouwd met het beton dat bestemd was voor het bouwen van nieuwe huizen.

De Soennitische terreurorganisatie legde beslag op het grootste deel van het beton dat via buitenlandse sponsors en Israël naar Gaza werd gebracht voor de herbouw van huizen voor de inwoners van de enclave in zuid-Israël.
Hamas gebruikt verder huizen van burgers in Gaza om de ingangen van de tunnels te verbergen, aldus Zamir die waarschuwde dat deze huizen wettige doelen zullen worden voor de Israëlische luchtmacht in de “volgende ronde van conflict”.

“Vanuit ons oogpunt, in een tijd van nood, zullen deze huizen legitieme doelen worden. Iedereen die zich in een huis bevindt dat een dergelijke ondergrondse infrastructuur heeft, brengt zijn leven in gevaar”, zei Zamir. “Als Hamas denkt dat het immuniteit heeft door een militaire infrastructuur in een civiele omgeving op te bouwen, begaat het een grote fout,” voegde hij eraan toe.

Grens Egypte

De ondergrondse barrière zal tevens uitgebreid worden naar Israël’s grens met Egypte, meldde de Israëlische nieuwssite Yediot Acharonot afgelopen dinsdag.
Dit gedeelte van de barrière is slechts 2 mijl lang totdat het de rotsachtige bodem van de Sinai woestijn in Egypte bereikt en is bedoeld om te voorkomen dat het Islamitische Staat filiaal Wilayat Sinai hetzelfde soort terreurtunnels bouwt als Hamas.

De ISIS-tak in Egypte, die eerder werkte onder de naam Ansar Bait al-Maqdis, werkte tot voor kort samen met Hamas en heeft al verscheidene terreuraanvallen tegen Israëlische doelen uitgevoerd. Naar verwachting zal Wilayat Sinai zijn wapens op de Joodse staat richten zodra het de volledige controle heeft over het noordelijk deel van het Sinaï schiereiland.

Tot nu toe is het Egyptische leger er niet in geslaagd om Wilayat Sinai een vernietigende slag toe te brengen ondanks een intensieve militaire campagne die al bijna drie jaar duurt. Eerder deze week werden vier Egyptische politieagenten gedood bij een terreuraanslag door het Egyptische ISIS-filiaal en vorige maand kwamen 26 Egyptische soldaten om tijdens een soortgelijke aanslag nabij de stad El-Arish ten zuiden van de Gaza strook.

Over de auteur