fbpx
 • Arabieren uit oostelijk Jeruzalem komen in opstand tegen het plaatsen van metaaldetectoren bij de toegangswegen naar de Tempelberg. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  PA, Turkije en Iran sponsorden onlusten Tempelberg

  Yochanan Visser - 2 augustus 2017

  De nieuwe Israëlische staatstelevisiezender KAN 11 onthulde zondag dat de gewelddadige rellen op en rond de Tempelberg in Jeruzalem, die begonnen nadat Israël nieuwe veiligheidsmaatregelen nam om de heilige plaatsen daar te beschermen, werden georkestreerd door de Palestijnse Autoriteit.

  KAN 11-verslaggever Tal Berger publiceerde een intern PA-document waarin 20 miljoen dollar werd toegezegd voor de Arabische inwoners van de Oude Stad in Jeruzalem en bonussen van 1000 dollar per maand voor de 500 leden van de Jordaanse organisatie Waqf die de officiële beheerder is van de Al-Aqsamoskee en het andere moslimheiligdom op de Tempelberg.

  De Waqf was in feite verantwoordelijk voor de escalatie van het Arabische geweld op de Tempelberg toen het weigerde om moslimgebed toe te staan in de Al-Aqsamoskee en de moslims opriep om de moskee ‘te verdedigen’ nadat Israël camera’s en metaaldetectoren had geïnstalleerd.

  “De regering van de Turkse dictator Recep Tayyip Erdogan geeft tonnen uit om de Islamitische claim op Jeruzalem te versterken.”

  Dit gebeurde nadat drie Israëlische Arabieren op 14 juli twee Israëlische politieagenten doodschoten bij de ingang van het plein waarop de Al-Aqsa moskee staat. Later bleek dat de drie hulp hadden gekregen van Waqfleden die hielpen bij het binnensmokkelen van de wapens die werden gebruikt tijdens de aanslag.

  De Palestijnse Autoriteit (PA) besloot ook om de elektriciteitsrekeningen van de Arabische inwoners van de Oude Stad te betalen voor een periode van drie maanden en bonussen te geven aan Arabische winkeliers in de Oude Stad die meestal hun winkels gesloten houden tijdens rellen op de Tempelberg.

  Dezelfde PA dwong Israël onlangs tot het verminderen van de elektriciteitslevering aan Gaza nadat Mahmoud Abbas, de leider van de autonome Palestijnse entiteit, de betalingen van rekeningen voor de levering van elektriciteit aan Gaza gedeeltelijk stopzette.

  ‘Schadevergoeding’

  De PA gaf later een verklaring uit waarin werd gezegd dat de bonussen voor de Arabieren in de Oude Stad van Jeruzalem – allen houders van Israëlische identiteitsbewijzen en ontvangers van sociale uitkeringen krachtens de wetten van de staat Israël – bedoeld waren om de schade en verliezen te dekken die zouden zijn ontstaan door de gewelddadige rellen.

  De Palestijnse Autoriteit nam de maatregelen niet vanwege sociale overwegingen maar om haar grip op de Oude Stad en oostelijk Jeruzalem te versterken en om de Israëlische soevereiniteit over Jeruzalem te ondermijnen.

  Erdogan

  In dat opzicht ondervindt de PA in toenemende mate concurrentie van islamistische groeperingen die in oostelijk Jeruzalem actief zijn en die worden ondersteund door de regering van de Turkse dictator Recep Tayyip Erdogan die tonnen uitgeeft om de Islamitische claim op Jeruzalem te versterken.

  Erdogan bemoeide zich ook direct met de huidige crisis rond de Tempelberg en zei deze week dat het verwijderen van de veiligheidscamera’s en metaaldetectoren door Israël vorige week “niet genoeg” was. De Turkse dictator zei tijdens een bijeenkomst van zijn AKP-partij dat Israëlische soldaten de Al-Aqsamoskee met hun laarzen bevuilen en smoezen gebruiken om bloed te vergieten op de Tempelberg.

  Zijn opruiende taal miste haar effect niet op de Turkse massa’s die afgelopen zondag de straat optrokken in Istanboel en opriepen om de “Zionisten te raken” waar dat maar kan.

  Iran

  Een andere belangrijke regionale speler die zich bemoeide met de crisis rond de Tempelberg is Iran. De Times of Israël berichtte op dinsdag dat ook Iran de rellen aanmoedigde door fondsen beschikbaar te stellen voor de Arabieren die deelnamen aan het de gewelddadige rellen in en buiten de Oude Stad van Jeruzalem.

  Een Iraanse jeugdbeweging leverde op grote schaal voedselpakketten – die een flyer bevatten waarop de ‘bevrijding’ van Jeruzalem werd aangekondigd- aan de relschoppers maar een PA-functionaris onthulde dat het regime in Teheran achter de actie zat. De PA-official zei dat het “de PA duidelijk was dat de lange arm van het regime in Teheran achter de cateringoperatie zat”.

  De operatie kostte miljoenen shekels aldus de PA-functionaris die op basis van anonimiteit met de Israëlische krant Israël HaYom sprak. “De bedoeling was om een boodschap te sturen aan de Palestijnse bevolking dat Iran de enige natie is die zich echt bekommert over het lot van de Palestijnen,” aldus de PA-functionaris.

  De Palestijnse Autoriteit voelde zich duidelijk bedreigd door de Iraanse actie aldus een adviseur van President Abbas. Hij voegde eraan toe dat de Iraanse actie slaagde omdat de PA kort daarvoor de samenwerking met Israël op het gebied van veiligheid had stopgezet.

  Iran gaf geen commentaar op de PA-beschuldiging maar het is duidelijk dat de Islamitische Republiek gestaag doorwerkt aan haar einddoel met betrekking tot Israël.

  Aftelklok

  Dat doel werd onlangs nog maar eens opnieuw duidelijk tijdens de jaarlijkse Al-Quds dag waarop het verbreken van de Iraanse banden met Israël in 1979 aan het begin van de Islamitische revolutie wordt herdacht.

  Tijdens een massabijeenkomst in Tehran werd een gigantische digitale klok vertoond waarop werd aangegeven dat Israël nog maar 8411 dagen zal bestaan. Het aantal dagen dat zal verlopen tot aan de vernietiging van Israël werd in 2015 voor het eerst aangegeven door Ayatollah Ali Khamenei, die voorspelde dat de ‘Zionistische entiteit’ zou ophouden te bestaan in het jaar 2040.

  Over de auteur