• Amerikaanse defensiefunctionarissen op het vliegveld in Baghdad. De Amerikaanse interventies in Syrië hebben amper effect gehad op de Iraanse ambities om een corridor te creëren van Iran naar de Middellandse Zee. - Foto: defense.gov
Nieuws

Wereld ongevoelig voor Israëlische belangen Syriëconflict

Yochanan Visser - 28 augustus 2017

De Israëlische regering heeft een nieuw diplomatiek offensief gelanceerd om de internationale gemeenschap wakker te schudden over Irans activiteiten in Syrië.

Nadat Premier Netanyahu in februari de kwestie van de Iraanse imperialistische activiteiten op de internationale agenda plaatste, begonnen Israëlische politici en diplomaten aandacht te vragen voor de bedreiging die Hezbollah en sjiitische milities in Syrië – die worden aangevoerd door de Qudsdivisie van de Iraanse Revolutionaire Garde – vormen voor de Joodse staat.

Twee weken geleden nam het kantoor van Netanyahu de ongebruikelijke stap om een gedeelte naar buiten te brengen van een briefing door het hoofd van Mossad, Yossi Cohen, tijdens een vergadering van het veiligheidskabinet in Israël. Cohen zei tijdens die briefing dat Iran haar pogingen om kernwapens te bemachtigen niet heeft opgegeven en bezig is om Syrië in een vazalstaat te veranderen en een landcorridor te creëren van de Iraanse grens in de Ninevehprovincie in Irak naar de Golanhoogvlakte op de grens met Israël.

“Iran vult het vacuum dat wordt achtergelaten door Islamitische Staat”

Washington en Sochi

“Iran vult het vacuum dat wordt achtergelaten door Islamitische Staat”, vertelde het Mossadhoofd de leden van het Israëlische veiligheidskabinet. Cohen zei dat dank zij het opheffen van sancties Iran nu economische groei kent en grote bedragen investeert in de opbouw van een sjiitisch leger in Syrië en in de activiteiten van de Revolutionaire Garde die onlangs een budgetverhoging van ruim een half miljard dollar kreeg voor activiteiten buiten Iran.

Kort na Cohen’s briefing voor het veiligheidskabinet arriveerde een Israëlische delegatie onder leiding van het hoofd van de Mossad in Washington om de situatie in Syrië met de regering Trump te bespreken. De Amerikaanse regering blijkt echter vooralsnog niet direct van plan om iets te ondernemen tegen Irans activiteiten in Syrië en blijft zich zuiver concentreren op de oorlog tegen Islamitische Staat die nu in een beslissende fase is terechtgekomen.

Israëlische media rapporteerden dat Cohen met lege handen terug kwam uit Washington en dat dit de reden was dat Premier Netanyahu een ingelast bezoek aan de Russische president Putin bracht in Sochi aan de Zwarte Zee. Netanyahu werd vergezeld door Cohen die kort voor het onverwachte bezoek aan Putin een gedetailleerd Mossadrapport had vrijgegeven dat nauwkeurig Iran’s ondermijnende activiteiten in Syrië omschreef.

Weinig verwachtingen van Poetin

Alhoewel Putin klaarblijkelijk begrip toonde voor de Israëlische zorgen over Iran en Netanyahu de Russische leider inzage gaf in het Mossadrapport zijn de verwachtingen laag dat de Russen Iran zullen laten vallen of zullen optreden tegen de Iraanse troepenopbouw in Syrië.

Sjiitische huurlingen en vrijwilligers vormen nu de ruggengraat van Assad’s leger en hun aantal wordt nu geschat op meer dan 70.000 volgens Ha’aretz-analist Zvi Barel en hun activiteiten worden gecoördineerd vanuit de Iraanse ambassade op de internationale luchthaven van Damascus en twee Iraanse bases in de buurt van de Syrische hoofdstad.

Putin’s belang in Syrië is om het regime van Bashar al-Assad in het zadel te houden en om zo de Russische bases in Noordwest-Syrië te beschermen en daarvoor heeft Rusland Iran nodig. Het wekt dan ook geen verbazing dat afgelopen weekeinde de Israëlische krant Ma’ariv berichtte dat de Russen toestemming hadden gegeven voor het overbrengen van nog eens 1000 Iraanse troepen die gesneuvelde kameraden moeten vervangen.

JCPOA

Deze troepenversterkingen en de levering van munitie en wapens door Iran vindt vrijwel uitsluiten ’s nachts plaats en Teheran gebruikt burgervliegtuigen van Mahan Air en Iran Air voor de luchtbrug naar Damascus aldus het Mossadrapport.

Het Amerikaanse Congres kreeg naar alle waarschijnlijkheid via de Israëlische delegatie van Cohen foto’s van deze illegale Iraanse activiteiten die een schending vormen van VN-Veiligheidsraadresolutie 2231 die een integraal deel is van de JCPOA, de nucleaire overeenkomst tussen Iran en zes wereldmachten. De VN resolutie verbiedt het gebruik van Iraanse burgervliegtuigen voor het transport van troepen en wapens en het schenden van de resolutie zal kunnen leiden tot het opzeggen van de JCPOA door de Amerikaanse regering.

Een groep Congresleden heeft nu een brief geschreven naar de regering Trump waarin wordt aangedrongen op het instellen van nieuwe sancties tegen Iran en op het intrekken van exportvergunningen aan de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing die een contract voor de levering van 80 burgervliegtuigen had gesloten met de Iraanse regering.

Directe confrontatie in Syrië

De Israëlische regering lijkt ondertussen tot de conclusie gekomen dat men weinig te verwachten heeft van de Amerikanen in de Syrische arena. Premier Netanyahu zei na Cohens briefing voor het veiligheidskabinet dat Israël niet gebonden is aan de internationale akkoorden met Iran en waarschuwde dat Israël vastberaden blijft om de Iraanse dreiging af te wenden.

Afgelopen vrijdag mengde ook Avigdor Lieberman, de Israëlische minister van Defensie, zich in de discussie over de Iraanse dreiging vanuit Syrië. Hij zei dat Israël zich niet kan verzoenen met het idee van een permanente Iraanse aanwezigheid in Syrië en niet zal blijven toekijken vanaf de zijlijn hoe Iran het door oorlog verscheurde land omvormt tot een nieuwe vazalstaat. Een directe confrontatie tussen Israël en de Iraanse milities in Syrië lijkt een kwestie van tijd.

Thema

iransyrie

Over de auteur