fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Vergeving vragen

  Joanne Nihom - 29 september 2017

  Vanavond begint Jom Kipoer. Voor mij de heiligste en ook dierbaarste dag uit het Joods religieuze leven. Ik ben geen slecht mens, maar maak, want dat is menselijk, fouten en doe wel eens anderen pijn. De periode tussen Rosh Hasjana (Joods Nieuwjaar) en Jom Kipoer gebruik ik om voor mijn fouten vergeving te vragen.

  Ik doe dat met persoonlijke mails waarin ik uitleg, aan degene die ik denk pijn te hebben gedaan, dat dit nooit mijn bedoeling is geweest en waar ik mijn excuses aanbied. Het is niet belangrijk of diegene het aanvaardt, soms gebeurt dat wel, maar ook wel eens niet. Het gaat om de oprechte intentie. Het voelt als een innerlijke, spiritueel religieuze schoonmaak. Een nieuw begin. Niet een vrijkaart om vervolgens weer fouten te mogen maken, maar om te leren en te groeien. Een verantwoordelijke opdracht die ik serieus neem.

  Ook u, de redactie van de website en de krant van Christenen voor Israël, als ook u, de lezers van mijn blog, wil ik mijn excuses aanbieden als ik u, op welke manier dan ook, verdriet of pijn heb gedaan met mijn woorden. Ik ben dankbaar voor de mogelijkheid die me gegeven wordt, via dit blog en via de krant, mijn verhalen met u te delen.

  Dat het ons is gegeven nog jarenlang met elkaar te mogen werken.

  Jom Kipoer (Grote Verzoendag) wordt de belangrijkste dag van het Joodse jaar genoemd en is een vastendag waarop je niet mag werken en eten of drinken. Op Jom Kipoer tracht je met jezelf, je medemens en G’d in het reine te komen. Alle gebeden staan in het teken van inkeer. Om je volledig te concentreren op deze dag zijn er vijf verboden: het eetverbod, het drinkverbod (ook de mond wordt niet gespoeld), men loopt niet op schoenen van leer of schoenen waarin leer is verwerkt (dat kan ook bij sportschoenen het geval zijn), man en vrouw raken elkaar niet aan, men mag zich – afgezien van de vingers en ‘s morgens de oogleden- niet wassen. Men moet al het mogelijke doen om op Jom Kipoer te vasten. Mocht het om medische redenen niet verantwoord zijn om (de hele) Jom Kipoer te vasten, dan is het toegestaan om te eten en/of te drinken”.

  Over de auteur