• Uitzicht over de 'Sjeesj'. - Foto: Flash90
Nieuws

De Sjeesj

Joanne Nihom - 11 september 2017

Israël kent één tolweg: Highway 6, ook wel bekend als de Yitzhak Rabin Highway en die in de volksmond de ‘Sjeesj’ (Ivriet voor 6) wordt genoemd. De tolbetaling gebeurt elektronisch.

Het is een snelweg door het midden van Israël, die het zuiden met het noorden van het land met elkaar verbindt. Je vermijdt er het drukke Tel Aviv en andere steden mee. Geen files, stoplichten en/of drukte.
Een fantastische snelweg met links en rechts veel te zien. Dat is dan natuurlijk vooral voor de meerijders leuk. Wijnranken, vruchtbomen, heel veel groen en richting het zuiden wordt het steeds woestijnachtiger. Alleen al voor de verschillende landschappen is deze week de moeite waard om te rijden.

“Jammer, heel erg jammer al die vooruitgang.”

Eind jaren ’60 waren er plannen om deze snelle noord-zuidroute door het midden van Israël aan te leggen. In 1976 werd de snelweg opgenomen in het National Master Plan en in 1992 werd definitief besloten de autosnelweg aan te leggen. De afgelopen jaren is er steeds een stukje meer aangelegd.

Rijd ik naar het zuiden, dan is het mijn favoriete route. Snel, prettig en een mooie, natuurlijke omgeving. Maar sinds kort vind ik de ‘Sjeesj’ wat minder leuk. Er zijn plannen, zeer vergevorderd, om ‘m nog noordelijker door te trekken. Dat is mooi en prettig en het zal zorgen dat we ook vanuit het verre noorden snel in het zuiden zijn. Maar, een grote maar!

De ‘Sjeesj’ gaat vlak langs ons dorp komen en zal door een gedeelte van onze velden gaan lopen. Ten koste van natuur, de frisse lucht en de stilte. ‘Elk voordeel heb zijn nadeel’ gaat hier wel heel erg op. Jammer, heel erg jammer al die vooruitgang.

Over de auteur