• Analoly en zijn familie op het vliegveld voor vertrek naar Israël. - Foto: CvI
Steun Israël

Generatie van overlevenden

7 september 2017

Kort geleden bezochten we het gezin van Melnik Anatoly. Ze hebben een dochter, een schoonzoon en een kleinzoon. We hoorden veel interessante details over hun familiegeschiedenis.

De moeder van Anatoly wist op wonderbaarlijke wijze te ontsnappen aan de massaschietpartij bij Babi Yar, maar zijn oma werd doodgeschoten op 30 september 1941. Al jarenlang wilde Anatoly’s moeder naar Israël, samen met haar zoon en zijn gezin. Aan het einde van haar leven besloot ze te gaan, alleen, maar ze overleed een week voor vertrek naar Israël. Daarna besloot de familie hun plannen om naar Israël te gaan uit te stellen. Wel beloofde Anatoly zijn moeder vlak voor haar dood dat hij haar achterkleinzoon naar het land van haar voorvaderen zou brengen. We hebben lange tijd met elkaar gesproken over Gods plan voor Zijn volk en over het land Israël.

“Van verre tijden af is de HEERE aan mij verschenen: Met eeuwige liefde heb Ik u liefgehad, daarom heb Ik u getrokken met goedertierenheid.” Jeremia 31:3

Anatoly besloot om samen met zijn vrouw alija te maken. In diezelfde periode besloten ook zijn dochter en haar gezin dat ze niet langer in Oekraïne wilden blijven. Maar enkele maanden voor vertrek kreeg Anatoly een beroerte. Nu zit hij in een rolstoel. Zijn vrouw houdt de moed erin, ze verzorgt en helpt Anatoly met alles. Maar ze viel wel ruim vijftien kilo af door de constante zorgen.

In Oekraïne kun je maar beter niet ziek worden. Ons medisch systeem kan zulke ernstige zieke mensen niet helpen. Er zijn enkele instellingen waar het zou kunnen, maar dat is enorm kostbaar. Dat is niet voor Anatoly en zijn familie weggelegd.

Wij als Christenen voor Israël konden financieel bijspringen en het gezin helpen bij de aanschaf van paspoorten en het bezoeken van het consulaat. En natuurlijk brachten we hen naar de luchthaven op de dag van vertrek! De familie zocht naar woorden om hun dank uit te drukken. Anatoly’s vrouw huilde aan een stuk door. Dochter Anna omhelsde en kuste ons. Het was letterlijk zoals geschreven staat: we dragen hen op onze schouders … Nu bidden we voor een veilige integratie van het gezin in hun nieuwe thuis in Netanya.\

logo breng de joden thuisSteun onze actie Breng de Joden Thuis. Voor 135 euro kunnen we een Jood uit Oekraïne helpen met vervoer naar de ambassade/consul en daarna naar een van de zes luchthavens in Oekraïne voor voorgoed vertrek.

Over de auteur