• vlnr: Ira Carlier, minister Sofa Landver en Koen Carlier. - Foto's: CvI
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Steun Israël

  Hoog bezoek

  Koen Carlier - 26 september 2017

  Op maandag 11 september kwam de Israëlische minister van Integratie, Sofa Landver, bij ons op bezoek samen met enkele vertegenwoordigers van het Joods Agentschap, de Israëlische hoofdconsul uit Kiev en 4 Russisch sprekende vice-burgemeesters van de steden Bat Yam, Hadera, Nahariya en Migdal Emelek, die jaren geleden alija hadden gemaakt uit Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en Moldavië!

  Eerst bezocht de groep een alija-werkbeurs in Kiev waar meer dan duizend uitgenodigde Joden meer konden leren over de tal van openstaande vacatures in Israël en de daarbij behorende gratis opleidingen! Daarna vertrok het gehele gezelschap naar Vinnitsa waar vooral Sofa Landver een persoonlijke boodschap had voor de meer dan 250 aanwezigen!

  Minister Sofa Landver spreekt de aanwezigen toe.

  Ze is al vele jaren de minister voor Integratie. 39 jaar geleden maakten zij en haar man zelf alija vanuit Rusland. Haar man was geboren en opgegroeid in Chernovtsy in Oekraïne! Ze vertelde de toehoorders dat toen zij alija maakten alles nog veel eenvoudiger was, maar dat ze zelf veel moesten uitzoeken en via ondervinding langzaam integreerden in de Israëlische maatschappij!

  Nu is de situatie heel anders. Israël is beter voorbereid op de komst van nieuwe immigranten. En ook de Joden die vertrekken uit Oekraïne en de rest van de wereld worden veel beter voorbereid en geïnformeerd vooraleer de emigranten, of ‘repatrianten’, zoals het hier genoemd wordt voorgoed Oekraïne verlaten! Sofa zei ook duidelijk: “Als je nadenkt over, of van plan bent om te komen, stel dan je vertrek niet uit, zoals velen doen tot grote spijt achteraf”!

  Daarna gaf de directeur van het Joods Agentschap Ron Garfeld tekst en uitleg over hoe het alijaproces verloopt en over vele mogelijkheden die het Joods Agentschap biedt voor integratie in de Israëlische maatschappij. Daarbij werd ook Christenen voor Israel bedankt voor onze
  praktische samenwerking en onze hulp voor de olim.

  De vier meegekomen vice-burgemeesters stelden zich kort voor. Ook zij nodigden de Joden in Oekraïne uit om ‘thuis’ te komen. “We hopen jullie spoedig in onze stad te mogen verwelkomen!” De vice-burgemeesters vertelden dat ze altijd kennismaken met de nieuwe olim (‘immigranten’) die zich komen vestigen in hun stad.

  Op het einde was er de mogelijkheid om apart de burgemeesters, minister Sofa Landver, de hoofdconsul of vertegenwoordigers van het Joods Agentschap te spreken en daar werd gretig gebruik van gemaakt!

  Oksana in gesprek met minister Sofa Landver.

  Mijn vrouw Ira en ik maakten kennis met Oksana die 11 kinderen heeft in de leeftijd van anderhalf tot achttien jaar, maar niet zo goed weet wat te doen! We brachten haar in contact met Sofa Landver en die gaf goed advies aan haar wat wel en niet te doen!

  De volgende dag zou het gehele gezelschap vertrekken voor presentaties in Chernovsty en Lvov! Wij vertrokken om drie uur ‘s nachts met twee busjes vol olim naar de luchthaven in Kiev!

  Enkele dagen geleden belde Oksana ons op met het goede nieuws dat ze zo snel mogelijk alija wil maken met haar man en 11 kinderen. Nog vóór eind december! Wij gaan hen nu helpen in de kosten voor hun internationale paspoorten en brengen ze daarna voor een interview naar de Israëlische Ambassade in Kiev!

  Wordt vervolgd …

  logo breng de joden thuisSteun onze actie Breng de Joden Thuis. Voor 135 euro kunnen we een Jood uit Oekraïne helpen met vervoer naar de nodige instanties om de vereiste papieren om alija te maken.

  Over de auteur