fbpx
 • Israëlische soldaten kijken toe bij een door de aardbeving verwoest gebouw in Mexico. - Foto's: IDF
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Israël helpt in door aardbeving getroffen Mexico

  Joanne Nihom - 25 september 2017

  Op 20 september, aan de vooravond van het Joods Nieuwsjaar, vertrok een delegatie van het Israëlische leger naar Mexico om daar humanitaire steun te verlenen bij de schade aangericht door de zware aardbeving(en). Trots, super trots voel ik me. Israël is altijd een van de eerste landen die hulp aanbiedt en die vervolgens ook toepast. Ook deze keer.

  Zo’n zeventig soldaten, jonge mannen en vrouwen, professionals en vrijwilligers, reisden af naar het getroffen gebied. Onder hen een ingenieursdivisie die ingestorte gebouwen zal onderzoeken of daar nog overlevenden zijn. De ingenieurs zijn er ook om de schade te evalueren om zo de technische hulp aan het rampgebied in te kunnen schatten en te bekijken wat de bevolking op dit moment het meest nodig heeft. Daarnaast werden ook zoek- en redding ‘s troepen gestuurd. Op dit moment heeft de allerhoogste prioriteit om nog levende slachtoffers uit het puin te redden.

  “Ik voel me geen held, wel een beter mens.”

  Vanaf het moment dat de Israëlische delegatie in Mexico landde, zijn zij 24/7 actief. Dag en nacht wordt er doorgewerkt. Om een en ander zo goed mogelijk te laten verlopen is er een kamp opgezet waar overleg wordt gepleegd en de situatie van minuut tot minuut wordt bekeken, alles in direct contact met de lokale overheden.

  Twee jaar geleden schreef ik een soortgelijk blog; toen ging het over de zware aardbeving in Katmandu, Nepal. Ik sloot mijn verhaal toen af met een citaat van een Israëlische arts die geholpen had bij de aardbeving in Haiti in 2010 en ik wil daar nu weer mee sluiten, want het geeft zo prachtig weer hoe Israël zich opstelt in de wereld.

  … Na de aardbeving in Haïti in 2010 interviewde ik een van de artsen die met de Israëlische delegatie daar had geholpen. Hij zei toen: “We hebben werkelijk een verschil gemaakt. Ik voel me geen held, wel een beter mens en als het moet, ga ik morgen zo weer terug. Na de Shoah voelt Israël zich geroepen dit soort acties uit te voeren. Het is onze boodschap aan de wereld. Wat we onze soldaten leren, over het redden van levens en dat grenzen en afkomst niet belangrijk zijn, hebben we in Haïti in praktijk gebracht. Wij zijn er als het nodig is en zo zouden eigenlijk alle landen moeten reageren!”

  Over de auteur