fbpx
 • Vrijwilligers van Leket bij de oogst. - Foto: Leket
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Nut maken van verspilling

  Petra van der Zande - 1 september 2017

  “Wanneer u de oogst op uw akker hebt binnengehaald, en u bent een schoof op de akker vergeten, dan mag u niet teruggaan om die op te halen. Hij is voor de vreemdeling, de wees en de weduwe. Dan zal de HEERE, uw God, u zegenen in al het werk van uw handen. Wanneer u uw olijven afslaat, mag u de takken daarna niet nauwkeurig afzoeken. Het is voor de vreemdeling, de wees en de weduwe. Wanneer u uw wijngaard leeggeplukt hebt, mag u hem daarna niet nauwkeurig nalopen. Het is voor de vreemdeling, de wees en de weduwe. U moet eraan denken dat u slaaf geweest bent in het land Egypte. Daarom gebied ik u dit te doen.” (Deuteronomium 20: 19-22)

  In Israël wordt zo’n 40% van de voedselproductie vernietigd, terwijl een kwart van de bevolking onder de armoedegrens leeft. In 2003 begon Joseph Gitler maaltijden op te halen bij cateringbedrijven die anders in de vuilcontainer gegooid zouden worden.

  Dit eten bracht hij daarna naar lokale non-profit organisaties die met behoeftige mensen werkten. Zijn eerste opslagplaats was een omgebouwde kippenschuur met vijf koelkasten.

  Leket (uitspreken als ‘lèkket’) Israël voegt twee Bijbelse geboden samen: Leket – nalezing en Bal Tasjchiet – niet verspillen. De organisatie oogst landbouwproducten en redt voedsel en brengt dit naar risicogroepen, ongeacht hun etnische achtergrond of religie. Dit kunnen blijf-van-mijn-lijf huizen zijn, daklozenopvang, holocaustoverlevenden of risicokinderen.

  Iedere nacht, tussen één en twee uur, halen Leketvrijwilligers in hun eigen auto kant-en-klare maaltijden op bij winkelcentra, bakkerijen, feestzalen en bedrijven. Overdag haalt het logistieke team overgebleven maaltijden op bij cafetaria’s, hotels en IDF-bases. Het voedsel wordt verpakt en meteen naar de dichtstbijzijnde partnerorganisatie gebracht die het distribueert. In 2015 ontvingen gaarkeukens en organisaties zo’n 1.750.000 maaltijden.

  Een chauffeur overhandigt kant-en-klare maaltijden.

  Momenteel zorgen 100 Leketwerknemers en meer dan 52.000 toegewijde vrijwilligers ervoor dat het surplus van verse groenten en fruit geoogst wordt. Verpakkingsbedrijven doneren overgebleven agrarische producten en ook leveranciers en fabrieken leveren voedsel dat anders vernietigd zou worden. In samenwerking met 195 aangesloten non-profitorganisaties levert Leket per week ruim 15 miljoen kilo aan meer dan 175.000 behoeftige Israëli’s – 1.5 kg groente en fruit per gezin.

  Van een donatie uit Singapore kocht Leket in augustus 2017 een stuk landbouwgrond (40.000 m2) bij Binyamina.
  Per jaar hoopt men hier 500 ton groente te oogsten waarmee dagelijks zo’n 2700 mensen gevoed kunnen worden. Specifieke oogsten, zoals zoete aardappels, mais, uien en bieten, zorgen voor een grotere variëteit. Vooral tijdens de Joodse feestdagen is er veel vraag naar bepaalde groenten, en dankzij deze oogst is men verzekerd van voldoende aanvoer. In een kas worden tomaten, komkommers en paprika’s gekweekt. Het land wordt bewerkt door professionele boeren, maar de oogst en distributie ligt in handen van zo’n 8000 lokale en buitenlandse vrijwilligers. Binyamina’s eerste zoete aardappeloogst wordt in oktober dit jaar verwacht.

  Vrijwilligers in het sorteercentrum.

  Leket is een mega-operatie met mega-resultaten. Echter, zonder de vrijwilligers zou Leket haar missie niet kunnen volbrengen, noch haar jaarlijkse doel halen. Mensen uit alle delen van de maatschappij helpen met fruit plukken en groente oogsten of zetten zich in op het sorteer en inpakcentrum. Ook toeristen zijn hartelijk welkom voor een sessie van twee uur!

  “Want de armen hebt u altijd bij u en wanneer u wilt, kunt u hun weldoen…” Markus 14:7

  leket.org

  Over de auteur