fbpx
 • Vrienden en familie rouwen bij het graf van Yosef Salomon (70), zijn dochter Chaya (46) en zoon Elad (35). Zij werden door een Palestijnse terrorist die hun huis was binnengedrongen doodgestoken. - Foto: Yonatan Sindel/Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Uitbreiding in Halamish

  21 september 2017

  Nu de mensen in Halamish langzaam bijkomen van de brute moord op drie leden van de familie Salomon, die op Sjabbatavond 21 juli jongslede bij elkaar was om de geboorte van een zoon te vieren, is uitbreiding van de gemeenschap van Halamish begonnen. Dit gebeurt met de hulp van een bekende traumaterreurdeskundige.

  In de nasleep van de tragedie heeft de plaatselijke bestuurder van Halamish contact gezocht met David Rubin. Rubin is oprichter en hoofd van het Shiloh Israel Children’s Fund. Dit fonds heeft ten doel om kinderen een hart onder de riem te steken die door terreur in het Bijbelse hartland (Judea en Samaria) getraumatiseerd zijn.

  “Hoewel Halamish buiten het normale gebied ligt waarbinnen het Shiloh Israel Children’s Fund haar diensten aanbiedt (Gush Shiloh), zocht de bestuurder van Halamish contact met ons omdat ons werk goed bekend staat en gerespecteerd wordt, en we zijn natuurlijk blij dat we op elke mogelijke manier kunnen helpen,” vertelde Rubin aan Breaking Israel News.

  Het noodhulpteam van Rubins organisatie kwam onmiddellijk in actie en voorzag in advies aan en ondersteuning van leden van de familie Salomon, hun buren en vrienden. Er werden eveneens maatschappelijk werkers en speciaal in traumaverwerking getrainde psychologen naar de regionale scholen gestuurd om kinderen bij te staan.

  Uitbreiding

  “De bestuurder van Halamish vroeg het Shiloh Israel Children’s Fund ook om een behoorlijke kinderspeelplaats aan te leggen.“ vervolgde Rubin. Maar dit is niet alles. Er wordt een nieuw stuk grond nabij Halamish ontgonnen voor een nieuwe gemeenschap. Het grondwerk voor de nieuwe gemeenschap is al begonnen: de door het Shiloh Israel Children’s Fund geplande kinderspeelplaats wordt het centrum. Het zich pas ontwikkelende stuk grond ter gedachtenis aan de drie familieleden is ‘Achi’ genoemd. Het Hebreeuwse woord betekent ‘mijn broer’. De letters a, ch, en i staan ook voor de eerste letters van de namen van de terreurslachtoffers. “Op dit moment werven wij fondsen voor dit project.”

  Halamish ligt op een heuveltop die van strategisch belang is voor de veiligheid. Het is speciaal daarom gebouwd op de ruines van een Joods dorp dat teruggaat op Talmoedische tijden. “Gods plan voor het Joodse volk is om terug te keren naar het Bijbelse hartland,” zei Rubin. “Maar vanwege Amerikaanse en Europese druk en het misleidende ‘vredesproces’ heeft de Israëlische regering toegestaan dat er radicale moslimsteden vlakbij Joodse nederzettingen gebouwd worden.”

  Halamish staat ook bekend als Neve Tzuf. Het is een van de slechts twee Joodse nederzettingen in een gebied dat omgeven is door Arabieren. De landelijke religieuze gemeenschap die in de zuidwestelijke heuvels van Samaria gevestigd is, was oorspronkelijk gebouwd met de zegen van de regering van Israël met de bedoeling het Bijbelse hartland opnieuw te bewonen en Israëls veiligheid te versterken.

  Rubins enthousiasme over de uitbreiding van Halamish is voelbaar. Hij legde aan Breaking Israel News uit dat het jaren van aanhouden bij de regering kostte om toestemming te krijgen meer huizen te bouwen in het gebied. “Ongelukkig genoeg opende het drama van de familie Salomon de ogen van de regering om te erkennen dat jonge gezinnen in het Bijbelse hartland willen wonen,” zei hij. “Dit is een grote stap vooruit. We weten dat daar waar Joden wonen in Israël, daar veiligheid is in het land. Nu zal dit aangevochten gebied een grotere aanwezigheid van Israëlische soldaten krijgen en meer veilige wegen.”

  Rubin ging persoonlijk kijken naar de plek van het toekomstige park met kinderspeelplaats. “De speelplaats staat in het midden van de nieuwe gemeenschap,” verklaarde Rubin. “Wat eens aanvoelde als een aangevochten nederzetting omringd door een afrastering van schrikdraad en een legerbasis bij de ingang, daar wordt nu een nieuwe weg naar toe aangelegd die een alleenstaande voorbereidingslegerbasis met de wijk verbindt. Deze verbeteringen zijn heel belangrijk voor het moreel van de mensen en de veiligheid van de regio.”

  Israël heeft een ernstig tekort aan huizen, speciaal voor jonge, groeiende gezinnen. Met de aanbouw van Achi is er gelegenheid ontstaan het Bijbelse hartland te versterken en te ontwikkelen. “Het Shiloh Israel Children’s Fund is gezegend met de verantwoordelijkheid om van Achi een gezinsvriendelijke plaats te maken,” vertelde Rubin aan Breaking Israel News.

  “Een kinderspeelplaats in het Bijbelse hartland is niet zomaar een kinderspeelplek. Het is een verklaring die we afgeven dat we voor de kinderen van Israël een gezonde en bloeiende toekomst in het Heilige Land voor ogen hebben.”

  Over de auteur