• Ezra Schwartz tijdens zijn diplomering van highschool. - Foto: met dank
Nieuws

‘Vergeet zijn naam niet’

Joanne Nihom - 8 september 2017

Ariella is een Amerikaanse jonge vrouw, net 21 jaar. Afgelopen jaar emigreerde ze naar Israël. Een mooi verhaal maar op zich verder niet zo bijzonder. Toch is het dat wel. Ariella had een prettig en rustig leven in Amerika. Ze studeerde en had het er naar haar zin. Tot 19 november 2015. “Nog steeds kan ik het niet bevatten, ook al is het bijna twee jaar geleden.”

Op 19 november 2015 werd haar goede vriend Ezra Schwartz – ze zaten in dezelfde klas op de middelbare school – samen met nog drie andere jongeren vermoord bij een terreuraanslag in Judea. Ezra was op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Met een aantal klasgenoten van de Joodse talmoedschool (jesjiewe) was hij in een minivan op weg naar een legerbasis om snacks aan de soldaten te brengen. Een Palestijnse terrorist opende het vuur op de auto waarin hij zat en vermoorde Ezra en nog twee van zijn studiegenoten. Vijf anderen werden gewond.

“Ik was in shock, ik kon het niet geloven”, vertelt Ariella. “Maar zijn dood deed meer met me. Ik wilde iets doen, voor hem. En daarom besloot ik naar Israël te verhuizen, het land waar hij woonde, waar hij voor had gekozen en waar hij zo ontzettend veel van hield. Ook wilde ik in het leger, om het land te beschermen tegen dit soort aanslagen.”

Ariella pakte haar koffers, verhuisde en is nu soldaat in een gevechtsunit. “Voor Ezra doe ik dit … iedere dag is hij in mijn gedachten. Wil je niet vergeten zijn naam te vermelden.”

Ezra Schwartz, geboren in 1997, vermoord in 2015, net achttien jaar.

Over de auteur