• Israëlische soldaten patrouilleren op de Golanhoogvlakte langs de grens met Syrië. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Voorbereiden op de ‘volgende oorlog’

  Yochanan Visser - 12 september 2017

  Het Israëlische leger is bezig met het houden van een grootscheepse oefening in het noorden van Israël ter voorbereiding op wat men hier aanduidt als de ‘volgende oorlog met Hezbollah’.

  De oefening begon vorige week en is de grootste in 19 jaar volgens de IDF. Tienduizenden militairen, helicopters, gevechtsvliegtuigen inclusief straaljagers die boven Libanon door de geluidsbarrière braken, tanks en marinevaartuigen nemen deel aan de oefening die de codenaam ‘Or Ha Dagan’ kreeg.

  De oefening richtte zich ook op het ontruimen van dorpen en steden in Noord-Israël omdat de IDF verwacht dat die in een volgende confrontatie met Hezbollah zullen worden aangevallen. De door Iran gesteunde Libanese terreurorganisatie heeft immers laten weten dat in een volgende oorlog met Israël zal worden geprobeerd om delen van Noord-Israël te bezetten.

  “Voor wie de ontwikkelingen in Syrië en Libanon op de voet volgt is het duidelijk dat een volgende oorlog met Iran via Hezbollah en de Sjiitische milities in Syrië slechts een kwestie van tijd is.”

  Het tweede deel van de oefening richt zich op een tegenaanval van de IDF op Zuid-Libanon waar Hezbollah met hulp van Iran en Noord-Korea dorpen en steden heeft omgetoverd in raketbases. De Libanese terreurgroep heeft naar schatting tussen de 120.000 en 150.000 raketten waaronder vele met een geleidesysteem die heel Israël, inclusief Eilat in het uiterste zuiden, kunnen bereiken.

  De grootscheepse oefening vindt plaats meer dan elf jaar na het einde van de Tweede Libanonoorlog die eindigde met een laatste Israëlisch wanhoopsoffensief nadat de IDF er niet in was geslaagd om de regen van raketten die dagelijks het noorden van Israël lamlegden te stoppen.

  VN-Veiligheidsraadresolutie 1701 had moeten voorkomen dat Hezbollah herbewapend zou worden maar onder toeziend oog van het VN-waarnemercorps UNIFIL hebben Iran en haar Libanese handlanger opnieuw het zuiden van Libanon veranderd in een grote raketbasis.

  Strategische bedreiging

  Dit is nu samen met de sluipende overname van Syrië door Iran en zijn handlangers zoals de Iraakse sjiitische militie Harakat al-Nujaba, die een speciale brigade heeft opgericht voor de ‘bevrijding’ van de Golanhoogvlakte, de grootste strategische bedreiging voor Israël sinds de Jom Kippoeroorlog van 1973.

  Deze toenemende dreiging deed Israël vorige week besluiten om een door Iran gebouwde fabriek voor geavanceerde raketten en onderzoekscentrum voor chemische wapens in Noordwest-Syrië aan te vallen. De faciliteit in Masyaf die is gelegen in Wadi Jehanam, de helvallei, werd op 6 september jl. door Israëlische gevechtsvliegtuigen aangevallen met raketten nadat de regering in Jeruzalem tevergeefs bij de Amerikaanse regering en bij de Russische president Vladimir Putin had aangedrongen op ingrijpen in Syrië om de Iraanse inmenging in het door oorlog geteisterde land terug te dringen.

  Twee Syrische soldaten kwamen om het leven bij die aanval, die werd uitgevoerd vanuit het Libanese luchtruim. Satellietfoto’s van het complex lieten later zien dat er behoorlijke schade was aangericht en Israëlische militaire lieten blijken dat het niet om een ‘routine- aanval’ ging.

  Niet afwachten

  Tot nu toe heeft de IAF zich bij haar interventies in de Syrische oorlog geconcentreerd op het aanvallen van Iraanse wapenkonvooien bestemd voor Hezbollah maar de aanval op Masyaf maakte duidelijk dat Israël woord wil houden met betrekking tot het stoppen van de Iraanse opmars in Syrië.

  Zowel Premier Benjamin Netanyahu als Minister van Defensie Avigdor Liberman hebben de laatste weken in niet mis te verstane taal duidelijk gemaakt dat Israël niet met de armen over elkaar zal afwachten totdat de Iraanse Revolutionaire Garde en haar handlangers in Syrië aan de Israëlische grens op de Golanhoogvlakte zullen opduiken.

  De Russische regering heeft nu laten weten dat het niet langer zal toestaan dat Iran en Hezbollah Israël vanuit Syrië zullen bedreigen maar de IDF-top en de regering in Jeruzalem weten dat slechts afdoende afschrikkingkracht en duidelijke rode lijnen de Iraniërs en hun bondgenoten zullen stoppen.

  Het valt daarom ook te verwachten dat Israël meer aanvallen zal uitvoeren op de door Iran gebouwde raketsilo’s en ondergrondse wapenfabrieken in Syrië en Libanon. Verder zal de IDF niet toestaan dat Iran het vacuüm vult dat door de Islamistische rebelgroepen op de Golanhoogvlakte zal worden achtergelaten bij een eventuele nederlaag tegen het Syrische leger en haar bondgenoten.

  Serieus genomen

  Voorlopig lijkt de pro-Assadcoalitie de Israëlische waarschuwingen serieus te nemen. Een hoge Russische regeringsfunctionaris zei op maandag dat Moskou niet zal toestaan dat Iran en Hezbollah een nieuw front tegen Israël zullen openen en Hezbollah deed haar best om de Joodse staat duidelijk te maken dat het op dit moment niet in oorlog is geïnteresseerd.

  Maar voor wie de ontwikkelingen in Syrië en Libanon op de voet volgt is het duidelijk dat een volgende oorlog met Iran via Hezbollah en de Sjiitische milities in Syrië slechts een kwestie van tijd is.

  Over de auteur