• Hamasleider Ishmael Haniyeh presenteert de verzoeningsovereenkomst tussen Fatah en Hamas. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Verzoening Hamas en PA voorspelt weinig goeds

  Yochanan Visser - 17 oktober 2017

  Afgelopen vrijdag veroordeelde de Israëlische regering de nieuwe verzoening tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit (PA) nadat Hamasleider Ishmail Haniyeh bekendmaakte dat de partijen tot een akkoord waren gekomen over een machtswisseling in de Gazastrook.

  Het akkoord tussen Hamas en de PA kwam tot stond met behulp van de Egyptische inlichtingendienst die het hele proces, dat eind augustus begon. begeleidde. Het akkoord dat nu gesloten is, is gebaseerd op een eerder akkoord over Palestijnse eenheid dat dateert uit 2011. Dat akkoord werd nooit uitgevoerd en ook nu is het de vraag of het zal komen tot een overdracht van de macht over Gaza die gepland staat voor 1 december a.s.

  “Hamas werkt nu samen met Hezbollah en Iran aan de ondergang van Israël. Verzoening met de PA zou het verzetsfront versterken.”

  Zo is er de kwestie van de ontwapening van de militaire tak van Hamas, de Izz-Ad-Din Al-Qassambrigades, die vernoemd zijn naar een Arabische antisemitische massamoordenaar die voor de oprichting van de staat Israël terreuraanslagen uitvoerde op Joden. Hamas heeft duidelijk gemaakt dat het onder geen beding die militaire tak zal ontwapenen.

  Erkenning

  Een ander probleem is de Israëlische weigering om het akkoord tussen Hamas en de PA te erkennen. De Israëlische regering heeft duidelijk gemaakt dat iedere toenadering of verzoening tussen Hamas en de PA gebaseerd moet zijn op acceptatie door Hamas van de internationale verdragen tussen Israël en de PA en op de voorwaarden die het zogenaamde Kwartet heeft gesteld voor het bereiken van vrede. Het Kwartet, dat bestaat uit de V.S., Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties, wil dat Hamas het bestaanstrecht van Israël accepteert en instemt met ontwapening.

  “Het graven van tunnels; het produceren van raketten en het organiseren van terreuraanslagen tegen Israëli’s zijn niet overeenkomstig de condities die het Kwartet heeft gesteld voor vrede en de pogingen van de V.S. om het diplomatieke proces weer op gang te brengen,” schreef premier Benjamin Netanyahu in een persverklaring op vrijdag.

  Israël eist dat Hamas onmiddelijk de stoffelijke resten van twee gedode Israelische militairen overhandigt en twee Arabische Israëli’s vrijlaat die in Gaza worden vastgehouden. Israël zal verder Hamas verantwoordelijk blijven houden voor terreuracties die vanuit Gaza worden gelanceerd aldus de verklaring van het kantoor van Netanyahu.

  Stap-voor-stap-benadering

  Hamas liet daarop weten dat het verzoeningsakkoord vooral bedoeld is om gezamenlijk met de PA en andere Palestijnse organisaties te werken aan de ondergang van het Zionistische project. Saleh Al-Arouri die de Hamasdelegatie leidde zei na het sluiten van de overeenkomst dat Palestijnse eenheid “vitaal” was om “samen te werken tegen de Zionistische entiteit die de rechten van het (Palestijnse) volk probeert uit te wissen en deze voortdurend schendt.”

  De Hamasleider maakte duidelijk dat Palestijnse verzoening voor Hamas dit keer serieus is omdat Hamas een nieuwe strategie heeft die voorziet in een stap-voor-stap-benadering die het welslagen van het proces moet garanderen.

  Al-Arouri, die nu het plaatsvervangend hoofd van Hamas is, is verantwoordelijk voor het plannen van terreuraanslagen tegen Israëli’s en was naar verluid het brein achter de ontvoering van drie Joodse jongens in Gush Etzion in de zomer van 2014. De jongens werden later vermoord aangetroffen in een veld nabij de Palestijnse stad Halhoul tien kilometer van Hebron.

  Samenwerking met Iran

  De Israëlische minister van Defensie, Avigdor Liberman, onthulde later dat een andere Hamasleider tijdens een interview met een door Hamas gecontroleerd televisiestation in Gaza de ware reden voor de verzoening had onthuld.

  Ishmail Radwan, die voorheen de portefeuille religieuze zaken hield in het Hamaskabinet in Gaza, zei vorige week dat Hamas nu samenwerkt met Hezbollah en Iran aan de ondergang van Israël en dat de verzoening met de PA het verzetsfront zou versterken, aldus Liberman die werd geinterviewd door TV Kanaal 2 in Israël.

  De Israëlische radio rapporteerde later dat de Egyptische media had gemeld dat Hamas niet bereid was tot ontwapening, maar slechts tot een compromis dat de Izz ad-Din Al-Qassambrigades intact zou laten. De niet nader genoemde Egyptische media zeiden verder dat Hamas bereid was om in gezamenlijke commissie met de PA het gebruik van geweld tegen Israël te bespreken.

  Bennet: ‘Zeg samenwerking op’

  Dit en ander nieuws over het verzoeningsakkoord deed Naftali Bennett de leider van de Bayit HaYehudi partij besluiten om van premier Netanyahu te eisen dat hij de samenwerking met de Palestijnse Authoriteit opzegt. Hij zei dat de PA had besloten om een terreurregering te vormen en dat Israël ieder contact met deze ‘terreur autoriteit’ moet mijden.

  “Van nu af aan is iedere samenwerking met de PA, samenwerking met Hamas”, zei Bennett die verder opmerkte dat Israël dit moest duidelijk maken aan de internationale gemeenschap voordat er een nieuwe ronde vredesbesprekingen wordt georganiseerd.

  Over de auteur