• Onthulling van het cadeau van de Joodse gemeenschap voor het Israëlcentrum | Foto: Henk Visscher (RD)
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Feestelijke openingsweken in Nijkerk

  Sara van Oordt - 27 oktober 2017

  In de afgelopen twee weken is het nieuwe Israëlcentrum officieel in gebruik genomen. Voorzitter Pim van der Hoff: “Dit is een huis van en voor God”. Gisteren vond de officiële opening plaats, en vorige en deze week was elke dag een andere provincie van Nederland te gast. De belangstelling was overweldigend: bijna 2.500 mensen bezochten in 2 weken tijd het Israëlcentrum. Hieronder een verslag van de opening (fotoverslag: zie onderin dit artikel).

  De Nijkerkse burgemeester Renkema refereerde aan de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in zijn stad. Al sinds 1650 wonen er Joden in Nijkerk. Na de Holocaust waren er nog slechts dertien over.

  De Israëlische ambassadeur Aviv Shir-On bedankte de stichting voor haar inzet voor Israël en het Joodse volk. „Jullie zijn een waardevolle vriend; jullie stáán voor Israël. Karel van Oordt begon dit als klein krantje. En kijk wat het nu is geworden.”

  Aansluitend sprak staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely het gezelschap via een video toe. „Ik vind het ontroerend dat jullie in het pand een muur van Jeruzalem hebben. We zijn door de jaren heen verbonden.”

  Uit handen van Shraga Evers ontving CvI een welkomstbord met een aantal zegeningen uit het Oude Testament. Evers vertegenwoordigde de organisatie Aleh die mensen met een beperking in Israël helpt. Het bord werd gemaakt door bewoners van het Aleh-centrum in Jeruzalem.

  SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij wees op het feit dat vandaag de nieuwe regering werd beëdigd. „Dat er een nieuw kabinet is, is leuk. Maar het échte hoogtepunt van vandaag is natuurlijk hier. Hij overhandigde de stichting een olijfboom.

  “In de tijd van Noach speelde olijfboom al een rol. Dat blaadje dat de duif naar de ark bracht, was een symbool van troost en trouw, liefde en vrede. Maar ik denk ook aan Romeinen 11: de christenen zijn als een takje in de olijfboom ingeënt. Dat geeft verbondenheid, maar tegelijkertijd past ook bescheidenheid.”

  Ds. Willem Glashouwer stond stil bij de terugkeer van de Joden naar het Israël, „We leven in opwindende tijden. De Joden keren terug naar hun land en naar Jeruzalem. De toekomst zal ongelooflijk zijn. De naties zullen hun ambassadeurs naar Jeruzalem sturen.”

  Uit handen van Freddy Hollander, voorzitter van de Collectieve Israël Actie ontving CvI een chanoekia. De kandelaar is gemaakt in het Israëlische Bnei Brak en werd onthuld door de ambassadeur en opperrabbijn Jacobs. Hollander: „Jullie steun is niet met woorden uit te spreken; jullie liefde is onvoorstelbaar.”

  Rabbijn Jacobs borduurde in zijn toespraak voort op het beeld van de kandelaar. „De menora is bedoeld om licht te verspreiden. Er moest altijd zuivere olie worden gebruikt. Bij Christenen voor Israël ben ik ervan overtuigd dat de olie 100 procent zuiver is en 1000 procent koosjer.”

  Tekst: rd.nl

   

  Thema

  Over de auteur