Sluiten

Zoeken.

Loofhuttenfeest, de volkeren en de eindtijd

9 oktober 2017

F171008YS06-1024x576

Joden bedekken zich met gebedssjaals tijdens de priesterlijke zegen bij de Klaagmuur tijdens het Loofhuttenfeest. - Foto: Flash90

Israël viert Soekot, het Loofhuttenfeest. In de religieuze woonwijken van steden en in religieuze gemeenschappen heeft iedereen zijn eigen soeka, een primitieve van stof of dun multiplex gemaakte hut die wordt afgedekt met een dak van palmtakken of een schach, een soort mat van bamboe.

Het ‘dak’ van de soeka moet doorzichtig genoeg zijn om de sterren te kunnen zien en om de ‘bewoners’ van de hut de gelegenheid te geven om de uittocht uit de Egypte en het 40-jaar lange verblijf in de woestijn te herdenken. Soekot wordt altijd in de herfst gevierd wanneer de temperatuur al aan het dalen is en er kans is op de eerste regen, de zogenaamde “joreh”.

In hogere streken kan het dan ’s avonds al behoorlijk fris zijn en wordt de maaltijd, die door religieuze Joden altijd in de loofhut wordt genuttigd tijdens het feest, niet zelden met dikke truien of zelfs de jas aan, verorberd. De hele entourage is bedoeld om de generatie Joden van nu het gevoel te geven dat het hele leven kesher tsar meod, een ‘smalle brug’ is, een bekend lied dat vaak gezongen wordt op Sjabbat.

Vanuit onze moderne huizen vol apparatuur en dingen die het leven aangenaam en gemakkelijk moeten maken, keren we terug naar de eenvoud van het leven in het besef dat alles in het leven ‘in de handen van de hemel’ is, be yadayim shel hashamayim. Naast de privé-soeka’s zijn er ook publieke loofhutten bij koosjere restaurants en hotels maar ook op plaatsen waar mensen in appartementen zonder balkon leven. De maaltijden moeten immers tijdens Soekot in de loofhut worden genuttigd.

Mannen zijn officieel verplicht om ook de nacht in de Soeka door te brengen, maar met het oog op de veiligheid en zeker nu met de aanhoudende golf steekaanslagen wordt daar vaak van afgeweken.

Feest van vreugde

Soekot is het feest van de vreugde, zman simchatenoe, en dus worden er overal in Israël concerten en andere evenementen georganiseerd ter ere van het feest. Honderdduizenden Joden maar ook grote groepen christenen trekken door Israël tijdens Soekot en genieten van het nu mildere klimaat en de veranderingen in de natuur nu de winter nadert.

In Jeruzalem wordt de traditionele Birkat HaCohaniem de priesterlijke zegening door de afstammelingen van Aharon, de eerste Hogepriester, uitgesproken bij de Kotel, de zogenaamde Klaagmuur, de laatste overgebleven originele muur van het Tempelcomplex. Opgang naar Jeruzalem en de Tempel is een Bijbels gebod tijdens Soekot en vele religieuze Joden houden zich nog steeds aan dit gebod waardoor het vaak moeilijk is om de Klaagmuur te bereiken.

Christenen

Duizenden evangelische christenen komen tijdens het Loofhuttenfeest of zoals de Amerikaanse Evengelische christenen zeggen the Feast of Tabernacles naar Jeruzalem om deel te nemen aan de feestvreugde en om hun eigen processies te houden. Afgelopen vrijdag verzamelden zich duizenden christenen bij Ein Gedi aan de Dode Zee om het begin van hun Loofhuttenfeestfestiviteiten te markeren.

Op zaterdag, de Joodse Sjabbat, werd dit gevolgd door de massale doop van Christelijke bekeerlingen in het water van de Jordaan in Yardenit in Noord-Israël. Morgen, dinsdag, op de laatste officiële dag van het Loofhuttenfeest wordt er in Jeruzalem een processie georganiseerd waarin duizenden christenen hun vreugde over Soekot en liefde voor Israël betuigen.

Eindtijd

Zowel Joden en christenen geloven dat in de eindtijd acheriet ha yamim vele andere volken op Soekot naar Jeruzalem zullen komen om hun geloof in God te betuigen zoals is voorspeld in de Bijbel. Religieuze Joden geloven dit ook, en dit is gebaseerd op de Joodse overlevering, dat op Hoshanah Rabah, de officiële laatste dag van Soekot, de oorlog Gog en Magog zal uitbreken.

Velen geloven ook dat we ons al in het midden van deze oorlog bevinden, met een coalitie van meer dan 70 staten verenigd tegen Islamitische Staat en een nog groter conflict aan de horizon nu Iran zich steeds agressiever gedraagt en een militair conflict riskeert met de Verenigde Staten en Israël.

Toeval of niet, de huidige oorlog tegen Islamistisch terrorisme begon op Hoshana Rabah in 2001. Op die dag, de avond van 7 oktober 2001, vielen de Amerikanen en hun plaatselijke bondgenoten Al Qaeda en de Taliban aan in Afghanistan na de gruwelijke aanslagen in New York op 11 September 2001, die ongeveer drieduizend mensen het leven kostte.

De Joodse traditie over de relatie tussen Soekot en de oorlog in de eindtijd komt ook tot uiting in de lezing van de profetiëen over deze oorlog in de synagogen overal ter wereld. Deze traditie bestaat al bijna tweeduizend jaar en komt tot uiting in de lezing van de profeet Zecharia’s voorspelling van de gebeurtenissen in de eindtijd op de eerste dag van Soekot en de profetie van Ezechiël (Yechezkiel) over de oorlog Gog en Magog op de zogenaamde Shabbat Chol HaMoed.

Doneren
Abonneren
Agenda