fbpx
 • IDF-Stafchef Gady Eisenkot in gesprek met enkele officieren. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Stafchef leger geeft hoog op van IDF

  Yochanan Visser - 10 oktober 2017

  Gaby Eisenkot, de stafchef van de IDF gaf vorige week een zeldzaam interview aan verslaggevers van de Israëlische krant Yediot Acharonot. In het interview zei Eisenkot, de voormalige commandant van het noordelijke commando van de IDF, een paar opmerkelijke dingen.

  Eisenkot sprak uitgebreid over de bedreiging die Hezbollah vormt voor Israël en zei dat de door Iran gesteunde Libanese terreurbeweging een bron van zorg vormt voor de IDF. Het interview werd afgenomen op het moment dat de IDF de grootste militaire oefening hield in bijna twintig jaar. Een oefening die duidelijk bedoeld was als voorbereiding op een mogelijke nieuwe oorlog met Hezbollah en die bijna alle onderdelen van Israël’s militaire apparaat omvatte.

  “Zonder de Bijbel is er geen toekomst voor Israël en het Joodse volk”

  Eisenkot zei dat Hezbollah een grotere bedreiging is gaan vormen voor Israël sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië omdat de strijders van de groepering veel ervaring hebben opgedaan in deze oorlog en waarschijnlijk in het land zullen blijven ter voorbereiding op de slag met de Joodse staat. “Hezbollah is de vijand waar we het meest bezorgd over zijn, meer dan iedere andere vijand om ons heen maar het strategische evenwicht is overduidelijk in het voordeel van de IDF”, aldus de Israëlische militaire leider.

  Eisenkot zei verder dat de gemiddelde Israëlische burger geen benul heeft van de macht van de IDF en van het vermogen van het leger om het volledige potentieel van de IDF te gebruiken. “Wanneer we in een oorlog zouden worden verwikkeld dan zullen onze vijanden een veel scherper, sterker en professioneler leger tegenover zich vinden dan ooit tevoren,” vertelde Eisenkot.

  Geheime operaties

  De IDF-stafchef onthulde vervolgens dat het Israëlische leger gedurende de gehele Tweede Libanonoorlog had geprobeerd om Hezbollahleider Hassan Nasrallah te liquideren. “We probeerden om Nasrallah te pakken te nemen aan het begin van de oorlog. We vielen het gebouw aan waar hij in woonde en een andere waar zijn bunker zich bevond”, zei Eisenkot terwijl hij eraan toevoegde dat deze pogingen zich herhaalden gedurende de hele oorlog.

  Sprekend over de geheime missies door speciale eenheden van de IDF, onthulde Eisenkot dat deze elite eenheden iedere nacht operaties uitvoeren. “Onze legereenheden opereren iedere nacht openlijk en in het geheim om hun opdrachten te vervullen”,zei Eisenkot. Hij voegde eraan toe dat slechts een minuscuul deel van deze operaties bekend wordt.

  De IDF leider onthulde ook dat alle Israëlische aanvallen op konvooien met wapens bestemd voor Hezbollah waren bedoeld om te verhinderen dat de organisatie de beschikking kreeg over precisiewapens en –munitie. Verder maakte hij bekend dat Israël meehelpt om een einde te maken aan Islamitische Staat. “Onze capaciteiten om inlichtingen in te winnen zijn de beste in de regio en zeker in de regio dicht bij Israël”, zei Eisenkot terwijl hij duidelijk maakte dat Israël deze info deelt met partners in de strijd tegen ISIS.

  ‘Kanonnenvoer’

  Ongeveer tegelijk met het interview met Eisenkot besloot Hezbollahleider Hassan Nasrallah een ongekende bedreiging aan het adres van Israël te uiten. Tijdens een televisie toespraak die werd vertaald door Middle East Media Research Institute (MEMRI) riep Nasrallah degenen op die naar “bezet Palestina waren gekomen met het idee van het land van melk en honing”, om Israël zo spoedig mogelijk te verlaten en terug te keren naar hun “landen van oorsprong”.

  Wanneer deze Israëli’s geen gehoor zouden geven aan die oproep dan was de kans groot dat zij “kanonnenvoer” zouden worden in een oorlog die door “de stupide regering Netanyahu” zou worden begonnen, aldus de Hezbollahleider. Netanyahu, zijn regering en de commandanten van de IDF hadden “geen flauw idee waar deze oorlog toe zou kunnen leiden en wat de omvang ervan zal zijn”, beweerde Nasrallah terwijl hij suggereerde dat andere partijen zouden gaan deelnemen aan een hernieuwd conflict met de Sjiitische terreur organisatie.

  “Laat me u verzekeren dat zij geen correct beeld hebben over wat hen te wachten staat wanneer zij op een stomme manier die oorlog aangaan,” herhaalde de Hezbollah chef die verder beweerde dat de Zionisten werken aan zelf vernietiging.

  Premier Netanyahu leek te reageren op Nasrallah’s bedreiging toen hij zei dat Israël zal moeten omgaan met “existentiele bedreigingen wanneer het over 30 jaar haar honderd-jarige bestaan wil vieren”. De premier onthulde daarna waar hij de inspiratie voor zijn werk ten behoeve van de veiligheid van Israël vandaan haalt. Zonder de Bijbel is er geen toekomst voor Israël en het Joodse volk zei de premier. “Dat is de fundering waarop we staan,” voegde hij eraan toe.

  Thema

  Hezbollahidf

  Over de auteur