fbpx
 • Arabische jongeren uit Jeruzalems Arabische wijken gooien stenen naar Israëlische politieagenten. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Arabische wijken Jeruzalem vormen serieuze uitdaging

  Yochanan Visser - 21 november 2017

  Jeruzalem heeft een serieus probleem dat nu eindelijk wordt erkend door sommigen in de Israёlische regering. “Een demografische tijdbom” zei Ze’ev Elkin de Israёlische minister voor Jeruzalemzaken vorige week. Hij had het over het groeiende percentage Arabieren die in de stad wonen en houders zijn van de blauwe Israёlische identiteitsbewijzen.

  Deze ID-kaarten geven de Arabieren recht op de Israёlische sociale voorzieningen. Iets dat hun Palestijnse broeders in de door de PA bestuurde gebieden niet hebben. Elkin heeft een omstreden oplossing voor het probleem van de negatieve Joodse migratie naar Jeruzalem ten opzichte van de groei van het aantal Arabieren in de stad (nu 60-40%).

  Nieuwe gemeente?

  De voormalige rechterhand van Premier Netanyahu wil de Arabische wijken die zich buiten de veiligheidsbarrière rondom Jeruzalem bevinden, afscheiden van de gemeente Jeruzalem en een nieuwe gemeente oprichten voor deze wijken. Op deze wijze wordt het aantal Arabieren in de stad Jeruzalem in één klap teruggebracht met honderdduizend, een voorzichtige schatting omdat niemand precies weet hoeveel Arabieren er in deze wijken wonen.

  “Degene die de beste diensten levert aan de inwoners van deze wijken zal de strijd om de soevereiniteit winnen.”

  De Palestijnse Autoriteit en sommige linkse politieke partijen in Israёl zijn vanzelfsprekend tegen Elkin’s plan omdat het ingaat tegen het idee van de verdeling van Jeruzalem in een Arabisch deel in het oosten en een Joods deel in het westen. Dit is iets waar de PA geen concessies over zal doen, al is uit eerdere onderhandelingen gebleken dat men bereid was om sommige Joodse wijken die na 1967 werden gebouwd over de wapenstilstandlijn van 1949 onder Israёlisch bestuur te laten.

  De Arabische wijken zoals Sawahara, a-Sheikh Sa’ad en Walaja zijn al sinds de bouw van de veiligheidsbarrière fysiek gescheiden van Jeruzalem en er heerst anarchie in deze wijken omdat de Israёlische autoriteiten geen diensten meer verlenen binnen deze wijken. Dit is voornamelijk het gevolg van de agressie die bijvoorbeeld Israёlische hulpverleners of de politie ondervinden wanneer zij deze wijken binnengaan.

  Onenigheid

  Elkin wil deze Arabische wijken niet overdragen aan de PA omdat het de Palestijnse claim op Jeruzalem zal versterken, maar Nir Barkat, de burgemeester van Jeruzalem is tegen het plan omdat hij denkt dat wanneer Israёl weg zal rennen van de “uitdagingen”, zoals hij het uitdrukte vorige week, deze uitdagingen de Joodse staat zullen najagen.

  Elkin zegt echter dat Israёl deze wijken niet langer uitsluitend als een veiligheidsprobleem moet zien maar als een demografisch probleem dat de toekomst van Jeruzalem als hoofdstad van Israёl bedreigt.

  Barkat denkt dat met een soort Marshallplan Israёl de situatie in de Arabische wijken kan ombuigen en de Arabische bewoners aan zich zal weten te binden, net zoals dat elders in het land gedeeltelijk ook het geval is.

  Elkin’s antwoord daarop is dat verbetering van de leefomstandigheden in de bewuste wijken meer Palestijnse Arabieren naar de hoofdstad van Israёl zal lokken en dat daarmee het demografische probleem zal verergeren. Een nieuwe gemeente is beter in staat om de situatie in deze wijken te verbeteren zegt Elkin die zijn plan binnenkort zal voorleggen aan het Israёlische kabinet.

  Schoonmaakactie

  De gemeente Jeruzalem is onlangs begonnen met een grote schoonmaakactie en een campagne om misdaad te bestrijden in de Arabische wijken die binnen de gemeentegrenzen van de stad vallen. Afgelopen week trokken ploegen gemeentewerkers begeleid door de Israёlische politie de wijk a-Tur op de Olijfberg binnen in het holst van de nacht. De arbeiders verzamelden afval, ruimden puin en repareerden infrastructuur in de Arabische wijk terwijl de politie en andere ambtenaren wetovertreders aanhielden en slooporders uitdeelden voor illegale bouwsels.

  Arabieren die zich niet schuldig maken aan wetsovertredingen zullen profiteren van de verbeteringen in de leefomstandigheden in Arabisch Jeruzalem. In 1917 is al 50 miljoen shekel in de Arabische wijken geïnvesteerd met daarbovenop een investering van 500 miljoen NIS voor de bouw van nieuwe klaslokalen in de Arabische sector in het komende decennium.

  De meerderheid van de Arabieren in Jeruzalem houdt er een pragmatische houding op na en wil onder Israёlisch bestuur blijven. Dus zal Israёl iets moeten doen aan deze achterstandswijken en een einde moeten maken aan de no-gozones die zijn ontstaan in Arabisch Jeruzalem.

  Strijd om soevereiniteit

  Degene die de beste diensten levert aan de inwoners van deze wijken zal de strijd om de soevereiniteit winnen, zegt Dr. David Koren, Nir Barkat’s adviseur op Christelijke en Arabische zaken in Jeruzalem. Momenteel vullen Islamistische liefdadigheidsorganisaties die worden gesponsord door het Erdogan regime in Turkije het vacuüm met alle gevolgen van dien.

  De Arabische wijken zijn veranderd in broeinesten van terrorisme en zijn regelmatig het toneel van ernstige rellen die zich van daaruit uitbreiden naar andere delen van Jeruzalem en met name de Oude Stad.

  De Israёlische autoriteiten willen ook dat leerlingen op scholen in Arabisch Jeruzalem het Israëlische curriculum gaan gebruiken om zo een einde te maken aan de ontwikkeling van Palestijns nationalisme onder de Arabieren in Jeruzalem. Barkat zegt dat er vooruitgang is geboekt op dit terrein en dat nu 5800 Arabische leerlingen onderwijs krijgen volgens het Israёlische lesprogramma tegenover 300 in 2010.

  De burgemeester van Jeruzalem wil ook dat er een masterplan komt voor Arabisch Jeruzalem om zo een einde te maken aan de grootscheepse illegale bouw in dit deel van de stad. En tot slot, de Israёlische politie zal opnieuw de orde gaan handhaven in de Arabische wijken in Jeruzalem. Er worden momenteel vijf centra opgericht die zich speciaal met de Arabieren in Jeruzalem zullen gaan bezighouden aldus de gemeente Jeruzalem.

  Deze centra zullen de strijd moeten aanbinden met de machtige Arabische clans die nu de Arabische wijken in Jeruzalem controleren om zo het aantal terreuraanslagen binnen de stad terug te dringen.

  De ernstige rellen die deze zomer uitbraken nadat er opnieuw leugens werden verspreid over Israёls vermeende plan om de Tempelberg te bestormen en de controle over te nemen van de Al-Aqsamoskee werden door deze clans georganiseerd in samenwerking met het Erdoganregime in Turkije.

  De rellen eindigden nadat de Israёlische autoriteiten inspecteurs en andere wethandhavers de wijken binnen stuurden om de leiders van clans te arresteren en om flinke boetes uit te delen aan wetsovertreders.

  Over de auteur