fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Video

  Daans wonder

  Joanne Nihom - 20 november 2017

  Vandaag zag ik dit filmpje op Facebook van Daan, zoon van goede vrienden van me. Hij zingt voor een publiek. En hoe en wat een wonder.

  Daan Theeuwes is 23 jaar als hij op 13 juni 2013 een scooterongeluk krijgt. Hij is op dat moment een veelbelovend student aan de Universiteit van Amsterdam. De diagnose na het ongeluk: ernstig hersenletsel.
  Op de intensive care vecht Daan voor zijn leven, ligt weken in coma en ondergaat een veelheid aan operaties.

  Na maanden van revalidatie gaat het heel langzaam met Daan vooruit. Maar er zijn geheugenproblemen, hij spreekt niet goed en lijkt zich alleen nog maar een beperkt aantal woorden te herinneren. Hij is ook gedeeltelijk verlamd. Hij kan niet lopen en zijn rechterarm functioneert niet meer.

  Zijn ouders leggen zich er niet bij neer. Ze oriënteren zich in het buitenland, hebben gesprekken met specialisten en vinden in Amerika en Israël instituten om hun zoon te helpen. Ze gaan eerst ruim een jaar naar Amerika, Atlanta, in het toonaangevende Shepherd Center jongvolwassenen worden behandeld met traumatisch hersenletsel. Daan leert weer te lopen, zijn arm weer bewegen en wordt weer tweetalig. Heel langzaam gaat hij vooruit en leert weer zelfstandig te leven en te wonen.

  Daan in Jeruzalem.

  In het Feuerstein Institute in Jeruzalem is hij een aantal malen voor zijn cognitieve revalidatie. Zij hebben een programma voor jongeren met traumatisch hersenletsel dat samen met het Israëlische leger is ontwikkeld. Speciaal voor jongeren – zoals militairen en slachtoffers van terreuraanslagen – met ernstig hersenletsel.

  Dat programma is uniek in de wereld. Daar leren ze hem dat veel mogelijk is en dat langdurig aantoonbare cognitieve vooruitgang kan worden geboekt. en dat er veel anders (en beter) kan. Maar dan moet er wel wat veranderen!

  Daan kan gevolgd worden op zijn eigen blog: www.daantheeuwes.nl. Zijn vurigste wens is dat iedereen met traumatisch hersenletsel beter wordt. Daan gelooft er in. Dat maakt hem sterk en zorgt ervoor dat hij ook ver zal komen. Dat moet toch voor alle jongeren kunnen … Reden voor zijn familie om in Nederland een gespecialiseerd revalidatiecentrum op te zetten: www.daantheeuwescentrum.nl.

  Waarom ik dit deel … omdat het ons allemaal kan overkomen. Geef nooit op. Er zijn vele organisaties die je daarbij helpen. Zoals het Feuerstein Institute dat helpt om weer een stuk zelfstandigheid te herwinnen.

  Over de auteur