fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Expositie in Sjoel Elburg: Christendom en antisemitisme

  Ruben Ridderhof - 30 november 2017

  Wie als christen een sympathie voor Israël koestert, neigt er nog wel eens naar de antisemitische geschiedenis van de kerk te vergeten. We geven liever af op het antisemitisme dat vandaag de dag uit islamitische hoek komt. Maar vergis je niet: de islam lijkt het kunstje te hebben afgekeken van christenen …

  In de expositieruimte van Museum Sjoel Elburg kunt u tot en met 6 januari 2018 de expositie Christendom en antisemitisme – Tweeduizend jaar confrontatie bezoeken. Wie de expositieruimte betreedt wordt direct geconfronteerd met twee houten beelden van vrouwen die op talloze plaatsen in de kerkelijke kunst terugkomen: Ecclesia en Synagoga. De gekroonde christelijke kerk met haar wapperend kruisbanier en de geblinddoekte synagoge met gebroken staf. Het hoogmoedige beeld van een over het Jodendom triomferend christendom.

  Tragische geschiedenis

  Aan de hand van acht panelen wordt de tragische geschiedenis van het christelijke antisemitisme beschreven. Acht perioden die hierin te onderscheiden vallen: van het vroege christendom, via de staatsgodsdienst, de middeleeuwen, de Reformatie en de Verlichting voorbij de Holocaust tot op de huidige dag. Acht panelen met beknopte informatie die wordt aangevuld met uitgebreide informatie via een audiogids. Een geschiedenis van uitsluiting, demonisering, vervolging en moord. De panelen zijn elk geïllustreerd met illustraties van Karel Kindermans, waarbij telkens een verantwoording staat. Deze voegen aan de objectieve informatie van de expositie de persoonlijke invalshoek toe die dit gevoelige onderwerp ook wel vereist.

  Nog niet klaar

  De expositie laat ook zien hoe er door de eeuwen heen gelukkig ook christenen zijn geweest die een ander geluid hebben willen laten horen. En ook het einde is positief, met een christendom dat zoekt naar dialoog met het Jodendom. Maar treffend sluit de expositie af met de conclusie dat het christendom nog lang niet klaar is met deze geschiedenis.

  Ik zou alle christenen aanbevelen om deze expositie te bezoeken en deze geschiedenis op zich in te laten werken. Op de vraag waar die onredelijke haat tegen het Joodse volk toch vandaan komt, geeft de expositie geen antwoord, maar die vraag neemt de bezoeker wel mee naar huis. Moge het velen aan het denken zetten.

  » sjoelelburg.nl

  De titelillustratie bij de expositie van Karel Kindermans toont Jezus en een Jood. Oorspronkelijk waren de afbeeldingen hetzelfde. Jezus was immers een Jood. Maar Jezus is voorzien van blauwe ogen, een Bijbel – die er overigens in Zijn tijd nog helemaal niet was – terwijl de Jood steeds kwaadaardiger is afgebeeld.

  Thema

  Over de auteur