fbpx
 • Een VN-waarnemer kijkt uit over de Syrische grens op de Golanhoogvlakte. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  IDF dreigt met interventie in Syrie

  Yochanan Visser - 8 november 2017

  Voor het eerst in de meer dan zes jaar dat de Syrische burgeroorlog duurt dreigde het Israёlische leger (IDF) met een directe interventie in Syriё, afgelopen vrijdag.

  De aanleiding voor deze hoogst ongebruikelijke dreiging was een zelfmoordaanslag op het Druzische dorp Khader even over de grens met Israёl op de Golan Hoogvlakte in Syriё.

  Een terrorist van de radicale Jabhat Fateh al-Sham rebellen groep die voorheen gelieerd was aan Al Qaida en door het leven ging als Jabhat al-Nusra, blies zichzelf op in een woonwijk in Khader, aldus het Syrische persbureau Sana.

  De aanslag leidde tot een veldslag tussen Jabhat Fateh al-Sham en het door Iran-gesteunde Syrische leger dat tegenwoordig in meerderheid uit Shiitische huurlingen en vrijwilligers  bestaat.

  De Druzen in het in Israёl gelegen dorp Magdal Shams aan de voet van de berg Hermon reageerden woedend op de aanslag en wilden hun broeders in Khader te hulp snellen via de vallei bij de zogenaamde Schreeuwheuvel, even buiten Magdals Shams.

  De IDF voorkwam echter dat de Druzen de grens overstaken en wist de gemoederen wat te bedaren.

  Onder de Druzen in Magdal Shams is een meerderheid die familie heeft in Khader en zij zijn na vijftig jaar Israёlisch bewind nog altijd sterk op Syriё georienteerd en steunen de Syrische dictator Bashar al-Assad door dik en dun.

  De zogenaamde Schreeuwheuvel werd tot het begin van de Syrische burgeroorlog door de bevolking van Magdal Shamas en Khader gebruikt als communicatiekanaal. Druzen uit Magdel Shams communiceerden met hun familie in Khader door te schreeuwen naar hun familieleden aan de andere kant van de grens.

  De aankondiging van de IDF zal ongetwijfeld te maken hebben gehad met de druk die lokale Druzische leiders uitoefenden en met de vrees dat de Druzen het recht weer in eigen hand zouden nemen.

  Dit gebeurde eerder in 2015 toen ondergetekende voor een reportage in Magdal Shams was op het moment dat Islamitische Staat en andere Islamistische groepen in het grensgebied tussen Israёl en Syriё een bedreiging begonnen te vormen voor de Syrische Druzen in Khader en Suweida dat ten zuiden van de Golan Hoogvlakte ligt.

  Lokale Druzische leiders op de Israёlische Golan Hoogvlakte waren toen bezig om een militie te vormen die samen met Syrische Druzen wilde ingrijpen in Syriё en de Islamistische rebelgroepen wilden verdrijven.

  Het plan werd niet uitgevoerd omdat de IDF zich intensiever met de burgeroorlog in Syriё begon te bemoeien en de zogenaamde “Goede Buur” doctrine invoerde.

  Deze doctrine voorziet in het leveren van medische hulp aan iedereen die gewond is geraakt tijdens het geweld in Syriё en aan kinderen en anderen die lijden aan ernstige ziektes. Meer dan 4000 Syriёrs zijn sinds juni 2016 in Israёlische ziekenhuizen behandeld.

  Anderen werden verzorgd in een veldhospitaal dat door IDF soldaten in Syriё werd gebouwd maar dat door buitenlandse vrijwilligers wordt bemand.

  De IDF verstrekt ook humanitaire hulp aan de bevolking op de Syrische Golan Hoogvlakte en hielp mee om de infrastructuur in het gebied te herstellen.

  Sinds juni 2016 heeft de IDF in totaal 200 humanitaire missies uitgevoerd in Syriё en sommigen daarvan werden ver van de Israёlische grens uitgevoerd.

  Het idee achter de “Goede Buur” politiek was dat Israёl zo wilde voorkomen dat de Islamisten van ISIS en Jabhat Fateh al-Sham de plaatselijke bevolking zou inpalmen en aan zich zou weten te binden.

  De Druzen aan de Israёlische zijde van de grens zagen de “Goede Buur” politiek net even iets anders en beweerden dat Israёl de Islamisten hielp omdat sommigen van de gewonde Syriёrs die in Israёlische ziekenhuizen werden behandeld naar hun opvatting lid waren van Jabhat Fateh al-Sham.

  In juni 2015 leidde de Druzische onvrede met het IDF beleid zelfs tot een dodelijke aanval op een ambulance die twee rebellen overbracht naar het Ziv ziekenhuis in Tzefat in noord-Israёl.

  De ambulance werd in Magdal Shams aangevallen door een woedende menigte die één van de twee gewonde rebellen lynchten.

  Het grensgebied op de Golan Hoogvlakte is de laatste jaren verworden tot een nieuwe frontlijn waar relatief veel gewelddadige incidenten voorkomen.

  Twee weken geleden werden zes raketten vanuit Syriё afgevuurd op de Israёlische gemeenschappen op de Golan Hoogvlakte en afgelopen zaterdag werd een Israёlische burger gewond door een kogel die vanuit Syriё werd afgeschoten.

  De raket aanval werd later door de Israёlische minister van defensie Avigdor Liberman toegeschreven aan Hizbollah dat verwoed probeert om de controle over de Syrische Golan in handen te krijgen.

  De Israёlische regering wil tot elke prijs voorkomen dat Hizbollah of andere door Iran-gesteunde Sjiitische milities in Syriё dichter dan 40 kilometer van de grens met Israёl te komen.

  De aankondiging over eventueel ingrijpen om Khader te verdedigen zou dus ook te maken kunnen hebben met de aanwezigheid van de door Iran-gecontroleerde pro-Assad coalitie in de omgeving van het Druzische dorp dat slechts een paar kilometer van Israёl af ligt.

  Thema

  idfsyrie

  Over de auteur