fbpx
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Recht uit het hart(land)

  15 november 2017

  Samen met Samaria staat Judea bekend als het hartland van Israël. Vele Bijbelse geschiedenissen hebben zich in dit gebied afgespeeld. Nog steeds is dit gebied van ongekende waarde voor het Joodse volk. Vandaag zoeken we Joodse inwoners in Judea op. In het kader van de tulpentour, georganiseerd door Christenen voor Israël, bemoedigen we hen met woorden én tulpen. En deze mensen van het hartland delen met ons woorden recht uit het hart.

  Shimon maakt ons wegwijs in de omgeving van Kfar Adumim

  Na een lange reis ontmoeten we Shimon in Kfar Adumim. Deze nederzetting (Shimon heeft geen enkele moeite deze beladen term te gebruiken; het is immers Bijbelse taal je ‘neder te zetten’ in het Beloofde Land) is gelegen in het noordelijk deel van de woestijn van Judea. Shimon deelt met ons hoezeer hij gedreven is Joodse mensen aan te moedigen het Bijbelse hartland te bewonen. Recht uit zijn hart zegt hij:

  ‘Wat hier gebeurt is geen politiek, het is God!’

  De omgeving van Anatoth in Judea

  Sondra, die de leiding over deze dag heeft, is werkzaam voor de organisatie Christian Friends of Israeli Communities, die mede door Christenen voor Israël gesteund wordt. Staande bij een uitkijkpunt wijst zij ons op de rijke Bijbelse geschiedenis van deze omgeving. Voor ons ligt Anatoth, de plaats waar de profeet Jeremia vandaan kwam. Jeremia profeteerde hoe de Babyloniërs het land in zouden nemen. Men verklaarde hem voor gek en wierp hem in de gevangenis. Vrijgekomen ontving hij de opdracht van God land te kopen in Anatoth. Jeremia gehoorzaamde, maar opnieuw verklaarde men hem voor gek: het was immers een zinloze bezigheid als het land door de Babyloniërs ingenomen zou worden. Maar Jeremia wist: eens zal deze plaats opnieuw door het Joodse volk bewoond worden. Ook bij Sondra komt het daarom recht uit het hart:

  ‘Wij zien hier persoonlijk Gods beloften uitkomen’

  Zuidelijk van Jeruzalem ligt de groep van gemeenschappen die Gush Etzion genoemd wordt. Avia, Josh, Miri en vele anderen zetten zich in voor deze gemeenschappen. Josh vertelt het bijzondere verhaal van zijn vader, die dankzij het Nederlandse verzet in de Tweede Wereldoorlog wist te vluchten over de Pyreneeën. In een totaal andere vorm bieden wij Nederlanders hem nu opnieuw een blijk van steun met onze tulpenbollen.

  ‘We kunnen jullie niet genoeg bedanken voor jullie vriendschap’

  In Kiryat Arba worden we ontvangen door de burgemeester en enkele bewoners. Kiryat Arba en het nabijgelegen Hebron hebben een geschiedenis die zeer ver teruggaat. De aartsvaders kenden deze plaats. Van Abraham lezen we dat hij hier de spelonk van Machpela kocht. De burgemeester nodigt eenieder uit de Bijbel te lezen, zijn stad te komen bekijken en een eerlijk beeld te vormen.

  ‘Het is zo belangrijk dat mensen hierheen komen om het land en de mensen te zien en hier te zijn’

  David is een inwoner van Kiryat Arba. Hij waardeert het leven hier. Hoewel er in het verleden zeker sprake is geweest van geweld, is momenteel het grootste probleem – gelukkig – het moeizame verkeer. Wat precies nodig is om ‘het conflict’ tussen Joden en Arabieren op te lossen, weet hij niet, maar hij heeft wel een belangrijk ingrediënt:

  ‘Een ding dat we wél kunnen bouwen, is relaties’

  De tulpenbollen komen goed terecht in de brievenbussen van bewoners van Teneh Omarim

  Als het buiten alweer kouder wordt en de zon bijna achter de wolken verdwijnt, wacht ons een uiterst warm onthaal in Teneh Omarim. Een grote groep kinderen wacht ons op, zwaaiend met zelf getekende Nederlandse vlaggen en luid zingend. Ze zijn verrukt bij het zien van de tulpenbollen. Ari, inwoner van het dorp, zegt recht uit zijn hart:

  ‘Als mensen in Holland van Israël houden, verdienen ze zo’n warm welkom’

  Onze reis eindigt in Beit Yatir. De van oorsprong Amerikaanse Sandy toont met grote trots het gebouw dat met hulpgelden is opgeknapt en nu voor allerlei gelegenheden in de gemeenschap gebruikt wordt: een familiefeest, een Bar Mitswa, enzovoorts. Onder het genot van een hapje en een drankje praten we door op de bank bij een jong, Joods gezin.

  ‘Wij ervaren echt dat jullie onze ambassadeurs zijn. Velen denken namelijk dat settlers gekke mensen zijn!’

  Deze laatste uitspraak, recht uit het hart van Sandy, onderstreept het belang van onze tulpentour. In de naam van duizenden Nederlanders die níet van mening zijn dat Joodse inwoners van Judea gekke mensen zijn, delen wij een stuk bemoediging uit. In ruil daarvoor ontvangen wij misschien nog wel meer: een dag vol warme woorden recht uit het hart van inwoners uit het hartland. Hartverwarmend.