fbpx
 • Israëlische soldaten patrouilleren op de Golanhoogvlakte langs de grens met Syrië. - Foto: Flash90
 • Israëlnieuws via Whatsapp

 • Nieuws

  Spanning in Noord-Israël om te snijden na nieuw incident met onbemand Syrisch vliegtuig

  Yochanan Visser - 13 november 2017

  Twee weken nadat Israel werd aangevallen met vijf raketten die vanuit Syriё werden gelanceerd door de Shiitische terreurbeweging Hizbollah werd het Israёlische leger gedwongen om opnieuw in actie te komen op de Golan Hoogvlakte.

  Afgelopen shabbat schoot de IDF een door het Syrische leger bestuurd onbemand vliegtuig (UAV) uit de lucht dat op het punt stond om het Israёlische luchtruim binnen te vliegen.

  De UAV was op een zogenaamde reconnaisance missie, verklaarde de IDF later en men had eerst geverifieerd of het vliegtuig niet van het Russische leger was.

  Een Patriot anti- raket batterij in de buurt van de noord-Isaraelische stad Safed (Tzefat in het Hebreeuws) haalde de Syrische UAV neer en bewoners van de stad rapporteerden dat zij luide explosies hoorden.

  Het was de tweede keer dat de IDF een Patriot raket gebruikte om een UAV afkomstig uit Syriё boven de Golan Hoogvlakte uit de lucht te schieten. In september liquideerde de IDF een door Hezbollah bestuurd onbemand vliegtuig dat al in het Israëlische luchtruim op de Golan Hoogvlakte vloog.

  Avigdor Liberman, de Israёlische minister van defensie, gaf na het incident een verklaring uit waarin hij de “Iraanse axis” in Syriё waarschuwde dat Israёl niet zou toestaan dat Syriё zou worden veranderd in een basis voor militaire actie tegen Israёl.

  De Israёlische minister zei verder dat de Syrische dictator Bashar al-Assad verantwoordelijk zou worden gehouden voor het incident met de UAV.

  Israёl heeft herhaaldelijk aangedrongen bij de Russen en de Amerikaanse regering dat ieder toekomstig akkoord over het beёindigen van de Syrische burgeroorlog de creatie van een 20 kilometer brede bufferzone langs de Israёlische Syrische grens zal moeten bevatten.

  Deze bufferzone zal verboden gebied moeten worden voor Hezbollah en andere door Iran gesteunde milities vindt de Israёlische regering. Premier Netanyahu voert al geruime tijd campagne tegen de Iraanse aanwezigheid in Syriё en tegen de agressie van Hezbollah.

  De Libanese terreurbeweging bedreigt Israёl constant en in September riep Hezbollah leider Hassan Nasrallah Joodse Zionisten op om “bezet Palestina” te verlaten wanneer zij niet wilden dat Hezbollah en Iran hen als “kanonvoer” zou gaan gebruiken in de komende oorlog.

  De spanning in noord Israёl werd dit weekend nog verhoogd door een ander incident waarbij de IDF rook granaten afvuurde op soldaten van de LAF (Lebanese Armed Forces).

  De Libanese soldaten kwamen te dicht bij het grenshek met Israёl terwijl zij op een spionage missie waren volgens Iraanse media.

  Enkele Libanese soldaten verloren het bewustzijn en werden naar ziekenhuizen in zuid-Libanon overgebracht voor behandeling, aldus Press TV in Iran.

  Hezbollah-leider Hassan Nasrallah probeert de druk op Israёl te vergroten door het afleggen van bombastische verklaringen waarin hij het doet voorkomen alsof Israёl bang is voor een confrontatie met de door Iran opgerichte en gesteunde terreurbeweging.

  Op zaterdag zei Nasrallah dat Saoedie Arabiё samenspant met Israёl tegen Hezbollah en Libanon en dat het olie-rijke Koninkrijk miljarden dollars aan de Joodse staat betaalt voor het openen van een nieuw front tegen Hezbollah en haar beschermheer Iran.

  Nasrallah beweerde verder dat Israёl de crisis in Libanon, dat plotseling zonder Premier Saad Hariri verder moet nadat hij ogenschijnlijk werd gekidnapt tijdens zijn bezoek aan Saoedi-Arabiё vorige week, probeert uit te buiten.

  De Hezbollah-leider blufte dat Israёl ondanks het aanlokkelijke Saoedische aanbod waarschijnlijk niet zou durven om Hezbollah aan te vallen omdat het een te hoge prijs voor een dergelijk offensief zou gaan betalen.

  Nasrallah en de Iraanse leider Ali Khamenei waarschuwen Israёl voortdurend dat de volgende confrontatie tussen de IDF en Hezbollah en haar bondgenoten een geheel ander beeld te zien zal geven dan alle voorgaande oorlogen.

  Israёlische experts denken dat de twee Sjiitische leiders doelen op het inzetten van de Sjiitische milities die Iran naar Syriё heeft gehaald en op het openen van een multi-front oorlog waarbij Hamas en Islamic Jihad  Israёl vanuit Gaza zullen aanvallen.

  Hezbollah en de Sjiitische milities in Syriё zullen in een volgende oorlog tegen Israёl waarschijnlijk onder het bevel van de Iraanse strateeg Qassem Soleimani opereren.

  Soleimani is een brilliant strateeg die vrijwel iedere belangrijke veldslag in Irak en Syriё heeft overzien de laatste jaren. Hij werd voor het laatst gesignaleerd in de buurt van Kirkuk in noord Irak waar hij de Hashd al-Shaabi operatie tegen de Koerden overzag en in oost Syriё waar hij met een Syrische generaal samenwerkte tijdens de verovering van de stad Deir ez Zur op ISIS.

  Hezbollah beschikt verder over meer dan 140.000 raketten waarvan een deel geheel Israёl inclusief Eilat bestrijkt. Israёl heeft weliswaar de beste raketschilden ter wereld tot haar beschikking maar deze zullen niet afdoende zijn indien er dagelijks honderden raketten op de Joodse staat worden afgevuurd.

  De vrees in Israёl is dan ook dat in die volgende oorlog een groot deel van de Israёlische economische activiteit zal worden lamgelegd en dat de bevolking frequent de schuilkelders zal moeten opzoeken.

  De IDF heeft steeds gezegd dat de volgende oorlog met Hezbollah en haar bondgenoten zal leiden tot grootschalige verwoesting van de infrastructuur in Libanon. De verwachting is verder dat de Israëlische luchtmacht op de eerste dag van die oorlog een verwoestende klap zal uitdelen die Hizbollah moet  beroven van haar meest geavanceerde raketten.

  Het Israёlische veiligheidsapparaat is door allerlei nieuwe technologie in staat om accurate inlichtingen te verkrijgen over Iraanse wapenleveranties aan Hizbollah en heeft bewezen dat men ook op de hoogte is van de locatie van raket lanceerinstallaties; militaire basissen en de bewegingen van Hizbollah leiders.

  Men wist al in het begin van 2017 wat Iran aan het doen was in Syriё en was op de hoogte van de voortdurende pogingen om bezit te nemen van het grensgebied op de Golan Hoogvlakte.

  De BBC rapporteerde afgelopen zaterdag dat Iran een militaire basis bouwt op minder dan 40 kilometer van de grens met Israёl in Syriё.

  Het was het zoveelste bewijs dat Iran bezig is om Syriё om te vormen tot een cliёnt staat die men als springplank wil gebruiken voor de komende oorlog tegen Israёl.

  Thema

  idfsyrie

  Over de auteur